10 късметлии гледат кино без пари в НДК

"Истинският Сен Лоран" е сред хитовете на Френския фестивал в програмата на Киноманията

10 късметлии гледат кино без пари в НДК  | StandartNews.com

Изненади и удоволствие очакват зрителите на "Потъването на Созопол", с който днес вечерта в 19 часа официално ще бъде открито 28-то издание на Киномания в зала 1 на НДК. Всеки билет участва в томбола, с която може да спечели някой от трите пакета с пропускателни талони за 10, 15 или 20 филма или една двойна покана за два от най-големите хитове в афиша - "Магия в полунощ" на Уди Алън или "Принизяването" с Ал Пачино.

Очаква се, че режисьорът Костадин Бонев и някои от неговите звезди в "Потъването на Созопол" - между които са Деян Донков, Стефан Вълдобрев, Снежина Петрова, Камен Донев - ще раздават автографи преди и след премиерата на драмата за "нашето живеене, за нашите вини".

Киноманията продължава до 30 ноември с 60 заглавия с най-доброто от световните фестивали. Ексклузивни прожекции ще има в София, Варна и Пловдив. Билетите са по 8, 10 и 12 лева. Всички прожекции от детската програма в зала номер едно са без пари за малчуганите, а за родителите им цената на билетите е 5 лева.

Френският фестивал за пореден път предлага за Киноманията само елитни заглавия, похвалиха се от културния институт и посолството на Париж.

Сред тях е шампионът на "сезарите" "Гийом, момчета, заповядайте на масата!" на Гийом Галиен. Главният герой е убеден, че е момиче. Гийом е очарован от жените и малко от мъжете. Дали е гей или хетеро? Самият Галиен играе не само главната мъжка роля, а и тази на майката на Гийом. "Истинският Сен Лоран" на Бертран Бонело заобикаля с елегантност досадните подводни камъни от биографията на Светеца - гениалния моделиер, който обича, желае, лъже, мами, тържествува, повяхва. Образът пасва като ръкавица на Гаспар Юлиел. Еуфория и декаданс, порнография и чистота, дрога, секс и танци - поема в проза ала Бодлер. "Дипломация" на Фолкер Шльондорф разказва за нощта на 24 срещу 25 август на 1944 г. - тогава съдбата на Париж е в ръцете на губернатора генерал Фон Холтиц, който по нареждане на Хитлер трябва да взриви френската столица. В "Атила Марсел" на Силвен Шоме Пол спира да говори след смъртта на родителите си. Лелите му мечтаят да стане прочут пианист - докато ексцентричната съседка мадам Пруст му предлага отвара от билки, която възражда спомените. В "Жълтите очи на крокодилите" блестят Манюел Беар, Жюли Депардийо, Жак Вебер, Патрик Брюел, Самюел льо Бихан. Сесил Телерман екранизира първия роман от нашумялата трилогия на Катрин Панкол, който разказва за противоположни по характер и стандарт сестри. В класиката "Красавицата и Звяра" на Кристоф Ган е пълно със знаменитости - Леа Сейду, Венсан Касел, Андре Дюсолие, Едуардо Нориега. В "Облаците на Силс Мария" Жюлиет Бинош и Кристен Стюарт са световноизвестна актриса и нейната асистентка. Оливие Асаяс преплита истина и художествена измислица. Привидно обикновеният разказ е достоен за сравнение с енигматичния "Мълхоланд дайв на Дейвид Линч". В "Преди зимата" Филип Клодел режисира перфектните Даниел Отьой, Кристин Скот Томас, Лейла Бехти и Ришар Бери за семейно-любовна драма.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Тагове:
Коментирай