Кинохитове на "Златната липа"

Кинохитове на "Златната липа"  | StandartNews.com

Стара Загора се превръща в столица на съвременното седмо изкуство между 28 май и 1 юни. Тогава четвъртото издание на елитния международен фестивал за ново европейско кино "Златната липа" ще събере гилдията и феновете за поредния екранен маратон. По традиция прожекциите са напълно безплатни - в името на жанра и удоволствието от него. "Ще гледаме 50 филма", уточнява Магдалена Ралчева. Известната режисьорка, която е художествен директор на престижния форум, както винаги е направила суперселекция. В Операта ще се завъртят ленти на респектиращи автори от Дания, Чехия, Норвегия, Русия, Естония, Македония, Косово, Сърбия, Полша, Австрия, Унгария, Испания, Шотландия, Швеция, Швейцария и България. Костадин Бонев е шеф на журито, което ще избере победителите в конкурса. С кинаджията, заснел "Подгряване на вчерашния обед", "Потъването на Созопол" и още игрални и документални продукции, оценки ще вдигат прочутата му колежка Нана Джорджадзе - с нейния "Русалке моя, моя Лорелай" беше открита предишната "Златна липа", Каан Муждеджъ, който през 2015-а получи в Стара Загора специалното отличие на СБФД за участващия в състезанието "Сивас", младият сръбски режисьор Божан Вулетич, руската актриса Елена Игоревна. Десет са заглавията, които ще влязат в битка за наградите на "Златната липа". Българското предложение е "Каръци" на Ивайло Христов с Елена Телбис, Ованес Торосян, Деян Донков. Спецовете коментират отсега, че късометражките в афиша също ще си струват до последния зрител.

В "Кредит" на Любомир Печев участват Ирмена Чичикова, Симеон Лютаков, Христо Падев, Симеон Владов. Финансово затрудненият и избухлив Теодор кандидатства за заем. Когато Лена му го отказва, той я заплашва, че ще се самозапали в офиса й. Жената трябва да реши дали заемът струва колкото човешки живот. В "Ето човекът" на Димитър Кутманов играят Ада Лупу, Виорел Ласку, Табита Чирица. Героите обитават забравено от Бога място - в самота и нищета. Скромният им живот преминава бавно като безмълвен ритуал, а под тихата повърхност се крият студените течения на мъката и страха от неизбежното. Мартина Вачкова се вихри в "За какво служи хлябът" на Николай Стоичков с Георги Колев, Леля Катя, Костадин Султов. Госпожица Марта притежава малък магазин в село Алдомировци, където животът си тече монотонно с едни и същи клиенти. Докато не се появява очевидно доста по-млад мъж, който всеки път прилежно брои стотинките си за вчерашен самун. В "Нощни светлини и бягащи риби" на Петър Русев има прекрасни жени от три генерации - Рая Пеева, Силвия Петкова и Станка Калчева. Произшествие отприщва събития, които внезапно разбулват характерите на героите, докато се стигне до важните уроци в живота. В "Падаща звезда" на Любо Йончев играе гордостта на Стара Загора Стефка Янорова в компанията на Стефан Попов и Калиа Каменова. Лили е разведена майка с две деца. Тримата неволно се забъркват в трагичен инцидент, който трудно може да бъде забравен или заличен. В "Синът" на Христо Симеонов с Александър Емилов, Борислав Русев, Ивелина Стефанова фокусът е върху 11-годишния Джанго. Той живее със семейството си в изоставен фургон близо до жп линия, а уроците на битието му са сурови и категорични. "Прошка" на Стефан Чернев и Ваня Жекова разказва за трудностите, през които преминава семейство в комунистическа България, тормозено от Държавна сигурност. Остава им само любовта. В "Последната нощ в Единбург" на Бита Шафипур две сестри тийнейджърки откриват, че семейната им ваканция извън страната всъщност е план на техните родители да ги омъжат насилствено. "Народна имиграция" на Ерик Ромеро пък анализира новия шокиращ феномен.

Програмата с документални ленти в Стара Загора ще предизвика без съмнение интереса на ценителите - и сред лаиците, и сред експертите. Защото в тях най-често се оглеждат контрастите на съвременния свят. В "16 години до лятото" на Лу Маклоклан Юесдин иска прошка от баща си. Той е излязъл от затвора и започва трудния път към преоткриването си. Любовта и вярата на една безстрашна жена го изкарват от усамотението и го спасяват от дебнещите неприятности. "Кръвни сестри" е за безграничната любов между Джулия и Джоана, близначки от високите етажи на предградието Розенгард в Малмьо. "Лампедуза през зимата" на Джейкъб Бросман е за италианския "бежански" остров, попаднал в здравата хватка на тъгата. Когато пожар разрушава ферибота, който свързва Лампедуза със сушата, кметът Джуси Николини и местните рибари спешно се нуждаят от нов кораб. Протестите не закъсняват. "Кеймбридж" на Елдора Трайкова е посветен на хората от Долни Цибър - село в Северозападна България, част от най-бедния регион в целия Европейски съюз, но и с най-голям процент завършили висше образование. "През сълзи" на Станимир Трифонов анализира човешкото измерение на едно политическо действие от 1915-а - арменския геноцид. Филмът разкрива емоциите на съвременните наследници на мъчениците. Във "Воините на Севера" на Сьорен Стийн Йесперсен разказва за млади мъже, които искат да се присъединят към ислямистката фундаменталистка терористична организация Ал-Шабаб, за да станат бомбени самоубийци в Сомалия.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай