Класики от „Мосфилм” на Киномания

Гледаме в НДК „Александър Невски”, „Дерсу Узала” и „Спартак”

Класики от „Мосфилм” на Киномания | StandartNews.com

Киномания ще представи някои от най-великите класически филми-дело на най-голямата руска и съветска кинокомпания „Мосфилм”. Нетипичните филмови заглавия от средата на миналия век, които са част от програмата на фестивала, ще предложат на посетителите в кино „Люмиер Лидл” истинско разнообразие от жанрове и вълнуващи сюжети. Продукциите „Александър Невски”, „Дерсу Узала” и „Спартак”, ще бъдат прожектирани съответно на 6, 7 и 8 ноември от 19:00 ч.

Режисьорите Сергей Айзенщайн и Дмитрий Василиев създават истинска новаторска творба с филма „Александър Невски” през 1938 г. Докато филмите на Айзенщайн от 20-те години на миналия век – „Броненосецът Потьомкин” (1925 г.) и „Октомври” (1928 г.), акцентират върху съветските маси като колективен герой, класиката „Александър Невски” поставя фокус върху героичната личност, съчетавайки технологичните реалности на епохата.

Като драматизира усилието на принц Невски да отблъсне бруталните тевтонски рицари от Свята Русия от XIII в., филмът залага на установените литературни и артистични средства на изразяване. Новаторското е, че зрелищното действие е до такава степен синхронизирано със специално написаната музика на Прокофиев, че самият Айзенщайн нарича структурата на филма си „симфонична”.

Ден по-късно млад царски офицер, изпратен на изследователска мисия в сибирската тайга, ще срещне възрастен ловец от местно племе във филма „Дерсу Узала” (1975 г.). Идвайки от два напълно различни свята, двамата мъже ще споделят едни и същи опасности и емоции. Следва история за приятелството, родено в самата същност на природата, разказана майсторски от японския кинорежисьор Акира Куросава.

Киноманите ще имат възможността да гледат и легендарната постановка на Болшой театър „Спартак” от 1977 г. Сюжетът на балета засяга теми за властта и потребността от саможертва, представяйки конструкцията между четирима герои – добри срещу коварни мъж и жена. В незабравимата финална сцена – нерелигиозно разпъване на кръста – Спартак ще бъде  въздигнат високо над своите екзекутори, а тялото му ще бъде пронизано от остриетата на безброй копия.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай