БГ куратор реди световни автори в Залцбург

Стефан Стоянов представя в изложба Хауме Пленса, Олафур Елиасън, Марина Абрамович

БГ куратор реди световни автори в Залцбург | StandartNews.com

Престижно българско присъствие е сред удивителните в актуалния арт афиш на Залцбург - международният куратор Стефан Стоянов подреди впечатляващата изложба „Моята Единствена“ в елитната галерия „Марио Мауронер“. Творбите в експозицията са от фондовете на домакините, от частна колекция „Тони Подеста“, както и на артисти, които Стефан Стоянов представя в Европа, Азия и Америка. В списъка фигурират и няколко доказали се на интернационалната сцена български имена. Особено атрактивна е фотографската композиция на Калин Серапионов – диалог между влюбени в Инстаграм, изписан като татуси върху вехти олющени пластмасови манекени. Стилен автопортрет на Мариела Гемишева, зрелищна инсталация на Ив Тошайн – знамето на Европейския съюз от вериги, картина в огнено червено на Миряна Тодорова с логото „Начинът, по който живеем“, са другите акценти в БГ пейзажа.

Световните художници в „Моята Единствена“ са висша класа. Изумителни са молещите се ръце, изваяни от Хауме Пленса, един от най-популярните съвременни скулптори, чиито седящи мъже, често от букви, и гигантски момичешки глави със затворени очи са разпръснати от двете страни на Атлантика - от Париж, Ница и Реджо ди Калабрия до Ню Йорк и Рио де Женейро.

No description available.

Дланите в молитвен жест са на Пленса и съпругата му. Прочутият исландец от Дания Олафур Елиасън блести с една от емблематичните си кинетични пластики, които буквално са от светлина.

No description available.

Видео от кървавия пърформанс на Марина Абрамович „Ритъм 10“ от 1973 година, в който тя забива нож между пръстите на разперената си ръка, звучи все така предизвикателно, както и преди половин век. Огромна костенурка с черупка човешки мозък на скандалния белгиец Ян Фабр е ситуирана в скулптурния парк на галерията, а във вътрешните й пространства е огромното му платно, изпълнено с криле на насекоми. Две полуголи красавици държат лика на Сталин преди падането на Стената през 1989-та в кадър на култовия фотограф  Сергей Борисов. Колегата му Тим Парщиков се разписва в „Моята Единствена“ със серия, иронизираща новата буржоазия в Русия и Източна Европа. Елегантно-внушителен фалос от карарски мрамор, изработен от Айдан Салахова, приковава любопитството. Рашид Ал Халифа – един от шейховете на Бахрейн, който е и най-известният авангарден художник в Близкия Изток, се включва в симфонията на съвременното изкуство с оптичните си етюди.  Нестандартен автопортрет предлага Хеда Бенет – като в кадър от филм на Дейвид Линч тя е изгубена млада дама в обятията на мъж в евтин американски мотел. В изложбата са и визуалните загадки на Браян Дейли – хипи по душа, дългогодишен преподавател в университети и военни академии, директор на космическата програма на Белия дом при Буш баща, който днес е от най-високорейтинговите артисти в САЩ.

Началото на приключението „Моята Единствена“ е през септември на 2021-ва. Тогава Стефан Стоянов е сред 25-те куратори от цял свят, поканени от най-известните галерии във Виена да участват във фестивал, спонсориран от общината в австрийската столица. „Темата, която обявиха от кметството, беше „Комедия“ – несъмнено двусмислено и предизвикателно в условията на пандемия“, коментира Стефан Стоянов. Той реди изложба в „Марио Мауронер“ – поканата му е оттам, а в деня след откриването й 70 процента от артефактите са откупени. Валтрауд и Марио Мауронер веднага му предлагат да курира експозицията за 50-годишния юбилей на галерията им в Залцбург. „Мотото „Моята Единствена“ е за любовта – между двамата и към изкуството. Цялата подготовка мина през иглени уши заради пандемията. В момента транспортът в изкуството е голям проблем - фирмите работят тройно по-бавно на тройно по-високи цени“, отбелязва Стефан Стоянов. Но затова пък арт общностите в Града на Моцарт високо оценяват изложбата. Българинът изнася и лекции, както за тематичните общества, така и за средностатистическите зрители.

No description available.

Стефан Стоянов с Лукреция Вани – президент на Аржентинско-българската камара, Силвия Айзенбъргър – генерален секретар на Обществото на приятелите на изящните изкуства в Австрия и Виктория Христова, с която създават колекция в Женева

Сред ценителите са и стотиците меломани, дошли в Залцбург заради оперния фестивал. Между звездите на класиката, които се интересуват от изложбата, е и световно признатият диригент Теодор Курентзис. Стефан Стоянов го аплодира при откриването на фестивала, когато гръцкият маестро вдига палката за Карл Орф и Малер, а после го кани на „Моята Единствена“.  

No description available.

Световноизвестният диригент Теодор Курентзис и Стефан Стоянов с Виктория Христова и Валтрауд Мауронер

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай