"Борис Годунов" под звездите във Варна

"Борис Годунов" под звездите във Варна | StandartNews.com

Дариa Масиеро в „Силата на съдбата и „Норма" е сред акцентите на международния фестивал

Прочутият бас Карло Коломбара дебютира в мегаспектакъла на Пламен Карталов на 11 август
в Летния театър

Със знаменитата софийска постановка на „Борис Годунов" акад. Пламен Карталов, който освен режисьор бе и сценограф, построи истински нов олтар на операта пред храма „Св. Александър Невски" преди две години. Сега във Варна той ще използва естествения декор на Летния театър, за да създаде своя пореден шедьовър от творбата на Модест Мусоргски. Премиерата на спектакъла му в Летния театър на 11 август е един от акцентите на международния фестивал "Варненско лято".

В ролята на Борис Годунов ще дебютира големият бас Карло Коломбара. „България е родина на едни от най-добрите баси в света, Борис Христов и Николай Гяуров и премиерата сега ще бъде едно от знаковите събития на оперното лято там, така че аз държа да съм подготвен по възможно най-добрия начин. Два дни след дебюта ми в ролята на Борис Годунов, ще пея, отново във Варна и в „Силата на съдбата". Варна е едно прекрасно място, в което се чувствам много добре и в което през последните години създадох много хубави приятелства и партньорства", споделя Коломбара, който току-що се завърна от Испания. Там световният бас направи една от коронните си роли на Крал Филип в „Дон Карлос" от Верди. Спектакълът бе в Ел Ескориал – испанския имперския дворец, където се развиват събитията в самата творба.

Останалите солисти в „Борис Годунов" са Ирина Жекова, Силвия Ангелова, Евгений Станимиров, Свилен Николов, Христо Ганевски, Бойка Василева, Гео Чобанов, Арсений Арсов, Людмил Петров, Стоян Финджиков и Пламен Георгиев.

Грандиозната постановка ще мине под палката на Йордан Камджалов. Световната критика го нарича "един от най-ярките диригенти от своето поколение", „философ и магьосник на пулта".

„Освен Вагнер, другата ми мечта е „Борис Годунов". Мусоргски е една от най-мощните евристични личности на XIX век. Грандиозен психолог, разкриващ покъртителни светове във вътрешното пространство на човека, той може да бъде учител на Фройд и Юнг по философия. Абсолютен идеен донор, Мусоргски проектира целия XX век. Идвам на репетиция с усещането за неповторимост. Екипът на Варненската опера ме посрещна с респект и отзивчивост. Мога да кажа, че хорът й е един от най-добрите в страната. Много съм впечатлен и от хора на Детско-юношеската опера, който също участва в постановката", обяснява маестро Камджалов.

Два дни по-късно, на 13 август, пак в Летния театър на Варна, ще бъде премиерата на „Силата на съдбата" от Верди. Диригент е Марко Боеми, един от най-големите майстори на палката в Италия, а режисьор е македонецът режисьор Деян Прошев. В ролята на Леонора ди Варгас ще аплодираме възхитителното италианско сопрано Дариa Масиеро. „Щастлива съм отново да бъда част от „Варненско лято" след успешния и толкова красив концерт "Belcanto Stars" през миналия сезон. Очаквам с вълнение участието си в двата спектакъла - „Силата на съдбата от Верди " и „Норма" от Белини на 22 август. Фестивалът е един от най-важните в Европа и съм поласкана, че ще бъда на сцената заедно с партньори като Карло Коломбара, Калуди Калудов и Венцеслав Анастасов", споделя оперната дива.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай