Борисов обеща план за възстановяване на България

Залагаме изключително много на възобновяемите енергийни източници, каза лидерът на ГЕРБ

Борисов обеща план за възстановяване на България | StandartNews.com

Идната сряда ще представим един мащабен документ - план за възстановяване на страната. Това съобщи лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов на среща с членове и симпатизанти в Хасково. Екипите на ГЕРБ работиха по него. Той касае всяка една сфера - енергетика, земеделие, култура, спорт, туризъм, поясни Борисов.

В тази програма залагаме изключително много на възобновяемите енергийни източници, но не само на слънчеви панели и вятър, а на язовири и каскади. По тази програма ще работим в следващите години, посочи лидерът на ГЕРБ.

Борисов и водачът на листата на коалиция "ГЕРБ-СДС" за 29 МИР-Хасково Делян Добрев коментираха скока на цените и горивата. Има опити на служебния кабинет в правилна посока, но цените на бензина и дизела трябва да са поне с лев по-ниски, смята Борисов. Добрев отбеляза, че има два варианта това да стане, като първият е държавата сама да купува петрол от евтиния сорт "Уралс", да го дава за преработка на ишлеме в "Нефтохим", и след това да го предоставя на търговците.   

"Те са като машини, наизустили. Имат много пари, наели са най-добрите фирми за пиар - и черен, и бял“, каза Борисов по адрес на "Продължаваме Промяната". "30 дни ги няма, по стотинка на ден, бензинът падна с 30 ст.“, посочи още той.

"Те говорят за арести, тези разследвания ще ги направим, има разследващи организации тук и в чужбина. Тези посреднически фирми, говорим за 4,760 млрд., по сметки на НСИ, са заминали към Русия. Има и трагични събития по високите етажи на "Газпром", на "Лукойл", това съм видял по новините. Василев сам се опровергава с казаното от Радев, ние даже и не се месим в спора", подчерта той.

"Българите вече се объркаха, ето, вие сте зареждали през тези месеци на бензиностанциите и знаете какво е движението на цените. И служебното правителство, като спря една част от кражбата, с 30% са свалили, другите 70% къде са? Трябва да ги свалят още утре! Става въпрос за стотици милиони кражба, ние ги смятахме по 30 млн. на ден, 900 млн. на месец. Плаха е, но е правилна посоката им, да не чакат да изтекат още 700-800 млн. в следващите дни", заяви ще Борисов.

"Василев сега се сети, че идва отоплителният сезон. С кой ли не съм работил през последните 20 г., но такива не съм чул даже и от Сашо Томов. Те спряха договора с "Газпром" и оставиха държавата с един танкер. Нашето хранилище е пълно наполовина и има наглостта да обвинява служебното правителство. Видяхте какъв смях падна с газовата връзка с Гърция, въртяха колела, правиха се на откривачи. С какво "Промяната" е допринесла за тази връзка? Те казват, че не им стигнало времето? Рашков беше година и половина министър, те бяха служебни министри при Радев, правеха политиката на служебното правителство на Янев и Радев", продължи Бойко Борисов.

"Излизат тези хора с опорките си и ни казват, че не им стигнало времето за година и половина. Първата международна среща, която са провели Кирил и Асен, е била в министерство на финансите с "ЛУКОЙЛ"," каза Бойко Борисов.

"Можем да помогнем и сега", каза Борисов и припомни, че по негово време бе удържан мигрантският натиск, а брутният вътрешен продукт растеше със стабилни темпове.

"Каква градска десница ми говорят? Те, ако имаха елементарен принцип, с БСП не трябва да си говорят. Мога да се обзаложа, че и зад Океана вече не ги приемат", заяви лидерът на ГЕРБ.

"Ние сме държава, която носи всички рискове от АЕЦ Запорожие, всеки ден заради това гледам новините, става ми притеснително. Всичко друго България си произвежда - ток, храни и всичко. В сряда ще представим един мащабен план за възстановяване във всяка една сфера, екипите на ГЕРБ го разработиха, те ("Промяната", бел. ред.) за две години и план не внесоха. Тази война трябва да свърши, тя е лоша и за украинците, и за руснаците, още по-лоша е за нас, които им търпим нападенията. Незабавно да спрат тази кръвопролитна война. И затова ще помагаме, оръжие, каквото е необходимо. Усещате ли в гласа на Ердоган, че каза от Босна на Гърция, че някоя нощ може да ги навестят? Те са ни съседи. Украйна и Русия се бият, Косово и Сърбия щяха да се сбият заради едни табели. И вместо да вземем пример от надписа на парламента...", коментира още лидерът на ГЕРБ.

"Най-добрата зелена батерия в света е ПАВЕЦ "Чаира", най-доброто, което са направили комунистите - трябва да строим язовири, падове, вецове. Ще дойде едно младо и зелено поколение и ще кажат за соларните паркове да се махат тези стъкла, те са и грозни. Светът се променя, едните против въглищата, другите против ядрената енергия, България има всичко - реки, трябва да ги ловим. Климатът се променя, в сряда ще представим, ще е дълго и тягостно, три-четири часа ще представяме плана, ползвахме най-добрите хидроинженери. Който иска, да ни пенсионира. Който има подобен документ, с тях сме", завърши Бойко Борисов.

В началото на срещата кметът на Хасково Станислав Дечев благодари на Борисов, че е приел поканата да посети града и припомни, че единствено при управлението на ГЕРБ държавата е помагала на общините.

"Шест месеца управляваха социалистите и се озовахме там, където сме. Да говоря за политика, когато тук са Бойко Борисов и Делян Добрев, е все едно да наводня банята", каза Любен Дилов пред събралото се множество.

"На тези избори какво предстои? Предстои да ги бием така, че да не си и помислят да управляват повече. Тия момчета се объркаха много и на тези избори трябва да им покажем, че наистина са се объркали", призова той присъстващите в залата.

"За първи път в историята на България Министерството на културата ще върне 60 млн. лв. неизпълнени. СДС и ГЕРБ са се справяли с най-тежките кризи в България - с Лукановата, Виденовата зима, настроенията срещу НАТО и ЕС, мигрантския натиск. И накрая няколко думи за лидера - сещам се за един приятел арменец, който казва - много мразя да ме хвалят в мое присъствие, все ми се струва, че не е достатъчно. Погледнете на терена лидерите на формациите срещу нас - колко от тях могат да говорят с Путин и Ердоган, изобщо за какво сравнение става дума", попита риторично Любен Дилов.

Виждате цените в магазина, по вашите портфейли, обърна се Делян Добрев към хората в залата. Той показа графика как са се вдигнали цените заради скъпия ток, скъпите горива и др.

От април - последният месец на ГЕРБ, природния газ е бил 33,38 лв. Август той е станал 289 лв., а септември 373,21 лв., продължи Добрев.

"Бургаргаз" имаше договор с "Газпром", с който цената щеше да е 86 евро. Само че ние вместо да купуваме по 86 евро, купуваме от румънския "Газпром" на 110 евро с 28% увеличение. А парите отиват в офшорки, защото няма друго обяснение защо вместо да си купиш за 86 евро, ще си купиш за 110, пак руски газ. Самолетът на увеличение на цените го виждате във всичко освен в заплатите и пенсиите. Избрали сме три периода. Октомври 2018 г., кабинет на Борисов, цената на барел е е 79,3 долара. Юли 2022 г. цената е 78,4 долара. При Борисов барелът е бил по-скъп, но цените на бензиностанциите са по-високи", обясни Добрев.

"Какво е нашето решение? Два варианта има. Едното решение е следното. Руският петрол го внася "Литаско". Ние предлагаме вместо "Литаско", ние имаме БЕХ - сигурно не по-малка компания. Чрез БЕХ държавата купува, преработва на ишлеме и продава горивото на 2,50 лева. Това обясни Делян Добрев. Според тяхното предложение "Литаско" могат да продължат да работят и да продават на 3,50 лв., а който желае, може да си купи на такава цена. Вариант 2 е "Литаско" да купува руски петрол, да го преработва на ишлеме и да продава отново на 3,50. "Къде се намесва държавата? Облага ги с мито и държавата вместо 25 ст., връща 1 лев", обясни още Добрев.

"Благодаря на всички хасковлии, че са тук, и че няма хора при Асен Василев на Кенана", завърши той.

"Събрахме се 400 души за няколко часа. Асен Василев е на алеята в Кенана, има 10 човека. Автобусът преди малко си е заминал. Ние сме 400 човека, те са 10“, каза Делян Добрев.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай