Карлос Сантана на 75! Разкри голямата си драма

Легендарният китарист отложи шест концерта от своето турне

Карлос Сантана на 75! Разкри голямата си драма | StandartNews.com
  • Легендарният китарист отложи шест концерта от своето турне

Уникалният мексиканец. Китаристът, станал любимец на няколко поколения, който свири на сцената повече от половин век. Неговите сола са като всепоглъщащ прилив. И композициите му можеш да разпознаеш от раз и от типичния бекграунд в мелодиите, който е като благосклонно поклащащ се океан. Плътен, обемен, игрив. Карлос Сантана - лудата китара, така го наричат верните му поклонници.

      

През юли припадна на сцената Легендарният китарист отложи шест концерта от своето турне Miraculous Supernatural 2022: Santana + Earth, Wind & Fire", след като припадна на сцената. Лекарите препоръчаха на Сантана да си почине, за да се възстанови напълно. В началото на юли той колабира на концерт в Детройт поради сериозно изтощение и дехидратация.

"Карлос се справя добре и няма търпение скоро да се върне на сцената. Той просто има нужда от почивка", казват от екипа му. Китаристът, който сприятели рока с латиното, даже направо ги влюби, и добави към тях афро ритми и джаз звучене, блус линии, гарнирани с конги и тимпани в брилянтните си, гланцови композиции.

Великанът на китарата стана на 75 години

Карлос е едно от седемте деца на Хосе и Хосефина Бараган. Ражда се в Аутлан де Наваро, Мексико. Има 6 братя и сестри - Антонио, Лаура, Ирма, Летисия, Хорхе и Мария. Когато Карлос е на 5 години, баща му, който е професионален цигулар и мариачи музикант, го научава да свири на цигулка.

На 8 се прехвърля на китарата, след като семейството му се премества в Тихуана. След това заминават за Сан Франциско, Калифорния, където баща му се хваща на постоянна работа.Още на осемгодишна възраст Сантана "попада под влиянието" и на блус изпълнители като Би Би Кинг, Хавиер Батиз, Майк Блумфийлд и Джон Лий Хукър, Габор Сабо.

През 1965 година той е приет в Калифорнийския държавен университет, Нортридж и Хумболтския държавен университет, но предпочита да не следва. През 1966 г. прави своя дебют с новосформираната група Santana Blues Band. Дебютният албум на Карлос Сантана, носещ неговото име, излиза през 1969 г.

Големият пробив - 1970

Пробивът на Сантана е на култовия фестивал Уудсток през 1969 г. Албумът му "Abraxas" (1970) стига до първото място в класациите и от него са продадени повече от 4 милиона копия в световен мащаб. Три песни от този албум "Black Magic Woman", "Oye Como Va", и "Samba Pa Ti" са световни хитове, все така любими и до днес.

В албума от 1973 г. - "Love, Devotion, Surrender" Карлос Сантана работи заедно с поета и гуру Шри Чинмой и джаз китариста Джон Маклафлин.През 1973 г. се жени за Дебора Кинг. Имат 34 години брак и три деца - Салвадор, Стела и Анжелика. С Дебора основават фондацията "Milagro", която събира 1 800 000 долара в помощ на обществено онеправданите млади хора. Печалбата от албума си "Shaman" от 2003 г. дарява за борба със СПИН.

Supernatural - 11 награди "Грами"        

През октомври 2007 г. обаче Дебора подава молба за развод.Съпруга номер 2 - през 2010 г. Сантана оповестява публично, че възнамерява да се ожени за барабанистката Синди Блекман. Двамата сключват брак на 19 декември 2010 г. на остров Мауи.

За най-добър албум на Сантана се счита "Supernatural" от 1999 г. За него получава 11 награди "Грами" и продава повече от 25 милиона копия. В този албум са включени хитовете "Smooth" и "Maria Maria", "Сломено сърце". За него Карлос Сантана си сътрудничи с Роб Томас, Ерик Клептън, Уайклеф Жан и други музиканти.

И ето че идват големите откровения. Покрай този албум, Сантана се решава да разкрива премълчавани факти за живота си.

Дълго е мислил дали да разкаже своята трагедия

Сантана доста е мислил дали да разкаже своята трагедия заради това как ще се възприеме. Вероятно защото открито изрича тайни от невидимото, за които биха го обявили за откачалка или "напушен", както често става.

Избира да говори, за да може да помогне на други с добрата вест, че могат да се излекуват от повечето травми. Две години той е под тормоза на сексуален насилник. Чувството за срам и вина трупа количества гняв след гняв, докато съпругата му Дебора заплашва, че ще го напусне,ако не ходи на терапия. Това му помага всъщност и както сам казва: "Ако съм имал рак, то 80 процента от него бяха излекувани от терапевтката ми".

Метатрон - ангелът, с който контактува

Сантана е нощна птица, стои до два-три сутринта. Карта с думата Metatron, изписана със сложно изрисувани букви, лежи на пода до камината.Метатрон е ангел. Сантана е в редовен контакт с него от 1994 г. Карлос седи тук с лице към стената, със запалени свещи. Има на разположение жълт тефтер, готов за посланията, които ще дойдат. "Това е нещо като факс машина", казва той.

Сантана все повече се занимава с ангели откакто един ден през 1988 г., взима книга по темата от летището в Милуоки. "Това е огромно спокойствие, няколко пъти, когато усещах присъствието им в стаята", казва той."Чувствам се осветен. Вече не съм Карлос, вече не съм обвързан с ДНК. Това е отвъд секса, това е отвъд всичко, което този свят може да ви вдъхне. Това ме кара да се чувствам сякаш Исус ме е прегърнал и съм окъпан в светлина", споделя той.

Роб Томас, който пее в "Smooth", хитът номер едно, който задвижи комерсиалното прераждане на Сантана, описва преживяването от прекарването на времето с него: "Не знам друг начин да го кажа, но винаги съм се чувствал малко по-добре, след като бях с Карлос".

Бог ти говори всеки ден

"Не ме интересува, човече, какво някой мисли за моята реалност. В моята реалност Бог ти говори всеки ден. Всеки има вътрешен глас и когато го чуете, получавате леко изтръпване в продълговатия мозък в задната част на врата. Лека тръпка.И в два часа през нощта всичко е наистина тихо и вие медитирате - със свещите, тамяна и пеете. И изведнъж чувате този глас: "Запиши това". Това е просто вътрешен глас и вие му вярвате. Този глас никога няма да ви отведе в пустинята".

Той вижда Метатрон в своите сънища и медитации. Прилича малко на Дядо Коледа - "бяла брада и нещо като този весел човек". Метатрон, който се споменава в мистичните дисциплини през вековете, също се появява като окото в триъгълника.

Уникалният звук на китарата

Кариерата му обхваща повече от пет десетилетия. Стилът му е уникален и абсолютно разпознаваем. Както самият Карлос Сантана казва: "Още с първия акорд хората ме знаят, че съм аз..."Освен в стила има запазена марка в сценичните изяви, винаги е с шапка. Улица и площад в родния му град Аутлан де Наваро носят неговото име.

В световен мащаб са продадени повече от 90 милиона негови записи. Свирил е пред повече от 100 милиона души. Заедно с Майкъл Джексън държи рекорда за най-много получени награди "Грами" за една година - 8.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай