Гала за Борис Христов изправи на крака Париж

Галаконцертът в Париж за 100 години от рождението на великия Борис Христов беше под патронажа на Ирина Бокова

Гала за Борис Христов изправи на крака Париж | StandartNews.com

Неговата молитва "Многая лета" е призив за мир, каза генералният директор на ЮНЕСКО Ирина Бокова

Париж. 100-годишнината от рождението на световноизвестния бас Борис Христов бе чествана в Париж с галаконцерт. Хорът и оркестърът на старозагорската опера бе под диригентството на Диан Чобанов и с участието на солистите Милена Георгиева, Елена Баръмова, Борис Тасков, Васил Слипак и Добромир Момеков. Те изпълниха известни арии от опери на Моцарт, Пучини, Верди, Росини, Бизе. Дипломати, сенатори, представители на българската общност в Париж и френски граждани аплодираха на крака родните звезди на класиката.

Галата бе организирана от постоянното представителство на България към ЮНЕСКО под патронажа на генералния директор на организацията Ирина Бокова и с подкрепата на министерството на културата и продуцента Цвети Нешев. Юбилеят от рождението на Борис Христов е включен в календара от събития, приет от Генералната конференция на ЮНЕСКО през 2013 г., с които държавите членки отбелязват значението и приноса на именити личности за развитието на човечеството.

В приветствието си Ирина Бокова подчерта огромния принос на Борис Христов за превръщането на операта от елитарно в близко до широката публика изкуство. "Всички българи слушат на големи празници заедно с камбаните на катедралата "Свети Александър Невски" и гласа на Борис Христов. Неговата молитва "Многая лета" е призив за мир на земята и благоденствие за хората. Щастлива съм, че отбелязваме годишнината от неговото рождение в ЮНЕСКО - домът на културното разнообразие, диалога, толерантността и мира", подчерта тя.

Момчил Георгиев, съветник на служебния арт министър Мартин Иванов, връчи юбилейния златен медал "100 години Борис Христов" на Ирина Бокова за нейния принос в развитието и утвърждаването на културата.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай