Събота,

Холивуд скърби, отиде си култов режисьор

От: Агенция Стандарт -
234
Холивуд скърби, отиде си култов режисьор
A
A
A

Канадският режисьор и продуцент Айвън Райтман, известен с филми като "Ловци на духове" и "Близнаци", почина в САЩ на 75-годишна възраст.

Райтман е починал в съня си в дома си в Монтесито, Калифорния, през уикенда.

"Нашето семейство скърби за неочакваната загуба на съпруга, бащата и дядото, който ни научи винаги да търсим магията в живота", пише в съвместно съобщение на децата на режисьора - Джейсън Райтман, Катрин Райтман и Каролайн Райтман.

"Утехата ни е, че работата му като режисьор донесе смях и щастие на безброй хора по света...Надяваме се, че тези, които го познаваха чрез филмите му, ще го помнят винаги", пише още в съобщението.

Айвън Райтман е роден на 27 октомври 1946 г. в Комарно, Словакия. Баща му притежава най-голямата фабрика за оцет в страната. Когато е на четири години, семейството на Райтман бяга от страната и след известно време се установява в Торонто.

В университета Макмастър в Хамилтън, Канада, той учи музика и драма и започва да режисира късометражни филми.

Айвън Райтман става световноизвестен през 1984 г., когато излиза комедията "Ловци на духове". Сред популярните негови филми са "Близнаци" (1988 г.), "Ченге в детската градина" (1990 г.), "Джуниър" (1995 г.), "Шест дни, седем нощи" (1998 г.) и други. Освен режисьор той е известен продуцент.

В последните години Айвън Райтман работи заедно със сина си Джейсън, който също е режисьор и направи "Ловци на духове: Наследство" (2021 г.).


Всички новини от категория Култура.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com