Вторник,

Коя е най-еротичната сцена в соц киното

От: Агенция Стандарт -
514
Коя е най-еротичната сцена в соц киното
A
A
A

„Лавина“ е от най-драматичните и стойностни събития в литературата и киното на соца. Филмът, който излиза на големите екрани преди 40 години, и досега остава сред най-качествените постижения в седмото ни изкуство. Още от самото начало хрониките, свързани с „Лавина“, са изпълнени с перипетии и абсурди.    

През 1968-ма „Българска кинематография“ обявява конкурс за сценарий. Блага Димитрова пише „Лавина“ и печели, но от Държавна сигурност забраняват да й се даде първа награда. Малко по-късно тя решава да превърне покъртителната история по най-голямата трагедия в българския алпинизъм в книга – и томчето триумфира през 1971-ва. Веднага я засипват с предложения за екранизация. Тя отказва на всички, защото пази проекта за двама много специални кинаджии – Ирина Акташева и Христо Писков. През това време обаче напрежението около нея се сгъстява. Блага е изключително популярна с романите си „Пътуване към себе си“ и „Отклонение“, но с „Лице“ става и твърде „неподходяща“ за публиката, защото разкрива фалша, жестокостта и простотията в БКП. Държавна сигурност арестува 35 000 екземпляра и ги изпраща в Сливенския женски затвор.

Ирина Акташева и Христо Писков са от малкото реални дисиденти в киното в средата на предишното столетие. Студентката на легендарните Сергей Герасимов и Тамара Макарова в московския ВГИК няма нищо общо с идеологическите щампи. Когато пристига в България със съпруга си, красавицата от съветската република Туркестан първо получава роля в „Командирът на отряда“ на Дучо Мундров, където си партнира с Коста Цонев. След това зарязва актьорлъка и прави режисьорски дует с мъжа си. Дебютират с „Бедната улица” през 1960-та и веднага са обявени за явление от познавачите. Вторият им филм „Смърт няма” от 1963-та също жъне успех, но бързо е прибран в чекмеджетата на цензорите. През 1966-та излиза третият - „Понеделник сутрин”, който веднага е забранен през идващите 22 години за “отклонения от класово-партийния подход” и “очерняне на социалистическата действителност”. Проблемът е в главната героиня – момиче с леко поведение, интернирано в Русе, където обръща с главата надолу бригада за ударен комунистически труд, пие мастика, танцува боса туист и се сваля с момчетата, които трябва да преизпълняват производствения план.     

През последвалите близо две петилетки Ирина Акташева и Христо Писков запазват гордо мълчание и работят само в документалистиката. Но не престават да търсят вълнуващи фабули – така се срещат с Блага Димитрова, която е очарована от „Понеделник сутрин“. Бъдещата вицепрезидентка е прехласната от играта на Пепа Николова и казва на Пискови, че много иска да й измисли роля, въпреки че Пепа не е приета във ВИТИЗ. Тримата коментират злободневието, за да изберат тема и едновременно се сещат за падналата лавина на Мальовица, която погубва 11 алпинисти, въпреки че официално никой не говори за това. Сценарият е приет от художествения съвет на студията в Бояна, но не е пуснат в производство. Пискови обаче са категорични – рано или късно ще направят филма.  Блага пък нарича героинята на Пепа с името Дара, защото е убедена, че родената за кино Николова е дар Божи. Но след проточилата се забрана майката на Александра Сърчаджиева вече е в съвсем друга възраст. Въпреки това има няколко проби, но в крайна сметка много по-младата Ваня Цветкова става Дара. Премиерата на лентата е 11 години по-късно.

Историята

„Лавина“ разказва за група алпинисти през 60-те. Блага Димитрова е вдъхновена от преживелиците им, за които чува навръх нова година в хижа „Рай“ в Стара планина. Структурата на творбата е особена – съдържа отделни новели за преживяванията, които някои от героите си спомнят в секундите преди да потънат в обятията на бялата смърт. Най-голямото постижение на известната писателка е, че разказва за съществото НИЕ, сплотено от планината и от стремежа нагоре. Моралът и законите на мини обществото са представени от водача Найден, който сочи пътя и  взема решенията, от Бранко, чиито гняв е към всички, които му отнемат свободата, от Горазд,  Зорка и Андро – задължителния любовен триъгълник... Шестнадесет души поемат към върха, а Деян е отсъстващият седемнадесети. Много от тях загиват, а оцелелите се прераждат в лавината. Пред безжизнените тела на приятелите си те превъртат представите за живота, щастието, любовта, отговорността, предателството.

Блага Димитрова тълкува понятието колектив в съвсем различен дискурс от този по първите страници на „Работническо дело“. Тя и нейните герои търсят смисъла, а изборът, правилен или не, е кодът. В групата се трупат не само страховете, но и напреженията.

Любов и опасности

Ваня Цветкова и Иван Иванов пък се впускат в една от най-еротичните сцени в киното на 70-те. Преди да влязат под душа, им дават по няколко глътки уиски за кураж. Въпреки алкохола 20-годишната госпожица не спира да трепери. След излизането на филма тръгват приказките, че новите секс символи са гаджета. Всъщност в „Лавина“ Ваня е с гаджето си от ВИТИЗ – Огнян Купенов, който играе нервният Бранко. След време Иван Иванов и жена му, Петя Силянова, стават кумове на Цветкова и каскадьора Павел Дойчев, а Купенов е дисквалифициран. Ваня разказва, че „Лавина“ си остава най-трудното изпитание в кариерата й – през цялото й е адски студено и се чувства твърде неуютно.

Когато снимат край Мальовица, истинска малка лавина се стоварва на метър от Любен Чаталов, който върви начело на колоната. След инцидента дубльори заместват актьорите в най-опасните моменти. Камерите се въртят в продължение на две години - в Рила, под Черни връх и Вратцата, а на Вихрен в Пирин качват огромната техника на релси. Някои от най-зрелищните кадри са монтаж, други са правени от хеликоптер.


Всички новини от категория Култура.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Валутни курсове

По курса на БНБ
Валута Лева (BGN) Обратен курс за 1 лев
CHF 1.70725 0.585737
GBP 2.24388 0.445657
USD 1.71204 0.584099
Виж всички