Боряна черпи сили от Пътя на Сантяго

Боряна черпи сили от Пътя на Сантяго | StandartNews.com

Писателката раздава автографи на 6 ноември върху новия си роман "Разкаянието на Диего"
Вярата помага на Дукова да измине за пет дни 105-те километра на поклонническия маршрут

За Боряна Дукова, писател и преводач, тази година ще се окаже една от най-вълнуващите в живота й. Българката, която е член на Международната асоциация на писателите криминалисти, същевременно е превела от испански творби на Исабел Алиенде, Лаура Ескивел, Артуро Перес-Реверте, Хорхе Луис Борхес. Неотдавна тя бе поканена на фестивала на криминалния роман "Семана негра" в испанския град Хихон. Там Дукова представи българската криминална литература от последните двайсет години с беседа и статия на испански език "Престъпление по български. Това се случва за първи път от 20 години, след като известният ни романист и публицист Атанас Мандаджиев, починал през 2000 г., е гост на този фестивал. И тук късметът се усмихва на Боряна за втори път, защото Хихон се оказва съвсем близо до Пътя на Сантяго. Това й дава идея и тя да предприеме прочутото поклонническо пътуване.

"С моя приятелка българка, която живее в Париж, извървяхме 105 км за пет дни, от град Луго до Сантяго де Компостела. В началото не бях сигурна дали ще издържа - на места пътят е много насечен и труден, иска се добра физическа подготовка. Но моите испански домакини от фестивала ме насърчиха с думите - ако силно вярваш, ще го преминеш. Имахме много тежки моменти, но всички завърши без травми и наранявания. Преживяването е уникално. Първо - заради контакта с природата. И второ - сега, когато имам някакви трудности, преодолявам ги като се сещам за изпитанието, което преживях с Пътя на Сантяго и хората, които ми помагаха", разказва младата жена.

Боряна Дукова има особен афинитет към историческото криминале. Тя е позната на българските читатели с книгите си "Опасна монета" и "Кървава Малага". Тези дни излиза "Разкаянието на Диего" ("Ера"), третият й исторически криминален роман, в който реални събития и художествена измислица се преплитат умело. "С нюх и умение Боряна Дукова ни предлага още една историческа загадка на бързи обороти", казва за томчето Асен Блатечки, който е сред феновете на авторката. Симеон Сакскобургготски пък изразява очарованието си от описанията й на природни картини, автентични образи и късчета от културата на Испания и България. Писателката ще раздава автографи на 6 ноември, от 18.30 ч. в столичната книжарница "Хеликон" на гранд хотел "България".

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай