Стефан Янев с план за пенсиите

За нас е приоритет разработването на механизъм за постоянна актуализация, каза лидерът на Български възход

Стефан Янев с план за пенсиите | StandartNews.com

Подкрепяме предложението за минимална работна заплата от 940 лева

„Финансовото състояние на пенсионерите е въпрос, който е не само социален, но е и въпрос на справедливост. В последните години изчисляването на пенсиите води до негативни ефекти за някои граждани. Хората са разочаровани и то с право. Преодоляването на този проблем става с повече инвестиции и по-добре работеща икономика.“ Това заяви на среща със симпатизанти лидерът на партия „Български възход“ Стефан Янев.

България днес има нужда от нова социална политика, която трябва да бъде реално осезаема и приобщаваща, при зачитане на личното достойнство, без дискриминация и социално изключване и гарантиране на достоен и пълноценен начин на живот и благоденствие убедени са от партията.

На срещата Янев представи приоритетите на партията в областта на труда, социалната и демографска политика.

Необходим е активен социален диалог, изграждане на ефективна система за социална сигурност, борба с бедността, стимулиране на социалната и трудовата активност на хората в жизнения им цикъл, разработване на регионални демографски политики, стимулиране на раждаемостта, финансово стимулиране и данъчни облекчения за семейства с две и повече деца и на самотни родители. Разработването на механизъм за регулярна актуализация на пенсиите е сред приоритетите на партията. Необходима е да се осигури минимално равнище на защита от бедност без допускане на трайна зависимост от помощи.

От „Български възход“ предлагат да се започнат преговори с ЕС за въвеждане на единна европейска пенсия на територията на съюза.

„Специално внимание трябва да обърнем на обучението, повишаването на квалификацията и развитието през целия живот. Във свят, в който промените се случват с голяма скорост, осигуряването на адекватно обучение и квалификация на освободените служители , на отпадналите вследствие на автоматизацията и роботизацията и на трайно безработни  и включването им в пазара на труда.“ – каза лидерът на партията Стефан Янев.

„Подкрепяме предложението за минимална работна заплата от 940 лева“- отговори Янев на въпрос на симпатизант. „ Но трябва повишаването на минималната работна заплата оттук нататък да става след внимателен анализ, защото с размерът й са обвързани други плащания“.

„За нас още едни избори не са вариант. По-скоро виждам правителство, което се базира на коалиционно споразумение. Въпросът е какво ще съдържа това споразумение, какви са принципите в него и какви ще са неговите цели. Важни са принципите, а именно кой за какво носи отговорност и как става баланса между изпълнителната и законодателната власт.

Основният проблем е невъзможността да се излъчи правителство. Който успее да разсече този възел ще докаже на българските граждани, че можем да живеем по-добре.“- сподели Янев.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай