Харуки Мураками пак ни взема дъха

Харуки Мураками пак ни взема дъха | StandartNews.com

Култовият писател е маниак на тема джаз

"Безцветният Цукуру Тадзаки и неговите години на странстване" (превод от японски - Дора Барова) е забележителната история на млад мъж, преследван от голяма загуба. Един ден приятелите на Цукуру, в чиито имена, за разлика от неговото, присъстват цветове, му заявяват, че никога повече не желаят да го виждат.

Цукуру не просто изпада в недоумение - от този ден нататък той започва да се носи като обрулен лист през живота, неспособен на близки приятелства и взаимоотношения. Докато не среща Сара, която го насърчава да потърси ключ към миналото си. Харуки Мураками е съвършеният посланик на Япония - книгите му са литературни събития за Америка и Европа, продават се в милионни тиражи, а всеки следващ негов роман затвърждава статута му на култов писател. Освен че е автор на монументални творби, Харуки Мураками е титуляр на няколко световни литературни награди, изтъкнат преводач и маниак на тема джаз. Последното навярно обяснява характерната, полифонична структура на много негови произведения. "Гардиън" определя Мураками като един от най-авторитетните представители на постмодернизма.

Станчо Пенчев отново с "Късна жена"

Станчо Пенчев изследва съдбите на героите си през призмата на големите въпроси на отминалия страшен век, пише за колегата си Деян Енев. И продължава: Знае ли някой какво е история, пита се един от героите му. Привидно тези въпроси са обречени на неотговори. Но Пенчев знае, че не е така. Защото истинската спасителка на историята винаги е била литературата. Историята може да излъже, добрата литература, ако наистина е добра - не може.
"Късна жена" /ИК "Ерго"/ е второ преработено и допълнено издание на дебютния едноименен роман на Пенчев. Разказваческата дарба на автора е сложила отпечатък от първата до последната страница.

Журналист проби пазара с кримка

Две години след смъртта на шестгодишния си син при необясним пожар в апартамента си криминалният репортер Хенинг Юл се връща на работа с ужасни белези по лицето и жестока рана в душата. Наново му се налага да се доказва, за да си върне уважението на колегите, бившата си съпруга и полицията.

В палатка в парк е намерена брутално убита млада жена. Полицията бързо намира заподозрян, но Хенинг, който отразява случая, има усещането, че нещата не са толкова прости, колкото изглеждат. Дали смъртта на младата жена - студентка по кинематография, убита в палатката, където на другия ден е трябвало да започнат снимките на неин филм, не възпроизвежда точно мнимата смърт от нейния сценарий? Томас Енгер е журналист, но загърбва успешната си кариера заради литературата.

Още първият му роман "Мнима смърт" го превръща в международна сензация (превод на 23 езика, бестселър в 15 страни). Героят му, също журналист, белязан физически и емоционално, става център на пет сюжетно самостоятелни романа. Медии и критици от различни страни настояват едно: да запомним името на автора - Томас Енгер. Не са случайни и сравненията, които правят, със Стиг Ларшон и неговия "Миленуим". Но Томас Енгер създава нещо ново, въвеждайки в криминалния жанр стила на телевизионните сериали. Така се ражда най-епичната и амбициозна криминална поредица, създавана в момента. Тя обхваща пет книги: "Мнима смърт" (2010), "Фантомна болка" (2011), "Жажда за кръв" (2013), "Герб" (2014) и "Смъртно ранен" (планирана за 2015 г.). Главен герой в книгите е журналистът Хенинг Юл, отличен криминален репортер с по-добър нюх от полицията. Но той е преживял дълбока травма - в апартамента му една нощ избухва необясним пожар, при който умира шестгодишният му син Юнас. Хенинг оцелява, но с ужасни белези по лицето... и в душата. Успоредно със случаите, които разнищва и винаги е крачка по-напред от полицията, той иска да намери отговора на въпроса: Кой е убил сина му? Едновременно с това авторът изважда на показ полицейски разследвания, брутални престъпления, бандитски групировки, корумпирани политици, както и забързаното ежедневие на хората, които нонстоп отразяват новините.

Когато мъжът няма топки

Матилде е успешен пластичен хирург и отваря частна клиника. По всичко личи, че е на прага на бляскава кариера. Като жена може да се каже е преуспяла: умна, комбинира бизнес нюх с високи морални стандарти, щастливо омъжена е и има интелигентен шестнайсетгодишен син, но външността понякога лъже. Вечерта, когато трябва да празнуват откриването на клиниката, Матилде осъзнава в какъв капан е попаднала и как професионалните успехи не компенсират останалото. Остава сама за още едно питие на бара и я заговаря непознат мъж, за когото тя очевидно не е непозната... Според Матилде хората се занимават със съпруга й. Той е мъж без топки. Тях ги притежавам аз. А жена с топки трябва да бъде кастрирана...

Роман за изпитанията в семейството

"Ние" е историята на Дъглас Петерсен, зад чиято благовъзпитана външност се крие прекрасно чувство за хумор, с което успява да съблазни красивата Кони, а след това и да се ожени за нея. Години по-късно двамата живеят относително щастливо заедно със 17-годишния си вечно намусен син Алби, на когото скоро предстои да замине за колеж. Неочаквано за Дъглас Кони възнамерява да си тръгне малко след това.
Но първо им предстои пътешествие из най-големите градове в Европа, по време на което той се надява да запали отново романтиката в брака си и да се сближи със сина си.
Това е роман за изпитанията на семейния живот, за връзката между логика и емоции, изкуство и наука, родители и деца, възрастни и млади.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай