Лек път нагоре, Джинджър Бейкър

Отиде си един великан с палки

Лек път нагоре, Джинджър Бейкър | StandartNews.com

Снимка: BBC

Отиде си един великан с палки. Често окачествяван като най-добрия барабанист в рок музиката, Джинджър Бейъкър напусна този свят след престой в болница.

80-годишната легенда остави велики парчета, в които е „звездата с ударните“. Между тях са “White Room” и “I Feel Free” с групата „Cream“,  „Do What You Like” с Ерик Клептън и Стив Уинуд и др. В класацията за най-добри барабанисти на Rolling Stone Бейкър е на трето място за всички времена.

Ето какво не знаехме за него, според Ranker.com.

Той се е лекувал от зависимост в Африка, но мрази центровете за наркозависими

След  разпадането на „Cream“ през 1968 г., Джинджър Бейкър свири с Ерик Клептън и Стив Уинуд в „Blind Faith“, а после и със собствената си група. След това обаче се премества в Нигерия. До този момент проблемите му с наркотиците са вече добре изразени и звездата признава, че заминава за Африка, за да избяга от демоните си. Той казва в интервю, че 29 пъти е спирал и отново започвал дрогата.

Приятел е с момчетата от The Rolling Stones, но мрази тяхната музика

Бейкър е особено близък с Чарли Уотс от The Rolling Stones, както и с останалите от групата. Но често е чуван да казва колко много мрази техните парчета.

Участник е в бизнеса със зехтин, но има проблеми с мафията

След като студиото му в Нигерия се разорява, Джинджър Бейкър заминава за Италия, където управлява маслинова ферма. По това време музикалната му кариера отново се съживява – благодарение на бившия вокал на Sex Pistols Джони Лидън и продуцента Бил Ласуел. Но бизнесът му със зехтин трае кратко, тъй като местните го обвиняват в разпространение на наркотици. И разбира се, мафията не закъснява да се намеси в живота на барабаниста, убивайки едно от кучетата му.

Синът му израства в отчуждение, но също става барабанист

На въпроса дали баща му го засенчва като музикант, младият Кофи отговаря: „Не ми пукаше, въпреки че баща ми наистина беше голям идиот. Аз правех авторска музика и никога не съм се впечатлявал чак толкова“.

Съпругата на Джинджър Бейкър е с 42 години по-млада от него

Бейкър има серия от бракове и е баща на три деца. Последната му съпруга – Кудзай – е значително по-млада от него. Всъщност тя е с 21 години по-млада от дъщеря му Нети.

Джинджър Бейкър губи всички спечелени с групата Cream средства, харчейки ги за коне и поло. Но въпреки това остава най-добрият. Лек път към небесата, Бейкър.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай