Пламен Абровски: Животновъдите изнемогват

Хляб и олио ще има, тревожа се за плодовете и зеленчуците

Пламен Абровски: Животновъдите изнемогват | StandartNews.com

 

  • Кирил Петков прекрачи границата, заигра се със страховете на хората
  • Има пари в държавата, общините трябва да искат средства срещу бедствия и аварии
  • Неправилната сеч е виновна за наводненията
  • БСП грешно планира работата по Стратегическия план за земеделието
  • Хляб и олио ще има, тревожа се за плодовете и зеленчуците
  • Градовете страдат от наводненията заради липса на единно координационно звено, казва Пламен Абровски, водач на листата на ИТН в Монтана в специално интервю за вестник СТАНДАРТ

 

- Г-н Абровски, проливните дъждове предизвикаха бедствено положение в Карловско и на още няколко места в страната. Каква е причината за пореден път много български градове да не могат да се защитят в подобна ситуация?

- Липсата на единно планиране. Ние нямаме единно координационно звено, което във всеки момент да следи положението. Оставили сме на различни институции сами да отговарят за себе си и сами да преценяват. Това води до хаос.

- Къде трябва да бъде създадено такова звено?

- То трябва да е централизирано. И да бъде или по подобие на министерството на бедствията и авариите, каквото имаше навремето, или да усилим екипите на гражданска защита с ресурс, финанси, координация, взаимоотношения. Може да се създаде и ново звено към Министерски съвет. Но със сигурност имаме нужда от единна координация. Някой трябва да гони изпълнението на задачите.

- Общините в състояние ли са сами да се справят с тези проблеми?

- За една огромна част от дейностите те са длъжни да се справят. Почистването на коритата на реките е тяхно основно задължение.

- В условия на тежка икономическа криза разполагат ли с достатъчно пари за това?

- Пари в държавния бюджет има. Винаги има. Ролята на общините е да искат и да настояват за целеви средства. Защото ако всяка година планираш определени дейности и ги извършваш малко по малко, допринасяш за защита на населението от бедствия и аварии. И постепенно ще започнеш само да поддържаш, което е много по-евтино.

Ще дам един пример, че в държавата има пари. В последните дни на 47-ото НС министърът на земеделието поиска за земеделските производители в бюджета да бъдат заделени допълнително около 160 млн. лв. Ние като депутати гласувахме на изпълнителната власт 300 милиона отгоре на тези 160 млн. Така че пари има. Общините също трябва да са дейни и да търсят правилния механизъм. Хората затова избират кметовете, за да могат те на местно ниво да се справят с проблемите им и да ги защитават.

- Каква е връзката между незаконната или безразборната сеч и наводненията?

- Има една стара максима: Без гора няма вода. Само че заради различните зелени организации и екоактивисти много хора започнаха да си мислят, че сеч е лоша дума. И всеки тръгна да говори за незаконна сеч. А тя е, когато един индивид влиза в гората без разрешение и сече дърва. Тя е много малко на територията на България, много рядко се случва. Другата, по-опасна сеч, е нерегламентираната. Това е, когато някой има разрешително да сече и влиза в гората с машини и хора официално, но както гласи старата поговорка покрай сухото прибира и суровото. Тоест извършва сеч в по-голям размер, отколкото трябва. Но не сечта е виновна за наводненията. Неправилната сеч е виновна за наводненията. Когато сечеш правилно, почистваш гората. Ако са почистени болните дървета, ако са прибрани падналите,  при по-обилен валеж няма да се получават тези бентове заради което всичко се свлича надолу. Вината е в липсата на цялостна грижа за гората и за каналите.

- Какво е състоянието на язовирите в момента? Кирил Петков обяви в Монтана, че има 30 опасни и един от тях - "Огоста", може да предизвика бедствие като карловското. Като експерт и водач на листата в Монтана как смятате - реална ли е опасността от подобно бедствие или Петков предизборно се заиграва със страховете на хората?

- Вече реагирах, може би малко по-гневно, отколкото трябва. Но за мен е абсолютно недопустимо да се заиграваш със страховете на хората и да се опитваш в политическото си безсилие да печелиш гласове от това, казвайки едва ли не "ако не изберете нас, стената на язовира ще падне". Толкова е грозно, че нямам думи да го коментирам. Тези хора много бързо забравят, че допреди един месец имаха министър на финансите и то още от служебното правителство. Имат областен управител на Монтана. Ако състоянието на язовира е било толкова лошо, той би трябвало досега земята да е продънил, за да реши проблема. Имаха заместник-министър на земеделието. Язовирът е собственост на "Напоителни системи" и този зам.-министър имаше всички законови механизми, за да прехвърли средства и да започне ремонт.

- Какво е реалното състояние на "Огоста"?

- Бих искал да успокоя хората в Монтана. Да, язовирът, както всички останали в България има нужда от ремонт, но състоянието на съоръжението не е животозастрашаващо за хората. Не е редно по време на избори да се заиграваш с прехраната, страха и децата на хората. А г-н Кирил Петков прекрачи границата.

- След ужасното закъснение с Плана за възстановяване и устойчивост, Стратегическият план за земеделието също бе върнат на България с над 200 забележки от Брюксел. Кои от тях са най-сериозни?

- По точка 8, където Европейската комисия искаше България да представи количествен анализ, който да показва комбинираното въздействие на всички механизми за подкрепа в него. И как това ще подпомогне доходите на земеделските производители.

- Кой трябваше да го направи?

- Още Десислава Танева, когато започнаха анализите. Това за мен е концептуален анализ. Ако не знаеш как ще повишиш доходите с всички пари, които даваш, какво правиш? Едно нищо.

