36 часа строят сцената на "Куин"

Робърт де Ниро е продуцент на грандиозния спектакъл

36 часа строят сцената на "Куин" | StandartNews.com

София. Еуфорията покрай мюзикъла We will rock you е тотална. Има истински наплив за билети, научи "Стандарт". Хитовият спектакъл пристига пакетиран в 10 тира. Цели 36 часа ще се строи сцената за шоуто, базирано върху песни на "Куин". Ще видим героите Галилео, Скарамуш, Килър Куин, Бохемите и всички останали в разкошни костюми. Те са направени от всякакви естествени платове - от памук до коприна, плетива и други. 30 изкусни шивачи са работили над тоалетите. По време на турне 4 души се грижат постоянно за поддръжката им.

Костюмите са придружени от различни аксесоари, характерни за всеки герой от мюзикъла. Килър Куин носи специално изработени за нея бижута, ГаГа децата са с ефектни устройства за комуникация. Одеждите на Бохемите са микс от предмети и аксесоари, които са използвали по време на бягството си от ГаГа полицията. Всеки костюм е дело на дизайнера Тим Гудчайлд и е изработен от най-големите професионалисти в бранша.

36 часа ще се издига подиумът в "Арена" - от пристигане на товарните камиони до началото на шоуто. Основните материали, които се използват, са дърво и метали. Интересни предмети от декора са подвижният трон на Килър Куин, стар ван, големи движещи се камиони, масивен лед - екран и много други.

Прожекторите са около 250 и ще се движат във всички посоки. По мащаби шоуто е първото подобно, поставяно някога у нас.

Тайфата пристига със собствен кетъринг - водят си готвачи навсякъде по света. We will rock you ще се играе от 15 до 19 май в "Арена Армеец". Всяко представление ще бъде с лимитиран капацитет от 4500 души, уточняват промоутърите от "София мюзик ентърпрайсис".

Режисьор на продукцията е Бен Елтън, който използва за основа 24 от най-големите хитове на "Куин". Браян Мей и Роджър Тейлър имат навика да изненадват публиката по целия свят, като неочаквано се качват на сцената и черпят с вода от извора. Със сигурност обаче ще видим музикант със същата кръвна група - Руфъс Тейлър, синът на Роджър. Той ще седне зад барабаните в София.

Историята

Всичко започва на 28 август 1996 г., когато на кинофестивала във Венеция Брайън Мей и Роджър Тейлър се запознават с Робърт де Ниро. Той ги пита дали имат идея за мюзикъл, основан на песните на "Куин". Двукратният носител на "Оскар" споделя с музикантите, че дъщеря му е голяма почитателка на британската група. Така е поставено началото на проекта, а Де Ниро и до днес е един от продуцентите на шоуто.

Още първите представления на We will rock you минават пред пълни салони и неспиращи овации, а билетите се разпродават за месеци напред. Доказателство за огромния успех на шоуто е поканата към екипа, който заедно с Брайън Мей и Роджър Тейлър участва в концерт по случай златния юбилей на кралица Елизабет в градината на Бъкингамския дворец.

We will rock you е обявен за най-добър нов мюзикъл, при това в конкуренция с популярни заглавия като Chitty Chitty Bang Bang и The Full Monty. По-късно печели пет награди на театралните зрители и е обявен за любимо шоу на Великобритания, като получава и престижната награда Olivier.

Китара вместо меч, забита в камъка

До сега шоуто са гледали 6 милиона във Великобритания и повече от 15 милиона души в 17 държави. Човекът, който стои зад всичко това -Бен Елтън, има страхотен опит в много от сферите на изкуството. През 1993 г. той участва с Кенет Брана, Ема Томпсън, Киану Рийвс и Кейт Бекинсейл в екранизацията по Шекспир на "Много шум за нищо", чийто режисьор е самият Брана. Седем години по-късно Елтън пише и режисира романтичната комедия "Maybe Baby" с Хю Лори, Джоли Ричардсън и Ема Томпсън, която става най-касовия филм за годината във Великобритания.

След огромния успех на Wе will rock you Елтън е готов и с неговото продължение. Премиерата му обаче постоянно се отлага, защото представленията продължават да се разпродават с пълна сила и продуцентите не виждат смисъл да поставят втората част.

Историята в We will rock you разказва за двама красиви млади бунтовници - мечтателят Галилео и рокерката Скарамуш, които бягат от своето консуматорско общество в търсене на музикална свобода. "Това шоу е за легендата "Куин", казва Бен Елтън. - Ние взимаме и създаваме наша собствена измислена история за децата и младежите, които се опълчват на институциите, опитващи се да потискат тяхната индивидуалност и любов към музиката."

Да вплете популярните песни в сюжета не е проблем за Елтън, който сам си измисля тази пародийна легенда. "Само че в нея вместо забит в камъка меч, който ще бъде изваден от дългоочакван спасител, имаме китара. Идеята беше да се получи нещо интимно и лично и същевременно грандиозно и велико. Благодарение на музиката на "Куин", това се оказва съвсем лесно. Уникалното при тях е, че всеки член на "Куин" е автор на поне един хит, оглавил класациите", казва още Елтън.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай