Четвъртък,

Валентин Тончев: ДПС трябва да е част от следващия кабинет

От: Екатерина Николова -
1528
Валентин Тончев: ДПС трябва да е част от следващия кабинет
A
A
A
  • Представлявам партия, която има ясна визия за развитие на страната, казва водачът на листата на ДПС в 23 МИР в София ВАЛЕНТИН ТОНЧЕВ
  • С разум, отговорност, диалог да решим проблемите на хората
  • Аз съм от младото поколение, което първо приветства цивилизационния ни избор за присъединяване към евроатлантическото семейство
  • Трябва да престанем да даваме разнопосочни сигнали към евроатлантическите ни партньори и да се държим като отговорен и предвидим член на НАТО и ЕС
  • Приемането на еврото и влизането на България в Шенген особено силно ще повлияят на перспективите пред бизнеса
  • Демографската криза и бягството на младите в чужбина могат да бъдат спрени с икономически растеж, инвестиции и развитие на производства с висока добавена стойност по европейски модел, което е и един от приоритетите на ДПС

-    Г-н Тончев, вие сте международен експерт с образование, получено в Европа. Работите с лидера на европейските либерали Илхан Кючюк в Европейския парламент. Защо един млад човек с европейска кариера решава да се кандидатира за депутат в 49-ото НС?

-    Аз съм от младото поколение, което първо приветства цивилизационния ни избор за присъединяване към евроатлантическото семейство, към НАТО и ЕС. Разглеждам себе си като един от многото кадри на ДПС, които могат да помогнат в тази ситуация на безпътица, в която е изпаднала страната ни. Ще използвам моя външнополитически опит именно за формулиране на адекватни цели на национално ниво, за които да търсим подкрепа на международно. В момента България не стои добре на международната сцена.

Страната е загубила посока и като млад човек не мога да се примиря с тази тенденция. Живеем в един твърде свързан свят, в който никоя държава не може да се развива сама за себе си. Изкуството е именно в намирането на баланс на интересите. За тази цел обаче е нужда прагматична визия, ясни аргументи и политическо съгласие на първо място у нас. Вярвам, че България може да намери своя нов raison d'être и ДПС е партията, която предлага тази нова платформа за развитие на страната.

-    Защо избрахте ДПС за своя партия и кои са Вашите учители в политиката?

-    Винаги съм уважавал способността на ДПС да дава възможност за развитие на своите млади кадри и да изгражда от тях личности с чувство на родолюбие и достатъчно знания и умения да работят градивно в името на България.

От младежката организация на ДПС са израснали редица ръководители на водещи позиции, членове на Европейския парламент и активни членове, което е доказателство за това, че на всички нива партията има кадри, с които да се гордее. Начинът, по който ДПС се развива и специализира в обществено-политическия живот на страната е за пример и силно впечатлява много от нашите европейски партньори.

-    Благодарение на ДПС българският парламент прие френското предложение и отвори пътя на Северна Македония към ЕС. Каква трябва да бъде оттук нататък политиката на София към Скопие?

-    ДПС от години работи за интеграцията на Западните Балкани в ЕС, защото вярваме, че българският етнически модел на толерантност и заедност, чиито идеолог и създател е почетният председател на ДПС д-р Ахмед Доган, може да служи за пример на държавите от региона за преодоляване на различията, натрупани от дълги исторически наслоения и тлеещи етнически конфликти.

Ние бяхме тези, които първи инициираха приемането на френското предложение, защото освен че по-най добър начин отразява интереса и на двете страни, ние не приемаме и политиката на разделение между двата народа, която често бива насаждана изкуствено. Ще продължим да защитаваме хората с българско самосъзнание, да подпомагаме евроатлантическите сили в Северна Македония и да се противодействаме на външните и вътрешните фактори в нашата съседка, които искат да саботират европейското ѝ бъдеще и градивните отношения с България.

-    Отново благодарение на ДПС бе приета и позицията на България, осъждаща военната агресия на Русия в Украйна и декларацията за предоставяне на военна помощ на страната жертва. Но партиите в България остават разделени по отношение на войната в Украйна. Как това се приема в Европа и какво трябва да променим?

-    Позволете да отговоря с цитат от Данте: „Най-горещите места в ада са предназначени за онези, които по време на големи морални изпитания са пазили неутралитет.“ Трябва да престанем да даваме разнопосочни сигнали към евроатлантическите ни партньори и да се държим като отговорен и предвидим член на НАТО и ЕС.

Международният ред беше грубо погазен, а свободата и демокрацията – застрашени. За съжаление в тази нова геополитическа обстановка България се превръща в статичен наблюдател на заобикалящите я процеси. За мен е необяснимо и държавнически недалновидно да сме толкова пасивни, в момент когато всички държави, най-вече от източния фланг на НАТО използват момента, за да модернизират своите армии и от сега се позиционират за реконструкцията  на Украйна, след като тази ужасяваща война приключи.

-    Основното послание на ДПС в кампанията е Разум, Отговорност, Диалог. И превръщането на дневния ред на хората в дневен ред на Народното събрание. Кой е дневният ред на младите хора в София?

-    Българският народ е изморен, защото вместо да решаваме техните проблеми в парламента, ние за пети път се връщаме при тях и им създаваме още повече проблеми като ги отново караме да гласуват.

Изоставането от темповете на развитие на ЕС и бедността са тенденция, която не е необратима. За целта обаче се нуждаем от разум, отговорност, диалог, защото хората се отвращават от непримиримата конфронтация в парламента и от изпразнените от съдържание политически идеологеми. Те се интересуват от реални мерки за политическото и икономическото развитие на България. ДПС трябва да бъде част от следващото правителство, защото ние неведнъж сме доказвали, че имаме опита и експертизата да превеждаме страната през трудни моменти.

-    ДПС обяви, че първата цел на новото редовно правителство трябва да е пресичане на прогресивното обедняване. Какви мерки предлага Движението?

-    Трябва да сме наясно, че обедняването на гражданите в България няма да се преодолее  бързо и лесно, особено ако се разчита само на раздаване на помощи. Приемането на еврото и влизането на България в Шенген особено силно ще повлияят на перспективите пред бизнеса, икономиката на страната и професионалната реализация на младите хора у нас. Демографската криза и бягството на младите в чужбина могат да бъдат спрени с икономически растеж, инвестиции и развитие на производства с висока добавена стойност по европейски модел, което е и един от приоритетите на ДПС. Но за да реализираме тези цели, трябва преди всичко да решим политическата криза, а имено съставяне на редовно правителство и то с участието на ДПС.

-    Водач сте на листата на ДПС в 23 МИР София. Какво липсва на столицата ни, за да се превърне в истински европейски град, притегателен център за младите хора?

-    Основен приоритет на столицата трябва да е растежа на малкия и среден бизнес. Наред с  облагородяването на инфраструктурата и социалната среда, крайно време е София да се превърне в един модерен умен град . Това минава през цифровизация, дигитализация на културно-историческото наследство и развитието на развойни инициативи и, които са особено притегателни за кариерното развитие на младите хора. 

Липсата на такива възможности води до сериозния проблем с „изтичането на мозъци” извън България.Разбира се, съществуват и до болка познатите проблеми с презастрояването в столичните райони, ремонта на ремонтите, със силно замърсения въздух, в някои квартали има повече бездомни кучета, отколкото студенти и деца по детските градини. Това е видимо и с невъоръжено око, но решението на тези проблеми предполага съвместни усилия.

-    Изправяте се срещу председателя на СДС Румен Христов и лидера на "Продължаваме промяната" Кирил Петков. Какви са най-големите предизвикателства пред Вас?

-    Никога не съм бягал от трудностите, дори напротив – посрещам с увереност предизвикателството да се изправя в София. Представлявам партия, която има ясна визия за развитие на страната и съм убеден, че българските граждани за пореден път ще проявят отговорност и политическа зрялост като ни подкрепят.


Всички новини от категория Избори.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com