- Сега какво трябва да свърши държавата, за да може земеделските производители да видят пари до края на годината или средствата ще се забавят?

- Нашият стратегически план ще бъде една много интересна кръпка. Подготовката и преговорите започнаха в Брюксел по времето на министър Порожанов. Анализите се направиха по времето на министър Танева. След това две служебни правителства на Румен Радев пренастройваха плана. Накрая дойде министърът на БСП, който го финализира и изпрати. В резултат на това получихме всички тези бележки. В момента министър Явор Гечев почти е изчистил всички тези бележки, за да може да входираме плана и от 1 януари да могат земеделските производители да бъдат спокойни, че ще си получат парите. Сега вече разбирам нежеланието на министъра на БСП за работа по законодателната част на Стратегическия план. Просто те не са имали никаква представа как той ще бъде завършен. И може би затова работната група, която бе създадена тогава, имаше срок на дейност 30 септември. Дотогава тя трябваше да подготви всички законодателни предложения, за да може след това парламентът да ги гледа. Стратегически план ще има, законодателство ще има. Искам да успокоя земеделските производители, които си мислят че работата закъснява. Не - БСП така я е планирала.

- Кога най-рано земеделците могат да получат пари по този план?

- На 1 март те трябва да могат да започнат да заявяват директните си плащания. Ако има достатъчно добра подготовка, хипотетично още от януари Държавен фонд земеделие може да стартира приема за инвестиционно - проектно подпомагане. Защото не беше направено много по отношение на Програмата за развитие на селските райони. Наложи се в последните дни на 47-ото НС аз лично да предлагам изменения в закона за подпомагане на земеделските производители, за да може тази година вместо да загубим близо 30 милиона, да ги дадем под формата на помощи по Програмата за развитие на селските райони, където се очакваше една голяма загуба. Едва ли на 1 януари ще стартира новото инвестиционно - проектно подпомагане, но на 1 март ще стартира директното подпомагане.

- Гарантирането на продоволствената сигурност е тема № 1 в Европа. Каква е реколтата у нас тази година, ще има ли достатъчно зърно тази година?

- В България зърно ще има. Ние сме една от осемте държави в Европа, която произвежда повече зърно, отколкото потребява. Така че аз за българския хляб и за българското олио не се притеснявам. Тревожа се за родното производство на плодове и зеленчуци. Тях трябва да ги мислим от есента, защото зимата се подготвят.

- Кой земеделски сектор се нуждае от най-сериозна помощ?

- Най-наложително е да се помогне на българските животновъди. Чака ги много тежка и сурова зима. А без тях месо на нашата трапеза трудно ще има. Затова всички усилия трябва да се насочат именно към тях.

- В програмата на ИТН конкретни мерки в тази посока предвидили ли сте?

- Нашата програма е уникална по своята същност, защото това е концепция за управление. Преди да влезем в парламента, ние имахме две години време, за да мислим какво и как трябва да променим, за да има положителен ефект върху България българското производство. Едно управление трябва да предвижда краткосрочни, средносрочни и дългосрочни мерки. Най-важните са средносрочните и дългосрочните. Всичко е процес. Краткосрочните, за съжаление, към настоящия момент се изразяват само и единствено във даването на пари с цел акумулиране на капитал в земеделските производители, за да могат да издържат зимата.

Очаква се повишаване на цената на свинското. Защо? Защото за да имаме свинско, ние трябва първо да отгледаме малките прасенца. Тоест сега работим, за да имаме свинско по Коледа и догодина. А се очаква изключително тежка зима с изключително скъпи енергоносители. За да регулираме цената на свинското, е трябвало да вземаме краткосрочни решения миналата година по това време. Затова трябва да се работи със замах и занапред. Най-лесно е да дадем пари, както правят всички останали партии. Въпросът е какво генерираме с тях. Имам една мечта - когато започна да си говоря със земеделски производители, да обсъждаме не субсидии, а  пазар, нужните на пазара, качеството, възможностите за износ. Това обаче са много дългосрочни мерки. Те изискват спокойствие, време и инвестиция в знания и умения.

- За да се случи всичко това, най-важно е да бъде съставено правителство след изборите. Каква е прогнозата Ви?

- Нека видим резултата от изборите, варианти има много. И сега има правителство. И то не лошо правителство. Винаги има правителство. Въпросът не е ще има кабинет, дали ще има стабилно мнозинство, което да приеме необходимите закони. Но това стабилно мнозинство не означава правителство. Правителство може да има и на малцинството. Защото ако всички застанат зад една идея и зад експерти, шансовете прогресивно се увеличават.

- ИТН готови ли сте отново да влезете във властта и при какви условия?

- Да, готови сме. Всяка партия, която отива на избори, трябва да е готова за това. Имаме идеи.

- Но сякаш досега останахте неразбрани. Защо?

- Предоверихме се. Участвал съм в много коалиционни съвети. Като партия сме изключително лоялни и последователни и си държим на думата. Ще ви дам пример. Като част от коалиционните ангажименти, "Продължаваме промяната" пожела всички депутати, които участват в коалицията, да се откажат от своето конституционно гарантирано право самостоятелно да внасят законопроекти. За да внеса законопроект, ПП настояваше първо да мине на коалиционен съвет и да излезе от всички. Дали това се дължеше на манията им да контролират или на факта, че се оказа, че нямат никакви идеи за управление, не знам. Може би е микс от двете. Това е една от причините за толкова малката законодателната инициатива в 47-оно НС.

- Как си обяснявате отцепването на вашите колеги от ИТН и виждате ли в тяхно лице конкуренция?

- Не, не виждам никаква конкуренция. Те избраха да станат част от "Продължаваме промяната". За да са конкуренция, трябва да се отделни и самостоятелни, а те не са.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай