Доц. Стойчев пред Стандарт: Три партии взимат гласове на Промяната

Войната е експлоатирана в предизборната кампания, казва политологът

Доц. Стойчев пред Стандарт: Три партии взимат гласове на Промяната | StandartNews.com
  • Коалиция ПП-ГЕРБ е възможна, говоренето за нея намалява вероятността да се случи
  • Вече е невъзможно да се търси дипломатическо решение за конфликта Русия-Украйна
  • При ескалация на напрежението България не може да е неутрална, нито да е арбитър
  • Икономическото изоставане, а не външната политика, ще бъде доминираща тема
  • Войната е експлоатирана в предизборната кампания, казва политологът доц. Стойчо Стойчев в специално интервю за вестник СТАНДАРТ

 

- Доц. Стойчев, как ще коментирате обявената от Путин частична мобилизация в Русия и основните опорки в речта му - че е готов да отвърне с ядрено оръжие за защита на територията на Русия и че не блъфира с тези думи?

- При такава консолидация в руската позиция, трябва и европейската да бъде консолидирана. Оттук нататък е ясно, че който и да е имал симпатии у нас, би трябвало да ги съобразява с общоевропейското ни местоположение и враждебността от страна на Руската федерация. Очаквам да има по-национално отговорна позиция от страна на политическите сили във връзка с тези нови реалности. Аз няма да ги нарека заплахи, но е ясно, чеНие имаме интерес да сме солидарни с останалите страни, с които взаимно си пазим гърба.

- Това е пожелателно, но дали ще се случи и как ще се разиграе оттук нататък предизборната кампания в седмицата до вота?

- Разбира се, че част от партиите ще използват ситуацията. Но вече месеци върви мобилизация на партийни избиратели по тази линия. Няма това да промени съществено електоралната карта. Изказването на Путин бе остро, но и беше очаквано. Няма сериозен наблюдател на тези процеси, който да е мислел, че Русия просто ще се оттегли без да използва всякакви средства. Развитието е логично и очаквано. Не смятам, че ще има хора, които тепърва на тази база ще се преориентират по отношение на позиционирането си в подкрепа или против действията на Путин в Украйна. Съответно политическите сили тук, които използват тази мобилизационна енергия по въпроса - това са основно "Възраждане" и БСП, ДБ са на обратната страна - ще използват темата, но така или иначе те го правят. Това само ще донесе някакви нюанси. Едните ще кажат - нали ви предупредихме, че Путин ще заплаши с ядрено оръжие. Другите пък ще отговорят - ето, видяхте ли, че Русия, когато е изправена до стената, ще стане така, трябваше да бъдем неутрални. Но аз не виждам новите идеи да имат потенциал в предизборната кампания.

- БСП всъщност на коя страна ще застане при положение, че е в твърде близки отношения с ДБ и постоянно се говори за коалиция?

- Проруска, като такава позиция е и неутралната. Всякакви призиви за неутралитет при положение, че на отсрещната страна се дрънка оръжие, са пораженчески. Такива са и призивите да дипломатическо решение - в момента то е невъзможно. Всичко, което внася дисонанс в търсенето на общо решение на ЕС и НАТО, би било в полза на Русия. Защото единен блок е винаги много по-труден противник, отколкото съюз, в който има разногласия. Те идват от малки страни, които имат по-незначителен принос във военно отношение, когато говорим за НАТО. Важното е  страните с основен военен принос в Алианса да мислят в една посока. Което към момента се постига. Така че опитите на по-малките да съботират решение имат ефект, но не смятам, че той би бил предопределящ за изхода на този конфликт.

- А смятате ли, че световната война наистина става все по-голяма реалност?

- Въпросът е дали силите от двете страни ще тръгнат към такъв тип действия. Към момента е игра на нерви. Важно е дали окупираните територии в Украйна ще бъдат признати за руски територии или не. Защото е ясно, че Русия има потенциал да си защитава територията, но въпросът е дали тези територии са нейни. Това е спорно чисто юридически. Едната страна иска да организира референдуми, другата казва предварително, че няма да ги признае. Кой е крив и кой е прав - ще видим. Но на такава база на първо място е невъзможно да се търси дипломатическо решение. А на второ място - ако не се търси някакво стратегическо предимство предвид развоя на събитията и идващата зима, в някакъв момент ще се търси решение за някакъв вид замразяване на конфликта поне през зимата. Потенциал за такава голяма война като Втората световна не знам дали има. Според мен са малко пресилени тези прогнози.

- Ще се промени ли ситуацията в света след предварителните избори в САЩ на 8 ноември?

- Ако републиканците вземат превес, би имало промяна в американския курс. Не е популярен в момента Байдън и неговите действия както в националната политика, така и в международен план. Ще има преначертаване на стратегията на САЩ. Но аз се надявам в рамките на ангажиментите, които САЩ са поели, да няма отстъпление, така че балансът и предвидимостта в световен мащаб да се запазят. Защото ако САЩ се оттеглят или приемат по-безучастна политика по отношение на останалата част от света, това ще засили до голяма степен милитаристичните амбиции. Надявам се да има по-твърд ангажимент на САЩ по отношение на стабилността и предвидимостта в света. Това означава на първо място избягване на всякакъв вид претенции - териториални или други. Защото по пътя на военните действия, особено когато няма механизъм те да бъдат деескалирани, се стига до заплахите, които в момента слушаме от страна на Русия, както и до опасността от нови ядрени аварии. Това не само е директен риск по отношение на населението, но и заплашва сигурността в Европа. Води до лоши икономически показатели и в крайна сметка - до по-лошо качество на живот за всички нас.

- Каква е Вашата прогноза за изборите на 2 октомври?

- ГЕРБ ще бъдат първа политическа сила. Те ще си върнат част от изгубените гласове в резултат на проактивните действия на Бойко Рашков през миналата година и на други фактори. Реалистично е да очакваме за ГЕРБ с около 100-150 000 гласа повече в сравнение с ноември 2021. Техните гласове може да стигнат 750-800 000. Следователно те ще бъдат първа политическа сила. Друг е въпросът дали ще могат да направят мнозинство в НС и кабинет. За "Продължаваме промяната" е трудно да се прогнозират изборните резултати, защото техният електорат е коренно променен спрямо ноември. В тогавашните избори голяма част от електоралната подкрепа за ПП дойде по линия на президента Радев - те бяха припознати от него като качествени хора, той ги промотираше. В момента точно обратното се случва - Радев е срещу тях. Не е ясно нетният прираст на гласове по отношение на ПП дали ще бъде отрицателен или положителен заради тази конфронтация. Мисля, че ще бъде по-скоро отрицателен и те ще загубят гласовете, които президентът им е дал, без да могат да ги компенсират с гласове от някъде другаде. Ще разчитат основно на хората, които традиционно гласуваха за ДБ, плюс новите кохорти от младите поколения, които се вливат в политическия живот - навършилите пълнолетие и придобили право на глас в последните години. Но техният брой не е достатъчно голям, за да компенсира отлива. Съответно пък президенските гласове ще се пръснат към няколко партии, които гравитират около него - "Български възход", ИТН, "Възраждане" в някаква степен. Някои няма да отидат да гласуват, защото няма ярка фракция на Радев в тези избори. Голямата въпросителна на тези избори ще бъде ПП, каква подкрепа ще намерят и как ще разделят общия си електорат с ДБ.

- Кой ще гласува за ДБ, ако "Промяната" им изтегли гласовете?

- При ниската избирателна активност, която се очертава, е по-вероятно ДБ да влезе в парламента, защото цената на влизането пада. ДБ има потенциал да направи 150 000 гласа без никакви проблеми. За мен е по-любопитно какво ще се случи с ПП, защото те са нова формация, без местно присъствие, без структури. За 6-7 месеца трудно могат да реализират отношения по места, които да им гарантират някаква по-стабилна структура, върху която да се гради стабилен изборен резултат. Това е много по-трудно за прогноза. Докато за партии с ясна социална база винаги по-лесно се правят прогнозите.

- Ще се формира ли кабинет след вота?

- Това е малко вероятно и не се знае на какъв принцип може да бъде осъществено. Заради  сложната международната обстановка в момента темата "сигурност" ще бъде много важна. Но икономическото изоставане и влошаването на стандарта на живот на хората ще бъде доминираща тема. И всяко правителство, което се заиграва повече с външната политика, ще загуби доверието на избирателите.

- Да, но като че ли вждаме безпомощност у политиците по отношение на това как ще се справят с икономическите проблеми на обществото.

- Има безпомощност, но това не означава, че трябва да легнем и да умрем. Ще трябва да бъде излъчено някакво управление. Няма в момента условия за поява на лидер като Стефан Стамболов.

- Възможна ли е коалиция между ГЕРБ и ПП въпреки калните борби, които се водят между тях в момента?

- Аз винаги съм казвал, че такава коалиция е възможна, въпреки че тя в момента не се желае от симпатизантите и на двете партии. Тя е непопулярна заради говоренето и непремерени действия в миналото. Но в крайна сметка има макар и малка вероятност да се случи. Колкото по-силно се говори за такъв тип коалиция, толкова намалява вероятността тя да стане, защото нейните противници стават все по-радикални и все по-остри. Смятам, че една от стратегиите да се разбие вероятността за подобна коалиция, е именно говоренето за нея твърде много.

- Какви други конфигурации виждате?

- Всякакви възможни конфигурации са възможни, включително и кабинет на малцинството, който да бъде текущо подкрепян в парламента. При много фрагментирани парламенти е трудно да се каже в какъв формат партиите ще влязат да управляват. Доскоро беше тема табу, че ДБ ще прави нещо с БСП, а вече се държат като коалиционни партньори. Всички пакетират ДПС към ГЕРБ, ама може да се окаже, че Движението подкрепя блока на ПП, ДБ и БСП. Няма да бъде лесно съставянето на работещ кабинет.

- Колко партии ще влязат в парламента?

- Между 6 и 8, по-вероятно е да са 8 - ГЕРБ, ПП, БСП и ДПС, ДБ ИТН, "Български възход" и "Възраждане".

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай