Кой ще е победител на изборите през април? Кънчо Стойчев пред Стандарт

"Милите очи" на прощаване в парламента са начало на предизборния цирк, казва социологът

Кой ще е победител на изборите през април? Кънчо Стойчев пред Стандарт | StandartNews.com
  • "Милите очи" на прощаване в парламента са начало на предизборния цирк
  • Интригата кой ще е първи е между ГЕРБ и евентуалната коалиция ПП-ДБ, казва социологът Кънчо Стойчев в специално интервю за вестник СТАНДАРТ
  • Партията "Няма да гласувам" е сигурният победител

 

- Господин Стойчев, депутатите от 48-мото Народно събрание се разделиха с много мили думи един към друг. Смятате ли, че това може да е знак за по-добри отношения между тях, че може да загърбят езика на омразата и в следващия парламент да имат по-конструктивна работа и дори да съставят правителство?

- Считам, че е по-скоро проява на лицемерие и изглаждане на външния образ. Защото идеята, че са преспали една нощ и са се събудили други, просто не ми изглежда вероятна. Да, човек се учи докато е жив и след този пореден неуспешен опит да се създаде правителство политиците навярно разбират, че хората се отчайват и ще престанат да гласуват. А това ще е пагубно, защото ще даде път на нови, по-радикални движения и партии. И ще ги измете от политическата сцена. Аз очаквам оттук нататък те да започнат да правят мили очи как никой не е виновен, как всичко ще е наред и т.н. Но когато в парламента трябва да се свърши работа, те не я вършат. Само ще припомня, че

  • имаше гласувания със 140 гласа, правителство можеше да се направи

спокойно и във вече отишлия си парламент. Те много добре знаеха, че с поведението си тласкат страната към избори. Но всички говореха публично, че правят всичко възможно да направят правителство. Всъщност никой нищо не направи. Не вярвам на милите очи, които се правят. Това е началото на предизборния цирк.

- Мислите ли, че съвсем съзнателно са искали избори? Защо им е отново да го правим? Кой какво може да очаква?

- Различните партии действат по различни мотиви. Това, което можем да обобщим за всички тях е, че партийните им интереси надделяха над националните. Всяка партия си прави вътрешнополитически сметки. Това, което обединява нашите политици е, че по-голямата част от тях не мислят за България.

- "Възраждане" очаква да е първа политическа сила, още в 48-я парламент партията обяви, че няма да влезе в коалиции и иска да управлява. Виждате ли такъв потенциал в тази партия? Или пък ситуацията, която от ден на ден се влошава, може да тласне българите да гласуват за по-крайни предложения?

- И аз мисля, че ще стана първа политическа сила, но хубавото е, че не се явявам на избори. Всички казват как ще станат първи. Това го гледаме и при боксовите, и при футболните мачове. 

  • В състезанията всеки се обявява за победител предварително

Но единственото, което трябва да ни интересува, е какво ще стане вечерта след изборите. Тогава ще видим резултатът. Това е част от началото на изборната борба. Като се внушава увереност за победа, това влияе на някои избиратели.

- Има ли радикализация от страна на хората? 

- Радикализация има, но тя не е по отношение на това, че ще гласуват за някоя партия. Хората се радикализират да не гласуват. За първи път виждам толкова много хора, които са добре интегрирани и винаги са участвали в изборите, да казват: "Аз не знам за кого ще гласувам. Аз този път няма да гласувам".

- Имаме и нов играч - НДСВ се включва. Как ще се представи тази партия, която идва от миналото и може би ще събуди носталгия у някои?

- Носталгията не е по царя лично, а по-скоро към това, че когато управляваше НДСВ /2001-2008/ - единия случай пряко, а втория - в коалиция, изкараха два пълни мандата -

  • това бяха най-хубавите години в България, когато страната ни влезе и в НАТО, и в ЕС

икономически бележи най-големият ръст, инвестиционно - също. Имаше едно относително спокойствие в страната. Това е носталгия по това, че страната може да се управлява в коалиция, и то успешно. През следващото десетилетие ни продъниха главите, че коалиция е мръсна дума. Как ще е мръсна дума, като цяла Европа се управлява от коалиции.

- Мислите ли, че това чувство ще има отношение при вота и ще даде по-голям шанс на НДСВ?

- Дали ще влязат в парламента? Не мога да кажа, те обявиха участието си съвсем скоро. Нямам данни. Нека изчакаме да се появят някакви първи резултати.

- Слави Трифонов си направи проучване и си даде доста добър резултат от 8,5%. Мислите ли, че партията му ИТН ще се върне отново в играта?

- ИТН е в играта, има над 1%, получава партийна субсидия. Такива са всички партии с над 1% от гласовете.

  • Не изключвам възможността ИТН да се върне в парламента

но категорично изключвам възможността да е победител. Те вече веднъж бяха победители, тази възможност няма да се повтори.

- Беше обявено намерение за нова коалиция - "Продължаваме промяната" и "Демократична България". Каква е целта й - по-добро представяне на парламентарните избори или го правят, за да се подготвят за местните избори?

- Рано е да говорим за местните избори преди да са минали парламентарните. Да, разбира се, че местните избори са в главата на всички политици, те са може би най-важните избори от партийна гледна точка. Много от действията на политиците и в предишния парламент могат да се обосноват с мисъл за позициониране по отношение на местните избори. Но след като след два месеца ще имаме избори, да коментираме местните без да отчетем резултатите от парламентарните, при всички случаи ще бъде погрешно. Индикатор какво ще се случи на местния вот ще бъде парламентарният.

- Но пък се готвят коалиции в големите градове, които са специално за местния вот.

- Това е неизбежен процес. Местните са съвършено друг тип избори, които не приличат на никои други. Там местната специфика е водеща, изключително пъстри са конфигурациите, независимо от отношението на партиите на национално равнище. Ако разгледаме общинските съвети, ще видим колко пъстри са те и колко много коалиции има. На много малко места с малко избиратели има мнозинство на една партия. Дори и в София няма мнозинство.

- Не са ли тези коалиции опасност ГЕРБ да загуби от своите кметове?

- ГЕРБ има 3/4 от кметовете в България. Въпросът е колко места ще загуби, а не дали ще загуби. на предишните избори ГЕРБ постигна максимума на максимумите.  Като си достигнал тавана, въпросът е дали бързо или бавно слизаш. За ГЕРБ са много важни тези избори, защото удържането на позициите е ключово за всяка партия.

- Мислите ли, че ГЕРБ отново ще бъде първа политическа сила в парламентарния вот?

- Не мога да кажа със сигурност, но не е изключено. Първо да видим как ще се обединят ПП и ДБ. Защото те говорят за обединение, но има различни форми. Обединение е възможно и след изборите, те могат да декларират обща парламентарна група. И ако имат достатъчно депутати, това може да ги направи първи за връчване на мандат. Като подадат документи, че се явяват като единна коалиция, тогава ще можем да коментираме.

- А има ли шанс ПП да е на първо място?

- Ако играят самостоятелно - по-скоро не. Ако са в коалиция - получават такъв шанс. Най-вероятно затова искат да са в коалиция, за да получат шанса да са първа политическа сила. това символично има значение, но от гледна точка на съставяне на кабинет - няма да го направи по-лесно. Тъй като какъвто и резултат да постигнат в коалиция, той ще е 70-80 депутати, а знаем колко трябва да имат за правителство.

- За БСП се яви конкуренция за Корнелия Нинова в лицето на различни "люспи", сред които и бившият вицепремиер Костадин Паскалев. Мислите ли, че може да има промяна в левицата заради тях?

- БСП върви надолу и ще продължи тази тенденция. В предстоящите избори ще продължи спадът в БСП. Единият вариант е да продължи да се топи бавно, а другият - това да стане по-радикално. Всичко това зависи от вътрешния конфликт в партията. Но факт е, че в последните години с всеки избор гласовете падат.

- Какво е на този етап Вашето обобщение за изборите на 2 април 2023 г.?

- Партията "няма да гласувам" е сигурният победител. Нали разбирате какъв тип победа е това - много мрачна, защото загубата на доверие в политическите механизми, които в България се случват поради значителна импотентност на политическата класа, е нещо, което се заплаща от цялото общество.

- Досега си пожелавахме - хайде, най-сетне кабинет, хайде дано... Сега даже не знам какво да кажа за финал на нашия разговор.

- Бавно и дълго ще е всичко, което ще се случва.        

           

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай