Сряда,

Гърция се прощава с Микис Теодоракис

От: Агенция Стандарт -
455
Гърция се прощава с Микис Теодоракис
A
A
A

Стотици се събраха днес пред атинската катедрала, за да отдадат последна почит на композитора и политик Микис Теодоракис, чието тяло ще бъде изложено за поклонение в катедралата в продължение на три дни, преди да бъде погребано на остров Крит. Тялото на Теодоракис пристигна в параклиса с близо двучасово закъснение. Около 500 души дойдоха да почетат композитора, който десетилетия наред беше неизменна звезда от гръцката политическа и музикална сцена.

Теодоракис почина на 2 септември на 96. Гръцката комунистическа партия заяви през уикенда, че той ще бъде погребан съгласно желанието му в Ханя на Крит - на 9 септември до родителите и брат му.

В семейството имаше спор за мястото, където да бъде погребан Теодоракис. Дъщеря му първоначално заяви, че той ще бъде погребан в село Врахати близо до Коринт, където е имал вила. Но синът му каза в петък, че семейството ще се съобрази с желанието му. Съд временно спря плановете за погребение, след като неназовани сътрудници на Теодоракис се намесиха, позовавайки се на нотариално заверени документи, които разкриват волята му.Теодоракис е написал писмо до кмета на Ханя през 2013 г., изразявайки желание да бъде погребан в Галатас, селище на запад от Ханя, от където произхожда баща му, пише Лупа.бг.  

Композиторът има динамични отношения с гръцката комунистическа партия, която напуска в края на 60-те години, а после отново се включва в редиците й в края на 70-те, след което през 1990 г. е избран за депутат от консервативната Нова демокрация.През октомври обаче той е написал писмо до генералния секретар Димитрис Куцумбас, натоварвайки го с организацията на погребението.

"Сега, в края на моя живот, когато преосмислям нещата, подробностите са се изтрили от съзнанието ми и само "големите неща" остават. И така аз виждам, че съм прекарал най-важните си, силни и зрели години под знамето на комунистическата партия. По тази причина искам да напусна този свят като комунист", написал прочутият композитор.

Роден на гръцкия остров Хиос на 29 юли 1925 г., Теодоракис учи музика в Атина, а по-късно и в Париж. Творбите му варират от музика за популярни гръцки песни, наложили се като химни на левицата десетилетия наред, до симфонии и филмова музика. Вероятно най-разпознаваемата му творба е сиртакито от филма "Зорба гръкът".


Всички новини от категория Култура.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com