Какво прави Лили с пенсията си

Примата на поп музиката се грижи за сестрите от девическия манастир

Какво прави Лили с пенсията си | StandartNews.com

Лили Иванова дарява пенсията си на самоковския девически манастир "Покров Богородичен". До края на миналата година примата взимаше по-малко от 300 лева пари за старост, които редовно препраща към монахините. Но от ноември 2019-а с решение на Народното събрание пенсията й рязко се увеличи със 700 лева като творец с големи заслуги за България. Неизвестно остава дали целият нов размер отива за манастира в Самоков.

Добре известно е обаче както в Самоков, така и в цяла България, че Лили дарява средствата за изографисване в църквата на манастира на библейската сцена, при която Исус Христос влиза в Йерусалим на Цветница - именният ден на звездата. Стенописът се намира от ляво на входа и добре хармонира с цялостната украса на църквата, която е дело на един от най-забележителните родни иконописци от Възраждането до днес като Захари Зограф, роден и учил се на творчество в Самоков.

В църквата на манастира "Покров Богородичен" има и красив иконопис на Богородица Живоносен източник. Най-долу на стенописа с бели букви през цялото платно е написано "Дар от Лили Иванова в памет на майка й Мария", пише столичен седмичник. Като се има предвид привързаността на примата към самоковския манастир, може да се приеме, че именно тя е финансирала изобразяването на библейската сцена, като е пожелала това да е вечен спомен за нейната майка Мария Петрова, припомня Пик.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай