Любомир Каримански: Предлагаме 3 стълба енергийни компенсации

Искаме освобождаване от данък печалба, ако тя се реинвестира в доходоносни активи

Любомир Каримански: Предлагаме 3 стълба енергийни компенсации | StandartNews.com
  • Има сериозни структурни проблеми в държавните предприятия, не е изключена рецесия в България
  • Искаме освобождаване от данък печалба, ако тя се реинвестира в доходоносни активи
  • Данъчната система не бива да се пипа
  • Страната ни не е в технически фалит, но има риск от дългова спирала
  • Нужни са реформи в публичния сектор
  • Асен Василев постави пред свършен факт служебния кабинет с дълг на по-висока цена, казва Любомир Каримански, водач на листите на ИТН в Плевен и в 24 МИР София в специално интервю за вестник СТАНДАРТ

 

- Каримански, каква е истината за дълга на България? "Продължаваме промяната" твърди, че той е емитиран при най-изгодните за България условия, ГЕРБ - че е най-скъпият досега заради изключително високата лихва.

- За да отговоря на този въпрос е необходимо да се върнем малко по-назад във времето, когато можехме да изтеглим дълг на много по-изгодни условия, например през месец април 2022. Тогава ние предупредихме, че е необходимо да се положат усилия за емитиране на дълг, независимо от усложнената обстановка и войната в Украйна. Разбирам, че наскоро бившия финансов министър е спестил истината, както винаги, като е казал, че правителството "Петков" не е взело планирания дълг за тази година през април-май на по-добри условия, тъй като дълговите пазари са били затворени след инвазията на Русия. Това не е вярно и като пример мога да ви посоча, че в същото време Република Хърватска взе на 14 април за 2.875% или с близо 2% по-изгоден от нашия дълг последния месец. Т.е. г-н Василев постави пред свършен факт служебния кабинет да емитира дълг на по-висока цена!

- Има ли опасност от технически фалит на България, както твърди бившият министър на икономиката Лъчезар Борисов?

- Не, не мисля, че към момента има такава опасност. Важно е, разбира се, и каква ще бъде политиката на следващото редовно правителство.

- Влизаме ли в дългова спирала?

- Към момента има първоначални предпоставки за дългова спирала. Все пак разпуснахме финансовата дисциплина и сега е необходимо отново да затегнем коланите, без, разбира се, цената за това да платят най-уязвимите групи. Важно е да знаем, че дълговете на страната ще стават все по-скъпи и за това е необходимо да правим икономии, там където имаме дублирани процеси и е възможно. С това още веднъж искам да подчертая важността да не се раздават компенсации на "калпак", а да има категоризация, както и да дефинираме какво представляват "енергийно бедните групи".

- В нормална политическа обстановка септември е времето, в което стартира бюджетната процедура. Но ние сме в избори. Как виждате приемането на бюджета за 2023 г.?

- Мисля, че с повече усърдие и фокусирана работа от страна на парламента и дай, Боже, да има правителство, бюджетът за 2023 година може да бъде приет в рамките на 2022 година.

- Служебният финансов министър Росица Велкова изказа песимистичната прогноза, че може да се стигне до нов дълг или увеличение на данъците. Как това може да бъде избегнато и какви са финансовите рискове пред страната ни?

- Данъчната политика е предмет на редовно правителство, тъй като то може да осъществи секторните политики за един мандат и необходимостта от съобразяване с цялостния стопански живот в страната. Ние не смятаме, че на този етап трябва да се пипа данъчната система. По-скоро е добре да се направят необходимите реформи в публичния сектор, както и да се създаде инструментариум за развитие на бизнеса и икономически растеж. Страната ни има сериозни структурни проблеми особено в държавните предприятия, които са повече от 3 пъти по енергоемки от тези в другите европейски страни. Ето защо не е изключена и рецесията в България.

- В период на енергийна криза и ескалация на войната в Украйна би било безотговорно България да остане без редовно правителство. С кои партии ИТН би участвала в кабинет и какви компромиси бихте направили, за да има страната стабилно управление?

- Наистина, страната има нужда от стабилно правителство и лично аз бих работил в тази посока. Според мен необходимо е да оценим, колко е важно да отделим време, усърдие и потенциал, почтени хора, професионалисти, прагматични и с кауза, и да ги вложим в развитието на човешките взаимоотношения и разбирателство за съставяне на стабилно управление в държавата. Предстоят тежки дни и животът на много от нас ще стане вероятно по-труден. През този период все повече и повече ще имаме нужда от хора, които да ни вдъхновяват, да са близо до нас и да знаем, че с техния заряд и трудолюбие ще може да запазим стандарта си на живот, та дори и да го подобрим.

- Чака ни тежка зима, която може да бъде и гладна, и студена, и тъмна. Какви мерки предлага ИТН, за да помогне на бизнеса и хората да преминат пред този период?

- Час по-скоро да категоризираме уязвимите групи, които е необходимо да бъдат компенсирани. Да се дефинират "енергийно бедните групи". Компенсациите за бизнеса за електроенергия да бъдат разделени в три стълба:

  •  за битовите потребители,
  •  за всички нестопански институции в секторите на културата, социалните дейности, спорта, образованието, духовенството и други,
  •  за бизнеса, като се приложи схема за категоризиране на уязвими групи и в този стълб.

Приемане на нова Енергийна стратегия на България и принципа на балансирано развитие на възобновяеми източници и ядрена енергетика. Въвеждане на търгове при избор на обектите и принципа на разпределено производство в съответствие с изискванията на Директива 2018/2001 на ЕС. Гарантиране на дърва за огрев за енергийно уязвими групи на достъпна цена! Освобождаване от данък печалба при условие, че тя се реинвестира в доходоносни активи. Премахване на делегираните бюджети в образованието и въвеждане на нова логична формула. В сферата на правосъдието - цялостен анализ на прилагането на Закона за противодействие на корупцията и предлагане на нов закон. И много други мерки.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай