Дипломат дирижира "Ловци на бисери"

Дипломат дирижира "Ловци на бисери" | StandartNews.com

Млада гвардия от талантливи "Ловци на бисери" ще завладее Софийската опера на 28, 29 и 30 май. Някои от солистите се качват на сцената на най-престижния ни музикален театър за първи път. Режисьорът, професор Светозар Донев, е работил над творбата на Жорж Бизе още през 1980 година. Мнозина, които познават Дидие Талпен като съветник по културните въпроси в посолството на Франция в София, сега ще го видят и като диригент-постановчик. На пулта ще бъде и Борис Спасов.

Операта "Ловци на Бисери" има трудна съдба. Според слухове авторите на либретото Мишел Каре и Жул Барбие се скарват, тъй като не могат да решат какъв да бъде финалът. Композиторът Жорж Бизе, току-що завърнал се от специализация в Италия, приема поканата на директора на "Театр лирик", поласкан и силно амбициран. Тогава той е само на 24 години. Примиерата е на 30 септември 1863 година и преминава с посредствен успех. Само Берлиоз, вече на преклонна възраст, написва положителна статия - последната в живота му.

По своята художествена стойност "Ловци на бисери" не може да се сравнява с шедьовъра на Бизе "Кармен", твърдят специалистите, но въпреки това вече век и половина той не слиза от световните оперни сцени. Не случайно маестро Диден Талпен го нарече истинско бижу - колкото френско, толкова и универсално.

У нас "Ловци на бисери" има постановка за пръв път през 1927-а. 105 години години по-късно Надир ще бъдат Николай Моцов и Христо Дамянов. Участват още Веселин Михайлов, Атанас Младенов, Веселина Василева, Силвия Тенева, Димитър Станчев, Александър Носиков. Сценографията е на Иван Токаджиев, хореограф е Ана Донева.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай