Датски филм спечели онлайн феста в НДК

42 заглавия се завъртяха на „Мастър оф Арт”

Датски филм спечели онлайн феста в НДК | StandartNews.com

Първото онлайн издание на фестивала за документално кино „Мастър оф Арт”, на който НДК е домакин и партньор, отбеляза висок успех и засилен интерес от страна на публиката. В рамките на 21 дни – от 9 до 30 април - любителите на седмото изкуство имаха възможност да се насладят на 42 пълнометражни и късометражни заглавия.

"Мастър оф Арт" е първият филмов фестивал в България, който направи онлайн издание и реализира около 40 000 гледания в платформата neterra.tv. Над 250 души от цялата страна гласуваха онлайн и избраха своите победители в категориите за пълнометражен и късометражен филм. Големият победител от онлайн изданието сред пълнометражните е датското заглавие „Йорн Утсон: Операта в Сидни”, а измежду късометражните се отличи иракският „Невиждани снимки от Анфал”, който предизвика истинско вълнение сред публиката. Поради големия интерес организаторите на фестивала решиха да реализират допълнително 7-дневно удоволствие за публиката чрез достъп до 7 документални филма за изкуство. Филмите могат да се гледат със закупения билет за онлайн изданието на "Мастър оф Арт". Те са достъпни отново в платформата neterra.tv. Включените заглавия са наградените филми от тази и миналогодишните издания на фестивала. Сред тях са „Отивам си у дома – Джими Скот”, „Аз, Клод Моне”, „Азбуката на Грийнауей”, както и новия документален филм на Найо Тицин „Стихията Медея” и други.

Пълното издание на фестивала „Мастър оф Арт” ще се проведе от 1 до 24 септември в кино „Люмиер Лидл”, кино Одеон, Дом на киното, G8, Евро Синема, Зала Славейков - Френски институт.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай