Маските паднаха! Избори за оцеляване

Лъсна истината кой държи медиите на каишка и крои заговори.  Обратното броене започна

Маските паднаха! Избори за оцеляване | StandartNews.com
  • Докато политиците гледат с надежда рейтингите, народът с ужас следи етикетите на сиреното и кашкавала
  • Лъсна истината кой държи медиите на каишка и крои заговори.  Обратното броене започна

 

Най-странната предизборна надпревара навлиза във финалната си 7-дневна отсечка. Всички загряват, но никой не бърза. Дори Кирил Петков, който засенчи анцуга на Цветанов, тичайки в София.

Кампания има, но участие в нея липсва. Изборите чукат на вратата, но няма желаещи денят на вота да дойде. 

Докато политиците с надежда гледат рейтингите на социолозите, народът с ужас следи етикетите на сиреното и кашкавала. Колкото повече ГЕРБ и "Промяната" се надцакват кой печели фотофиниша, а Левицата и ИТН 

спорят чий крак е в парламента

толкова повече хората стискат зъби, гледат мрачно и се заканват на 2 април да покажат на всички, че инфлацията е засегнала най-вече доверието към тези, които им продават празни обещания.

Меракът за власт трайно отстъпи пред страха за оцеляването. ГЕРБ и "Промяната" треперят, че който и да е първи няма да е победител. БСП е в ужас, че макар да влиза, ако партиите са 5, ще е последна - много по-близо до задния изход на парламента, отколкото до парадния му вход. Левицата отчаяно тропа по 4-процентовата врата, "Заедно" засега я гледа от далече. 

За да се изгради отново, пропуканата къща трябва да се разруши до основи, е казал народът. Случайно или не точно в този период маските паднаха. Една по една, за да разкрият 

грозното лице на нечистата съвест 

Първият възел развърза главният прокурор Иван Гешев, стъписвайки държавата с разкритията си за заговор срещу него и прокуратурата. Бизнесмен с прякор, журналисти с ум, лидери с красота и банкер с дело за аферата на века се оказаха другари в съставянето на списъци с прокурори, наречени "вредители за уволнение". И съзаклятници в "сготвянето" на "пътника" Гешев и в отстраняването на висш служител от МВР срещу 400 000 евро. Скандалът отекна чак в Брюксел, а ехото от него тепърва ще се връща у нас. 

Още не утихнала данданията втора маска в България свалиха САЩ. Годишният доклад на Държавния департамент за човешките права и медийната свобода остави без думи умно-красивите претенденти за фаворити на вота.

"В България има сериозен риск за медийния плурализъм, в това число високо ниво на политическо и икономическо влияние върху медийния пазар, комбинирано с високи нива на концентрация на медийната собственост", обявиха САЩ в доклада. Според него у нас се вижда "продължаващо влошаване на медийната свобода",

"сериозно нарушен медиен плурализъм"

"недостатъчна редакционна независимост на всички видове медии". До 2021 г. минути след излизането на доклада всички тези тежки констатации щяха кресливо да бъдат залепени на дългогодишния депутат от ДПС Делян Пеевски. Години наред позорното 111-о място по свобода на словото в България се преписваше на него. Но Пеевски продаде "империята" си от 6 издания и отдавна вече няма нищо общо с медии у нас. Вместо това обаче светкавично да ни изстреля в топ 10 на медийната свобода, констатациите в доклада станаха по-тежки. И се оказа, че те са за онази група, която години наред дамгосваше Пеевски като жив дявол. Кръгът "Капитал". Днес в България има само една медийна група с "високи нива на концентрация на медийната собственост" - машината на Иво Прокопиев. Същият, когото авторитетното брюкселско издание "Ню Юръп" изчерпателно описа в едно изречение - 

"сляпото петно на българския медиен пейзаж"

Още през 2014 г. стенограмите "Арго" разкриха как тези медийна група получава опорките си и плете интригите си. 

Но най-звучен бе последният американски шамар: "Непрозрачно регулиране на държавно ниво на ресурсите, предназначени за подпомагане на медиите, в това число и по линия на еврофондовете". Той със сигурност е за издателска група на Прокопиев "Икономедиа", която за периода от 2019 до 2021 г. е получила над милион по линия на еврофондовете. Положението е подобно и при обществените поръчки, където през 2020 г. само от Агенцията по заетостта е взели над 200 000 лева.

Защо не смеете да задавате въпроси? Те свалят записи от медии - "кой видял-видял". А как се финансират? През Нексо - стотици хиляди. Мълчание, що? По-готини ли са, по-хубави ли са? Кой ви плаши бе, хора. 

Кой плаши медиите? 

Пеевски го няма, разпродаде ги. Кой? Кой? Кой? Кой? Кой е новият Пеевски, изкрещя от Кърджали Борисов. И зачеркна намеренията си за кабинет с "Промяната" с думите: "100 пъти ще им върна бюджета, ако няма пари за обещаните от Кирил Петков надземно метро, 5 моста, три тунела и 4 магистрали. Към техните обещания ще прибавя и Околовръстните на София, Хасково, Пловдив, Кърджали.".

С падането на маските в края на кампанията замириса на отчаяние. Изведнъж всички разбраха, че ще получат подкрепа само ако решават проблемите на хората. И един през друг започнаха не просто да копират, а буквално да крадат посланията на ДПС. Трите думи от слогана на Движението - разум, отговорност, диалог, се оказаха най-честите в речника на Борисов, Нинова и Кирил Петков.

ДПС от първия ден на кампанията обяви, че обикаля градовете, за да събере проблемите на хората и да ги направи дневен ред на парламента. В края на кампанията Асен Василев, който в бюджета за 2022 г. забрави земеделските стопани и трябваше ДПС да им осигури подкрепа, обяви заедно с Петков, че фермерите вече са приоритет на "Промяната". 

Нещо повече Василев се оказа в Истанбул, за да търси подкрепа от българските изселници.  Но какво всичко, правено от "Промяната", се оказа, че той е не при бедстващите от земетресението наши сънародници. А при 

ислямистката организация "Бултюрк"

с която предизборни отношения поддържаха Цветан Цветанов и Цвета Караянчена, и която искаше турски имена за български градове. 

От 2020 г. ДПС призовава за експертен кабинет, който да напише европейските програми, за да влязат инвестициите от Брюксел в България. Ненадейно преди дни всички останали, които години наред копаеха разделителни окопи, заговориха за кабинет. Мога да говоря и работя с всички, неочаквано обяви Борисов. И то не къде да е, а в Кърджали, облечен в знаковия си кожен шлифер от времето на МВР, когато всички го харесваха.

Кабинет на малцинството изчезна от думите на "Промяната" и вече е "необходимост от правителство". А видни представители на новото обединение обещаха изучаване на майчин език в училищата.

За кабинет, който да решава проблемите на хората заговори и Нинова. 

Обратното броене до вота вече започна. Отдавна е ясно, че изборната активност няма да мине 3 милиона участници в гласуването. Идват най-тежката битка на твърдите ядра и най-големият страх какво ще направят разочарованите. Последната маска пада на 2 април. 

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай