Джеф Кунс праща свои скулптури на Луната

Най-скъпият жив художник гастролира на естествения земен спътник от юли

Джеф Кунс праща свои скулптури на Луната | StandartNews.com

Джеф Кунс обяви, че ще изпрати група свои нови скулптури на Луната. Това ще се случи през лятото.  Произведенията на най-скъпия жив художник в света ще достигнат до единствения естествен спътник на Земята през юли и ще останат там завинаги.

Те ще бъдат качени на борда на лунен апарат, известен като Nova C, разработен от частната американска компания Intuitive Machines. Космическият кораб, който ще бъде изстрелян от остров Мерит, Флорида, ще кацне на Oceanus Procellarum, регион от светлата страна на Луната - полукълбото, обърнато към Земята. На космическия кораб са необходими средно около три дни, за да измине 240 000 мили между Земята и Луната.

След кацането на Луната скулптурите на Джеф Кунс ще бъдат оставени там за постоянно в прозрачен куб с термично покритие. Допълнителни подробности за произведенията на изкуството ще бъдат разкрити чрез специален уебсайт през следващите седмици. Засега се знае, че само един лунен апарат Nova C ще превозва произведенията, пише artprice.bg. Той може да понесе не повече от 100 килограма. Вероятно творенията на Кунс ще бъдат два на три метра, но много олекотени. Той показва някои от най-новите си работи във Флоренция – те са много по-различни от най-известните му скулптури досега.

Наред с лунната изложба Кунс ще пусне и първата си група NFT-та от проекта "Jeff Koons: Moon Phases". Художникът обяви намерението си да влезе в  NFT търговията миналата година в Мюнхен. NFT-тата ще се предлагат чрез платформата Pace Verso на неговата галерия „Pace“ и всяко ще съответства на физическа скулптура. Приходите от една от първите продажби ще бъдат дарени на "Лекари без граници", гласи официално съобщение.

„Исках да създам исторически значим NFT-проект, базиран в хуманистичната и философска мисъл,“ коментира Кунс. „Космическите изследвания ни дадоха перспектива за способността ни да надхвърляме светските ограничения. Тези идеи са централни за моя проект, който може да се разбира като продължение на амбициозните постижения на човечеството в и извън нашата собствена планета", добавя Кунс.

Президентът и главен изпълнителен директор на „Pace“ Марк Глимчър описва „лунния“ проект на Кунс като „една от най-амбициозните и значими акции, които галерията е представяла някога“. Той добавя, че изложбата на Луната ще утвържди „наследството на Кунс като на един от най-големите творчески визионери в света“.

Проектът се рекламира като "Първите разрешени произведения, които ще бъдат поставени върху повърхността на Луната". Според вицепрезидента на Intuitive Machines Джак Фишер мястото, където ще бъдат ситуирани скулптурите, ще стане обект на културното наследство на лунното кацане — области на Луната, смятани от Националната администрация по аеронавтика и космос (NASA) като исторически значими. Между тях е мястото на първото кацане на Луната от Аполо 11. Защитата на тези места е приета от Сената на САЩ през 2019.

Джеф Кунс обаче не е първият художник, който осъществява лунните си амбиции. По-рано тази година живеещият в Дубай Саша Джафри обяви, че изпраща свое произведение на Луната, което според него е „първото официално“. Но и Джафри, и Кунс са изпреварени от художника Пол ван Хойдонк, чиято алуминиева скулптура е поставена на Луната през 1971. Но дори и той може да бъде засенчен от непотвърденото присъствие на керамична плочка върху Луната, гравирана от хора като Уорхол, Клаес Олденбург и Робърт Раушенберг.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай