Вторник,

Георги Господинов: Войната е срив в човешкото време

От: Агенция Стандарт -
403
Георги Господинов: Войната е срив в човешкото време
A
A
A

"Какво да кажа на дъщеря си довечера, след като всяка нощ й обещавах, че война няма да има", пита писателят Георги Господинов, провокиран от военните действия на Русия срещу Украйна.

"Дотук ли стигнахме... Да тръгва война в Европа, да върнем бомбоубежищата в употреба, бомбоубежищата... Да напълним с кръв онова, което мислехме за история и литература", пише той във Фейсбук профила си.

"Понеже се занимавах дълго с миналото и подобни неща в един роман - никоя война с миналото и за миналото не е спечелена. Никоя война изобщо не може да бъде спечелена. Войната е срив в човешкото време, срив в човешкото изобщо", казва писателят.

"Путин поиска да върне Европа първо преди 1997-а, после преди разпада на ссср от 1989, а всъщност е искал да стигне до 1939. Винаги ли ще сме в навечерието на 1939-а? Дори часът на атаката е същият като на 1 септември. Кога едно всекидневие става (пак) история... И защо - след всичко, което вече е било. Някъде не разказахме добре. Защото много хора още харесват диктатори, тук включително", заявява той.


Всички новини от категория Култура.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Още от категорията