Коя е най-еротичната сцена в соц киното

Ваня Цветкова и Иван Иванов се любят под душ в "Лавина"

Коя е най-еротичната сцена в соц киното | StandartNews.com

„Лавина“ е от най-драматичните и стойностни събития в литературата и киното на соца. Филмът, който излиза на големите екрани преди 40 години, и досега остава сред най-качествените постижения в седмото ни изкуство. Още от самото начало хрониките, свързани с „Лавина“, са изпълнени с перипетии и абсурди.    

През 1968-ма „Българска кинематография“ обявява конкурс за сценарий. Блага Димитрова пише „Лавина“ и печели, но от Държавна сигурност забраняват да й се даде първа награда. Малко по-късно тя решава да превърне покъртителната история по най-голямата трагедия в българския алпинизъм в книга – и томчето триумфира през 1971-ва. Веднага я засипват с предложения за екранизация. Тя отказва на всички, защото пази проекта за двама много специални кинаджии – Ирина Акташева и Христо Писков. През това време обаче напрежението около нея се сгъстява. Блага е изключително популярна с романите си „Пътуване към себе си“ и „Отклонение“, но с „Лице“ става и твърде „неподходяща“ за публиката, защото разкрива фалша, жестокостта и простотията в БКП. Държавна сигурност арестува 35 000 екземпляра и ги изпраща в Сливенския женски затвор.

Ирина Акташева и Христо Писков са от малкото реални дисиденти в киното в средата на предишното столетие. Студентката на легендарните Сергей Герасимов и Тамара Макарова в московския ВГИК няма нищо общо с идеологическите щампи. Когато пристига в България със съпруга си, красавицата от съветската република Туркестан първо получава роля в „Командирът на отряда“ на Дучо Мундров, където си партнира с Коста Цонев. След това зарязва актьорлъка и прави режисьорски дует с мъжа си. Дебютират с „Бедната улица” през 1960-та и веднага са обявени за явление от познавачите. Вторият им филм „Смърт няма” от 1963-та също жъне успех, но бързо е прибран в чекмеджетата на цензорите. През 1966-та излиза третият - „Понеделник сутрин”, който веднага е забранен през идващите 22 години за “отклонения от класово-партийния подход” и “очерняне на социалистическата действителност”. Проблемът е в главната героиня – момиче с леко поведение, интернирано в Русе, където обръща с главата надолу бригада за ударен комунистически труд, пие мастика, танцува боса туист и се сваля с момчетата, които трябва да преизпълняват производствения план.     

През последвалите близо две петилетки Ирина Акташева и Христо Писков запазват гордо мълчание и работят само в документалистиката. Но не престават да търсят вълнуващи фабули – така се срещат с Блага Димитрова, която е очарована от „Понеделник сутрин“. Бъдещата вицепрезидентка е прехласната от играта на Пепа Николова и казва на Пискови, че много иска да й измисли роля, въпреки че Пепа не е приета във ВИТИЗ. Тримата коментират злободневието, за да изберат тема и едновременно се сещат за падналата лавина на Мальовица, която погубва 11 алпинисти, въпреки че официално никой не говори за това. Сценарият е приет от художествения съвет на студията в Бояна, но не е пуснат в производство. Пискови обаче са категорични – рано или късно ще направят филма.  Блага пък нарича героинята на Пепа с името Дара, защото е убедена, че родената за кино Николова е дар Божи. Но след проточилата се забрана майката на Александра Сърчаджиева вече е в съвсем друга възраст. Въпреки това има няколко проби, но в крайна сметка много по-младата Ваня Цветкова става Дара. Премиерата на лентата е 11 години по-късно.

Историята

„Лавина“ разказва за група алпинисти през 60-те. Блага Димитрова е вдъхновена от преживелиците им, за които чува навръх нова година в хижа „Рай“ в Стара планина. Структурата на творбата е особена – съдържа отделни новели за преживяванията, които някои от героите си спомнят в секундите преди да потънат в обятията на бялата смърт. Най-голямото постижение на известната писателка е, че разказва за съществото НИЕ, сплотено от планината и от стремежа нагоре. Моралът и законите на мини обществото са представени от водача Найден, който сочи пътя и  взема решенията, от Бранко, чиито гняв е към всички, които му отнемат свободата, от Горазд,  Зорка и Андро – задължителния любовен триъгълник... Шестнадесет души поемат към върха, а Деян е отсъстващият седемнадесети. Много от тях загиват, а оцелелите се прераждат в лавината. Пред безжизнените тела на приятелите си те превъртат представите за живота, щастието, любовта, отговорността, предателството.

Блага Димитрова тълкува понятието колектив в съвсем различен дискурс от този по първите страници на „Работническо дело“. Тя и нейните герои търсят смисъла, а изборът, правилен или не, е кодът. В групата се трупат не само страховете, но и напреженията.

Любов и опасности

Ваня Цветкова и Иван Иванов пък се впускат в една от най-еротичните сцени в киното на 70-те. Преди да влязат под душа, им дават по няколко глътки уиски за кураж. Въпреки алкохола 20-годишната госпожица не спира да трепери. След излизането на филма тръгват приказките, че новите секс символи са гаджета. Всъщност в „Лавина“ Ваня е с гаджето си от ВИТИЗ – Огнян Купенов, който играе нервният Бранко. След време Иван Иванов и жена му, Петя Силянова, стават кумове на Цветкова и каскадьора Павел Дойчев, а Купенов е дисквалифициран. Ваня разказва, че „Лавина“ си остава най-трудното изпитание в кариерата й – през цялото й е адски студено и се чувства твърде неуютно.

Когато снимат край Мальовица, истинска малка лавина се стоварва на метър от Любен Чаталов, който върви начело на колоната. След инцидента дубльори заместват актьорите в най-опасните моменти. Камерите се въртят в продължение на две години - в Рила, под Черни връх и Вратцата, а на Вихрен в Пирин качват огромната техника на релси. Някои от най-зрелищните кадри са монтаж, други са правени от хеликоптер.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай