Сряда,

Какво прави Лили с пенсията си

От: Агенция Стандарт -
233
Какво прави Лили с пенсията си
A
A
A

Лили Иванова дарява пенсията си на самоковския девически манастир "Покров Богородичен". До края на миналата година примата взимаше по-малко от 300 лева пари за старост, които редовно препраща към монахините. Но от ноември 2019-а с решение на Народното събрание пенсията й рязко се увеличи със 700 лева като творец с големи заслуги за България. Неизвестно остава дали целият нов размер отива за манастира в Самоков.

Добре известно е обаче както в Самоков, така и в цяла България, че Лили дарява средствата за изографисване в църквата на манастира на библейската сцена, при която Исус Христос влиза в Йерусалим на Цветница - именният ден на звездата. Стенописът се намира от ляво на входа и добре хармонира с цялостната украса на църквата, която е дело на един от най-забележителните родни иконописци от Възраждането до днес като Захари Зограф, роден и учил се на творчество в Самоков.

В църквата на манастира "Покров Богородичен" има и красив иконопис на Богородица Живоносен източник. Най-долу на стенописа с бели букви през цялото платно е написано "Дар от Лили Иванова в памет на майка й Мария", пише столичен седмичник. Като се има предвид привързаността на примата към самоковския манастир, може да се приеме, че именно тя е финансирала изобразяването на библейската сцена, като е пожелала това да е вечен спомен за нейната майка Мария Петрова, припомня Пик.


Всички новини от категория Култура.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Валутни курсове

По курса на БНБ
Валута Лева (BGN) Обратен курс за 1 лев
CHF 1.70725 0.585737
GBP 2.24388 0.445657
USD 1.71204 0.584099
Виж всички