Политолог поряза конкуренцията, колко качват ГЕРБ и ДПС на изборите

"Продължаваме промяната" се ограничава до електората на "Демократична България"

Политолог поряза конкуренцията, колко качват ГЕРБ и ДПС на изборите | StandartNews.com

"При ГЕРБ и ДПС може да очакваме някакъв вид прираст в електоралната подкрепа. И вместо 600 000 гласа, каквито са прогнозите сега, ГЕРБ да получи примерно 800 000-850 000 гласа и това би бил един много реалистичен резултат за ГЕРБ. При ДПС ще има много силна мобилизация, може би прирастът ще бъде между 50 000 и 100 000 гласа", заяви в интервю за "Труд" политологът Стойчо Стойчев.

"Според мен има шансове за правителство, въпреки че ситуацията изглежда нерешима към момента, заради декларираните нагласи от социологическите проучвания. Истината е, че специално по отношение на „Продължаваме промяната“ (ПП) аз много се съмнявам в данните на социолозите", казва Стойчев.

"На първо място - електоратът на ПП е коренно променен в сравнение с този от ноември миналата година. Тези хора, които гласуваха за ПП тогава, няма да са тези, които ще гласуват за тях сега. През ноември половината от гласувалите за Кирил и Асен направиха това, защото президентът ги промотира като негови успели хора. Подкрепата на президента бе изключително мощен фактор за техния електорален успех. Сега не само че я няма тази подкрепа, напротив - тя е срещу тях, защото ПП са в много остра конфронтация, както с президента, така и със служебното му правителство", прогнозира политологът.

ПП се ограничава до електората на „Демократична България“ (ДБ) - т. нар. фрагментирано старо дясно, което е 350 000 души и ще трябва да ги дели с ДБ, обясни политологът.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай