Изложба с творби на Роден гостува в София

Изложба с творби на Роден гостува в София | StandartNews.com

Стара Загора. Уникална изложба на големия френски художник Огюст Роден ще гостува за първи път в България. Това потвърди посланикът на Франция в София Ксавие Лапер дьо Кабан в четвъртък. Първият френски дипломат закри официално друга емблематична изложба - „Жул Паскин – от Видин до Париж", която приключи обиколката си из България в Града на липите.

„Творби на Роден за първи път напускат неговият музей в Париж, той излиза в ремонт и ние използвахме тази възможност да покажем част от тях в българската столица", поясни културният аташе на френското посолоство Давид Вайсман. В експозицията щели да бъдат изложени 80 скулптури и 20-ина рисунки от огромното наследство на големия френски художник. Ако всичко в подготовката върви нормално експозицята трябва да бъде открита в края на май.

Музеят „Родѐн" е разположен в парижкия хотел „Бирон", който в началото на миналия век е живял и творил художника и голяма част от френската бохема тогава. Още приживе Роден дарява цялата си колекция от скулптури на френската държава с уговорката хотелът да бъде превърнат в негов музей и властите изпълняват неговата воля. В музейната сбирка в хотела и околните площи сега се съхранява огромна колекция от над 6 600 скулптури, 8 000 рисунки, 8 000 стари фотографии и 7 000 предмети на изкуството. Много от най-известните му творби на художника като „Мислителят", „Целувката" и „Портите към ада" са изложени в просторните градини на музея. Тук могат да се видят и творби на други големи художници като Моне, Реноар и Ван Гог, които са били част от личната колекция на Роден.

Годишно през музея „Роден" минават около 700 000 почитатели на неговия талант, сочат официалните цифри.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай