Джо Лин Търнър огласи бургаския плаж в нощта срещу понеделник

Джо Лин Търнър огласи бургаския плаж в нощта срещу понеделник | StandartNews.com

"Вече се казвам Джулай Москов и съм впечатлен от това колко тържествено и значимо ме честват", изтърси Теди Москов в своя иронично-подигравателен стил. Мястото бе Камен бряг, в 5 часа сутринта срещу 1 юли.

Прочутият режисьор се появи за първи път в Каварна, за да посрещне Джулая. "Дойдох, защото сме приятели с Цонко - тъкмо да видя какви ги върши", каза в ранния утринен час Москов, като добави, че той е фен на джаза, но към рокаджиите се отнася с уважение и респект. "Празникът дава неповторимо усещане, което за мен е свързано със спомена за неистовото желанието за свобода преди повече от 25 години. Искахме само да сме свободни, нищо друго. Сега някак си това изчезна, младите не познават подобни чувства. Не могат да бъдат така просълзени от стремежа да дишат свободно", коментира Москов. Според него днес новото поколение има пълна свобода на комуникациите, но не и в познанието и в културата. "Пък може би не им трябва", добави режисьорът.

Дъждът, който в неделя превзе Североизточна България, изобщо не попречи на хилядите, които за пореден път бяха на платото на Камен бряг, за да изживеят Джулая. За да събудят народа и да го измъкнат от палатки и коли, на сцената в 5 часа сутринта се качиха първо момчетата от Б.Т.Р.. Те забиха култовите си парчета, преди в 5.30 ч на сцената да се качи Джон Лоутън. Точно когато слънцето трябваше да се появи, бившият вокал на "Юрая хийп" вече традиционно изви глас с "Джулай морнинг". Независимо че слънцето бе заместено с дъжд, хора от различни възрасти окупираха сцената и припяваха с него. Лоутън продължи с хитови парчета на "Юрая" още близо час. В един момент Джон се огледа от сцената и повика кметъла Цонко, който заедно с Наско от Б.Т.Р. станаха беквокали на гласовития рокаджия.

С духа на свободния човек бе закърмена на своя първи Джулай под открито небе и едва 9-месечната Дияна, която въпреки ранния час кротуваше в прегръдките на майка си Люба. "Аз съм от София и идвам за пореден път тук със семейството си. Това е първият Джулай на Дияна, а по-голямата ми дъщеря, която е на раменете на баща си - Симона, която е на три и половина, го посреща вече четвърта година. Този празник ми дава вяра и надежда. След него винаги съм убедена, че ни предстои нещо по-добро - а това ми дава сили да продължа напред", сподели Люба, която вече е за 15-и път на платото в Камен бряг.

"Някак си ми става по-светло на душата", допълва я и Йорданка от Каварна. В ранните часове дамите се оказват по-разговорливи. Марияна от Пловдив, която заедно със съпруга си припяваше с пълно гърло на Лоутън, заяви, че е изключително щастлива от факта, че най-после са сбъднали отдавнашната си мечта да е тук. "Усещането е невероятно. Много го искахме, но все не успявахме досега. Специално така планирахме отпуска си, че да можем да дойдем. Пристигнахме късно снощи, но аз съм щастлива. Джулая тук ми дава чувство за свобода и щастие. Изпитвам удовлетвореност, въпреки че денят е облачен и дъждовен. Това, че днес няма слънце, определено ще бъде повод да направим всичко възможно догодина да се върнем пак", сподели младата жена. Със сърце, изпълнено с надежда за един по-добър живот за сина си Златин, за първи път на Джулая бе и Ивелина от Варна. Близо до тях имаше урни за набиране на средства за лечението на Златин. "За първи път правим такава акция. Много е трудно и досега, освен апел във Фейсбук не сме предприемали друго. Златин има изключителен шанс отново да проходи, но за да стане това, са ни нужни още 16 хил. лв. Той самият вярва, че има добри хора, които ще му помогнат, и се надява догодина да може да дойде сам тук на Джулая", сподели Ивелина.
Както "Стандарт" писа, 25-годишният Златин е обездвижен заради инцидент преди 7 години. Нещастието обаче го амбицира и младият човек не се отказва да се бори с живота. Днес неговият позитивизъм и вяра го водят напред.

На финала Джон Лоутън пожела на всички щастие и раздаде десетки автографи. Не отказа на никого и снимка за спомен. "Камен бряг е най-доброто място за Джулай. Няма друго като него в България. Варна, Приморско, София - просто на стават. Тук е върхът", отсече изпълнителят на "Джулай морнинг" и допълни: "Ние пеем, защото много хора изминават стотици километри, за да дойдат тук на този ден. Времето няма значение - дали вали или дали изгрява слънце. Свирим и пеем за тези, които пътуват с часове, за да са тук".

Край на тазгодишния Джулай сложи бандата "Отряд 13", създадена от Влади Въргала. "Благодаря на Джон, Наско и останалите момчета от Б.Т.Р., че подгряха публиката за изпълненията на отряда", измайтапи се Въргала в свой стил.

В това време Джо Лин Търнър се провикваше от плажа в Бургас: "Какво красиво, красиво място! Невероятно!" С тези думи гласът на "Дийп пърпъл" и "Рейнбоу" поведе Джулая на южния морски бряг. Джо предизвика истински фурор сред феновете и вместо да пее час, както бе предвидено, се раздаде на публиката два пъти по-дълго. Абсолютно изненадващо за всички в разгара на купона на сцената се качи бургаският зет Джеф Скот Сото, който приветства Джо Лин Търнър с думите: "Добре дошъл в моя град Бургас!". I Surrender, Can't Let You Go, Highway star и още много класики звучаха дълго след полунощ за празнуващите на Централния плаж.

За първи път пък софиянци посрещнаха изгрева на Витоша. Въпреки че той бе скрит от дъжда, софийският вариант на "Джулай морнинг" събра на хижа "Алеко" неговите фенове.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай