Историята ни в снимки в "Квадрат 500"

Наследничката на Марко Близнаков дарила стъклените плаки на бившата първа дама Антонина Стоянова

Историята ни в снимки  в "Квадрат 500" | StandartNews.com

Как се е променял българинът във времето? Историята ни в стъклени плаки ще бъде показана от 8 февруари в националната галерия "Квадрат 500" и всеки ще може да види позабравените неща, които първите фотообективи у нас са запечатали.

36 стъклени плаки, тоест дядовците на диапозитива, ще бъдат изложени в галерията до 8 април. Те са обработени напълно безвъзмездно от фотографа Иво Хаджимишев, който е дарил за експозицията и един от първите фотоапарати - "брат" на апаратите, с които са правени въпросните снимки.

Идеята е по-младите хора, и особено децата, които не познават миналото ни, да видят снимки на наши носии, на шевици, на обичайните за бита на българина в миналото дейности - тъкане на стан, предене, оран, и да се запознаят с безвъзвратно отминали неща, които са част от нашата традиция. Освен фотографии, ще има и филми, инсталации, както и ателиета за децата, които могат да опитат сами някои от дейностите, вършени навремето от прабабите им.

Любопитното е, че изложбата става факт благодарение на едно знаково събитие отпреди 20 години. През 1999 година италианска аристократка от български произход - Надежда Близнаков, се среща с тогавашната ни първа дама Антонина Стоянова и й дарява семейна реликва - фотографски плаки, принадлежали на нейния дядо Марко Близнаков.

Неговата история е готов сюжет за роман, ако има кой да го напише. Роден е в Стара Загора, но заминава да учи в Италия и там се влюбва в аристократка. Дамата се връща заедно с него в Бургас, където той участва в строежа на пристанището и по този начин става един от основоположниците на пристанищното ни дело. След време обаче заминават отново за Италия, където се раждат някои от децата им. С времето Близнаков се превръща в родоначалник на фамилия, дала на Италия цяла плеяда от дипломати. Патентова боя за кораби, която се закупува от Британския кралски флот. Фирмата на Близнаков се разраства дотам, че семейството се мести да живее във Великобритания. А учител по английски на дъщерите му става легендарният писател и създател на модерния роман - авторът на "Одисей" Джеймс Джойс.

Внучката Надежда Близнаков съхранява с години ценните плаки, оставени от дядо й, докато решава, че те трябва да видят бял свят и да станат достояние на българите. Дарителката на ценната колекция също ще присъства, макар и задочно, на експозицията чрез интервю, излъчвано на видео.

"Снимките са събрали красотата на България – природа, бит, домашна среда, облекло, начин на общуване", коментира етнографът Анелия Милушева. "Целта е съвременните българи да осъзнаят какво са спечелили и загубили във времето. Това ще въздейства на немалко млади хора, които заминават да учат извън страната, да се върнат като приключат обучението си".

Идеята е по-късно тази изложба да стане пътуваща и да обиколи и други страни, в които живее компактно българско население, така че повече млади българи да имат възможност да почувстват връзката с корените си.

 

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай