Коя е музата на „Малкият принц“

„Мадам Екзюпери и звездите на небето“ разказва за любимата на Сент-Екзюпери

Коя е музата на „Малкият принц“ | StandartNews.com

 „Мадам Екзюпери и звездите на небето“ от Софи Вияр в превод от немски на Светлана Старирадева /„Лемур“/ отвежда в Буенос Айрес, Париж, Казабланка, Лонг Айлънд и дори до космоса. Историята е за смелата жена, която вдъхновява  „Малкият принц“. Заради темпераментния си характер Консуело е наричана „вулканът на Париж“. Като студентка в Мексико тя се запознава с Фрида Кало и се вдъхновява от цветните й картини. В Париж е приятелка с Пикасо, Дали, Миро и други художници. Консуело помага на съпруга си да нарисува картините към „Малкият принц“.

1930. Когато младата художничка Консуело среща Антоан дьо Сент-Екзюпери на парти, любовта им е от пръв поглед. Жизнерадостната латиноамериканка се превръща в муза на енигматичния пилот, който всъщност предпочита да пише и рисува. „Малкият принц“ идва от неговите безсмъртни чувства към нея: Консуело е любимата роза, която принцът иска да защити със стъклена камбана и за която той постоянно мисли. Катастрофата на Сент-Екзюпери в Сахара по време на опита за поставяне на световен рекорд за най-бърз полет Париж-Сайгон през 1935-1936 г. е моделът за основната история в книгата. „Малкият принц“ го прави известен по целия свят, но реалният живот с него е всичко друго, но не и лесен. Консуело се бори с изневерите му и се стреми най-накрая да излезе от сянката на известния си съпруг като успешна художничка, докато Антоан не се впуска в съдбоносен разузнавателен полет над Средиземно море през 1944 г. „Голямата любов между главните герои и колоритът на времето са изящно представени. Роман, който е едновременно вълнуващ и интригуващ“, пишат критиците.

Софи Вияр е псевдоним на успешна немска писателка, журналистка и политолог. По време на едно пътуване до любимата ѝ Венеция, тя посещава колекцията на Пеги Гугенхайм. Очарована от нея и от историята на известната колекционерка на изкуство, Вияр пише романа „Пеги Гугенхайм и мечтата за щастие“, който влиза в списъка с бестселъри на „Шпигел“. На голям успех се радва и следващата ѝ книга – „Мадам Екзюпери и звездите на небето“, която вече е преведена на различни езици и публикувана в редица европейски страни. 

„Обожавам „Малкият принц“. Когато чух, че книгата е създадена в Лонг Айлънд, започнах да проучвам, защото винаги съм свързвал Антоан с Франция - така че защо изведнъж Ню Йорк? Така за пръв път открих прочувствената любовна история на двойката дьо Сент-Екзюпери, която се простира почти по целия свят и се оказва много тясно преплетена с историята на „Малкия принц“. Консуело е розата - Антоан често я нарича така в своите писма“, разказва Софи Вияр.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай