БГ режисьорка снима в щатски съд

БГ режисьорка снима в щатски съд | StandartNews.com

Филмът "Тотално отричане" на Милена Кънева е учебно помагало в специалностите право и бизнес на всички вузове зад океана. Лентата, която получава специалната награда "One world" от Вацлав Хавел на премиерата си в Прага през 2006 г., разказва за уникален съдебен процес. 15 селяни от бирманската джунгла водят дело срещу световни петролни компании за експлоатация и погазени човешки права.

"Любопитното е, че процесът, продължил едно десетилетие, се случва в Американския федерален съд по закон от 1799 г., който магистратите вадят от праха 200 години по-късно", разказа Милена, която е автор, продуцент и режисьор.Нормативният акт е бил Закон срещу пиратите. Милена Кънева е запечатала процеса въпреки забраната за камери във федералния съд. Тя е получила разрешение след съгласие от защитата на двете страни. Българката, която живее и работи в Рим, е готова с новия си проект - "Свобода от страха". Филмът, чийто главен герой е монах, ще разкаже за случващото се в Бирма по време на перестройката към демокрация.

"Тотално отричане" се завъртя на възстановения след четвърт век фестивал на червенокръстките и здравни филми във Варна. Лентата влиза в афиша и на "София филм фест".

Милена Кънева е правнучка на известния варненски общественик, депутат и местен лидер на Демократическата партия Никола Кънев. В 1908-а е бил подпредседател на Народното събрание и заради републиканските си убеждения не успява да стане министър на правосъдието. В списъка за кабинет е бил зачеркнат лично от княз Фердинанд. Правнук на Никола Кънев е и Радан Кънев, съпредседателят на реформаторите.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай