Експерти посочиха защо няма да има правителство след изборите

Политическа стабилност няма да бъде постигната, евентуален кабинет ще е временен

Експерти посочиха защо няма да има правителство след изборите | StandartNews.com

Пет партии щяха да влязат в Народното събрание ако изборите бяха днес. Това показва изследване на „Алфа Рисърч“, проведено в периода 21-27 февруари сред 1007 пълнолетни, чрез пряко стандартизирано интервю и финансирано със собствени средства.

С почти изравнени позиции за първото място се състезават коалицията на „Продължаваме промяната“ и „Демократична България“, както и коалицията на ГЕРБ-СДС. Новото обединение бележи преднина съответно с 26,4% на 25,2%.

„Възможно е след тези избори да имаме по-малко партии в парламента. И да спрем вълшебната дума от последните три-четири парламента „фрагментация“. Дали обаче политическото уравнение ще бъде по-лесно – не бих казала. Ако погледнем малко по-отблизо – какви са заявките на партиите и техните платформи, не би било лесно съставянето на правителство“. Това коментира пред бТВ Боряна Димитрова от „Алфа Рисърч“.

„Няколко партии са в чакалнята на бъдещето Народно събрание, предстои да видим дали ще влязат. Разделенията между партиите съответстват и на големите разделения в обществото“, посочи още тя.

„Тежкото противопоставяне между двете основни политически сили ще минира възможностите за съставяне на кабинет. Самите избори ще покажат тяхната тежест. Виждаме обаче като тенденция, че БСП не може да бъде втора политическа сила“, добави Добромир Живков от „Маркет линкс“.

Според Боряна Димитрова проблемите с БСП не са свързани с хартиената бюлетина и едва ли тя ще покаже промяна в електоралните нагласи. "Има вече формирано по-прогресивно и по-консервативно крило в политическата ни класа. С това може би се доближаваме и до структури, които можем да видим в редица други европейски страни", коментира тя.

Добромир Живков смята, че политическа стабилност няма да бъде постигната и дори да се стигне до съставянето на кабинет, то той отново ще бъде временен. A по-ниската избирателна активност ще засили купения вот.

"Тези избори отново ще бъдат битка между твърдите ядра - между хората, които вече са решили за кого да гласуват", посочи Борна Димитрова.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай