Братя Аргирови за малко да станат японци

Мениджър от Токио им предлагал супер договор, но от Комитета за култура ги прецакали

Братя Аргирови за малко да станат японци | StandartNews.com

Благовест и Светослав Аргирови, които на 23 април празнуват силен мачовски юбилей, вече са готови с нови парчета и с няколко от най-емблематичните си хитове със съвсем свежи аранжименти. Те обаче засега се въздържат от прокламация на грандиозни планове. Като истински артисти от първа класа и дългогодишни отличници в шоубизнеса са наясно, че завръщането им на сцената трябва да бъде адекватно тъкмо на марката им. Преди доста време направиха удар с „Гот е“ и няма как да отстъпят пред собствената си висока летва.
Миналата есен Светослав се прибра окончателно от Норвегия - само с жената и колата. Чаровната му съпруга е "ти" с българския език -говори, пише и чете без проблеми. Дамата е финансов експерт, но е и достатъчно артистична. Аргиров никога не е имал  трудности в скандинавската страна - семейството му живее в прекрасна къща срещу морето, той дирижира два хора, свири на органа в местната църква, пее в "Реквием"-а на Моцарт и го викат да участва в опера, канят го на юбилеен прием на краля, а на всичкото отгоре ще получи космическа за БГ връстниците му пенсия. "Но в Норвегия, моята втора родина, няма слънце. Някога бях обещал на жена ми, че синът ни ще завърши училище в нейната страна. И затова останахме", обяснявал е той. Но никога не е могъл да се помири, че слънцето се появява само за 15 минути над Норвегия - изключително неприемливо за момче, което е израснало в южния Пловдив. Неслучайно Благовест, който 7 години живее с норвежка, дори не си и помисля през последните няколко петилетки да остане при брат си. Тъкмо обратното - още от 2010-а той започва акцията по изпипването на бита, който трябва да посрещне близнака му.          
Историята на Аргирови е живо кино. Когато като деца пеят на една сцена с Емил Димитров, той им предрича: "Вие сте бъдещи конкуренти". 
Още преди да станат дует, пеят в първия албум на „Трамвай № 5“, правят и аранжиментите за тавата на Петко и сие. Първият им концерт е в Хасково. Георги Минчев, който води шоуто, е изумен от почти невъзможната за тукашните географски ширини еуфория на фенките. В "Музикална стълбица" са обявени за супер героите на нашенската естрада. Печелят като национални и интернационални знаменитости - в СССР като чужденци прибират по-тлъсти хонорари от тези на Алла Пугачова. За малко да станат и японци. По време на гастрол в Токио местен продуцент иска да подпише на мига договор с тях за 5 години. Но понеже са много добре възпитани - и оттам доста наивни, в ранна младост се връзват на приказките на посланика ни в Страната на изгряващото слънце - да се приберат в София, за им "уредят" нещата. Но тук ги прецакват - от Комитата за култура и "Концертна дирекция" им извъртат подобаващи интриги. "Отгоре" спускат указание: Аргирови са много важни за българската естрада, никаква Япония.     
"Сцената е единствената наслада за артиста. Който веднъж е опитал от опиянението й, никога не се отказва от нея", винаги са признавали Аргирови. Те обаче открай време проявяват и здрав бизнес нюх. Още когато заработват  наистина много големи пари за България, ги инвестират разумно в недвижими имоти. Не харчат като луди по светлия социалистически маниер на повечето от колегите им. "Чувството за мярка е голямо изкуство", убеден е Благовест и до сега. Може би точно заради душевното си равновесие, след 10 години в епицентъра на вулкана, наречен поп култура, те се оттеглят и напускат България.      
Днес Аргирови, естествено, следят социалните случки в държавата, но нямат отношение към политиката. Те са споделяли как дядо им, вече на смъртния си одър, ги повикал, за да ги зарече: "Момчета, никога никаква политика!".   
Близнаците имат само синове - военен летец, експерт в туризма, музикант с диплома за биолог.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай