Кои две украинки вдъхновяват Холивуд

Мила Йовович и Мила Кунис постоянно следят какво се случва в родината им

Кои две украинки вдъхновяват Холивуд | StandartNews.com

Две от най-красивите и успешни жени в Холивуд са от Украйна. Те постоянно следят какво се случва в родината им и страдат за трагедиите, предизвикани от армията на Путин. На младини и двете се пишат рускини – така е по-лесно, вместо да обясняват на янките къде е Украйна.        

Мила Йовович тези дни написа в своя Инстаграм, че все още се опитва да осмисли какво се случва какво в Украйна. И че страната, в която е родена, е обстрелвана и бомбандирана, а братовчеди и приятели се укриват в станциите на метрото и по бомбоубежища, за да спасят живота си. Тя още помни войната в бивша Югославия през 90-те, откъдето е баща й, както и ужасяващите истории, които фамилията й разказва и до днес.  

„Война. Винаги война. Лидери, които не могат да донесат мир. Преследването на империализма е безкрайно, а за него винаги плащат обикновените хора с кръвта и сълзите си“, споделя звездата с роли в над 50 филма. При Йовович, изгряла върху корици на 100 световни списания, драмата е особена, защото Русия също е закодирана в ДНК-то й, както и Сърбия. Въобще нейната история е точно като за Холивуд.

Копродукция за милиони

Дядо й по бащина линия, Богдан Йовович, няколко години прекарва в острова на смъртта „Голи оток“ – концентрационен лагер край бреговете на Хърватска, където Тито изпраща тези, които не мислят като него. Между тях са не само българите, отказали да се пишат „македонци“, но и привържениците на Сталин. След като Богдан Йовович като по чудо се измъква невредим след каторгата, с още няколко съмишленици от Белград бягат през Албания към Съветския съюз. Но Албания – също като Югославия – през 1948-ма вече е люто скарана с Москва. Феновете на Сталин са арестувани и Богдан Йовович стъпва на Червения площад чак три години по-късно. Там обаче също не го чакат с водка и хайвер и в крайна сметка дядото на Мила се заселва в Киев, където вика и сина си Богич. Тъмният, но образован балкански субект се влюбва в кинозвездата Галина Логинова и през 1975 двамата стават щастливи родители на Мила. Семейството се мести в Париж, после в Лондон и най-накрая се установява на Западния бряг в Страната на неограничените възможности. Една от най-играещите хубавици в киното СССР и докторът от Белград стават обслужващ персонал в имението на Барбра Стрейзънд в Малибу, след това поемат домакинството и на славния режисьор Брайън де Палма.

Мила е разказвала, че на 9 вече е травмирана заради живота около нея, без да уточнява детайли. Намеква, че става свидетел на сексуални сцени с непълнолетни, преследване от психопати и зависимост от наркотици. Няма и 14, когато амбициозната й майка започва да я води по модни агенции. Гениалният фотограф Ричард Аведън я снима пръв - за рекламна кампания на „Ревлон“. Така започва главозамайващата й кариера – от дефиле в дефиле, от студио в студио, от филм във филм. Фамилията Йовович се обзавежда с имот в Холивуд, който съперничи на хасиендите, обитавани от милионерите от А отбора в киноиндустрията. Но зад оградата започват да се мяркат съмнителни типове от СССР. Оказва се, че Богич Йовович е забъркан в схемите на руската мафия, която през 1983-та в Ел Ей източва американски здравен фонд. В онзи момент това е най-големият фискален скандал в Калифорния. Посредникът, д-р Йовович, е главен мениджър в клинична лаборатория в Ел Ей, собственост на руски евреи, осигуряващи работа на 600 медицински специалисти.

Таткото на Мила печели от грандиозната далавера 100 милиона долара, инвестирани в трафика на наркотици между Мексико и САЩ. Галина няма друг полезен ход, освен да се разведе с Богич – за ужас на Мила, която е убедена, че Америка ужасно се страхува от руската мафия и затова ФБР преследва любимия й татко. След 7 години Йовович излиза от затвора. През това време Мила, която в ранната си младост нарича себе си „малка бедна емигрантка от Русия“, развежда Брус Уилис и Деми Мур, краде Мат Деймън от Гуинет Полтроу и Мат Дилън от Камерън Диас. „Никой не може да ме укроти“, хвали се секс бомбата от Киев. На 16 се омъжва за актьора Шон Андрюс, но бракът им приключва скоропостижно.  През 1997-ма казва „Да“ на Люк Бесон, с когото се развежда след две години. На 22 август 2009-та Мила изслушва Менделсон с дългогодишния си приятел, режисьора Пол Уилям Скот Андерсън. Сватбата е в дома им в Бевърли Хилс само пред 50 гости. Имат три дъщери - Евър Габо, Дашиъл Едън и Ошин Ларк Елиът. Общото богатство на Мила Йовович и мъжа й възлиза на около 80 милиона долара.   

Черният лебед

Мила Кунис, която се прочу с участието си във всичките 201 епизода от 8-те сезона на сериала „Шеметни години“ и с чудесно изиграна роля в номинирания за „Оскар“ филм „Черният лебед“, дари средства в подкрепа на пострадалите в Украйна още в първите дни на войната. Тя и съпругът й, Аштън Кътчър, вече са организирали помощи на стойност 20 милиона. 

Кунис е родена преди 38 години в Чернивци, Украйна. Родителите ѝ са инженерът Марк Кунис и учителката по физика Елвира Кунис. Малко преди момиченцето да тръгне в първи клас, семейството, което има и син – Майк, се преселва в Лос Анжелис. „Когато пристигнахме в Щатите и започнах да обяснявам, че съм от Украйна, първо се чуваше възклицанието „О, ти си източноевропейка!“, а после следваше въпросът „А къде е Украйна?“, споделя Кунис.  „Трябваше дълго да обяснявам за Украйна и къде се намира на картата. Затова си казах, че е много изтощително и започнах да казвам, че съм от Русия. Хората веднага реагираха: „О, ние знаем тази страна“, връща лентата Кунис.  

Но сега - след нахлуването на руската армия в Украйна, всичко се променя за актрисата. „Случи се нещо много странно.  Не мога да изразя или да обясня емоцията. Изведнъж си помислих: „О, Боже, част от сърцето ми току-що беше откъсната.“ Мила Кунис днес се зарича, че повече никога няма да споменава, че е от Русия. „По дяволите, аз съм от Украйна!“, заяви тя в интервю. Кунис е горда и от силата, с която украинците се справят с конфликта. Наскоро е разговаряла с една от украинските си приятелки за това как семейството ѝ реагира на ситуацията. „Отказват да се евакуират. И всички ходят на работа всеки ден. Те са в бомбоубежището през нощта, събуждат се сутрин, вземат каквото имат, за да се защитят в града, и отиват в офиса си, за да продължат бизнеса си. Те са различна порода хора“, споделя Кунис. Тя не крие, че се опитва да внуши украинската си гордост на децата: 7-годишната Уайът и 5-годишния Димитри.  "Реших да им обясна: Наполовина сте американци и наполовина сте украинци." Мила, чието украинско име е Милена, Аштън Къчър и малките са гостували в Киев преди войната. „Досега не отдавах значение на произхода си“, твърди Кунис в подкаста на Мария Шривър. И подчертава, че е важно да не се слага равенство между агресора във войната и обикновените руснаци. "Те не са наши врагове. Подчертавам го, защото не се обсъжда достатъчно в медиите."

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай