Бомба от Хасан Адемов: Промяната лиши 1 400 000 от по-високи пенсии

Обещават 900 лв. минимална пенсия, но откъде ще вземат 6,7 млрд. лв. за това

Бомба от Хасан Адемов: Промяната лиши 1 400 000 от по-високи пенсии | StandartNews.com
  • Обещават 900 лв. минимална пенсия, но откъде ще вземат 6,7 млрд. лв. за това
  • Спешно осигуряване на дърва за огрев и държавна помощ за общините
  • 40% инфлация у нас е български феномен, дължи се на закъснелите и неефективни антикризисни мерки
  • Добавките от 60 лв. вече са част от пенсиите
  • Живея в София 30 години, познавам до болка проблемите
  • Предизвикателство е да се изправя срещу лидерите, с младите колеги предлагаме иновативни решения
  • ДПС предлага спешни мерки, за да няма тъмна, гладна и студена зима, казва социалният експерт на Движението д-р Хасан Адемов, водач на партийната листа в 25 МИР София в специално интервю за вестник СТАНДАРТ

 

- Д-р Адемов, казахте, че кабинетът на Кирил Петков е заложил бомба със закъснител с преизчислението на пенсиите, която ще гръмне една седмица след изборите. В какво се състои тя?

- С приетите промени в бюджета на Държавното обществено осигуряване от 1 октомври 2022 година, пенсиите за трудова дейност, отпуснати до 31 декември 2021 година, ще бъдат преизчислени по така нареченото модифицирано Швейцарско правило. За всяка календарна година, следваща годината на отпускане на пенсията, размерът й ще се увеличи с Коефициент, равен на нарастването на средния осигурителен за страната или средногодишния индекс на потребителските цени за предходната година, в зависимост от това кой е по-високият показател. От месец октомври над 715 хиляди пенсионери ще получат увеличение на размера на пенсиите си. Какво обаче казваме на останалите пенсионери - бъдете така добри и изчакайте месец юли 2023 година, за да получите стандартното осъвременяване по Швейцарското правило. По друг начин казано - няма да се сбъднат очакванията им.

Към мен при многобройните ни срещи се обръщат пенсионери с молба да ги включим към групата на щастливците. Управляващите обясняват, че при тази група е постигнат баланс между принос и размер, само че това обяснение вместо да възстанови справедливост, поражда нова форма на неравнопоставеност. Много пенсионери ще бъдат разочаровани за пореден път между 7 и 20 октомври, като видят своите разпореждания!

- 1 400 000 пенсионери ще бъдат ощетени при това т.нар. „преизчисление“. Как тази нова разделителна линия в обществото ни може да бъде поправена?

- В социалното осигуряване няма лесни решения. Няма стари и нови пенсии, както твърдят управляващите. Пенсионното производство е към определена дата, когато отговаряш на определени условия. Във формулата за определяне размера на пенсията има един важен показател и той се нарича среден осигурителен доход за страната 12 месеца преди датата на пенсиониране. Той всяка година расте и това предполага по-висока пенсия. В ръста на този осигурителен доход не участват пенсионираните преди това. Изходът от тази ситуация е промяна в моделите на осъвременяване, актуализация като се повишава поетапно Коефициентът за година стаж. Важен е принципът на адекватност между осигурителен принос и размер на пенсията. Когато той се наруши, усещането за несправедливост трудно се възстановява.

- 4 млрд. лв. са нужни за преизчислените пенсии догодина. От къде ще дойдат тези пари при положение, че не е ясно дари приходите в бюджета ще ги осигурят?

- С промените, приети тази година, за да се изплащат пенсиите без нови политики и без стотинка увеличение са необходими допълнителни 3 милиарда и 700 млн. лв. и още 4 млрд. и 200 млн. през 2024 г. Като имаме предвид факта, че трансферът от Държавния бюджет към бюджета на ДОО е малко над 8 милиарда това означава, че натискът върху публичните финанси ще бъде огромен и е много вероятно други публични сектори да имат недостатъчно финансиране.

- В последните дни бившите управляващи от "Продължаваме промяната" бодряшки обещават минималната пенсия за осигурителен стаж и възраст да нарасне в края на 4-годишен мандат двойно и да достигне до 900 лв. Възможно ли е това?

- Амбициозна цел, но нека да видим конкретните разчети. За 2023 год. са необходими 3 млрд. и 700 млн. лв. допълнителни средства. Към тази сума добавяме 1 и млрд. и 200 млн. лв. годишно, за да се реши уравнението за МПОСВ - 900 лв. Отделно имаме осъвременяване от 01.07.2023 с около 12% (близо 1, 8 млрд). Оказва се, че бюджетът на ДОО трябва да бъде увеличен с нови допълнителни 6,7 млрд. лв. за 2023 г. Преди няколко дни служебният министър на финансите Росица Велкова съобщи, че за да се балансират предвидените разходи са необходими 25 млрд. лв. годишно нови кредити. Бившият министър-председател или лъже, както обикновено безцеремонно или манипулира умишлено с цел извличане на предизборни дивиденти на гърба на финансовата стабилност. Популизмът в социалната сфера е контрапродуктивен за всички. Излиза, че управляващите са загрижени за пенсионерите, а тези, които на базата на разчети реално предлагат разумни решения, са против.

Разбира се, че това не е вярно и представлява огромна манипулация. Това е голямата дилема пред всички политици и от решението на този въпрос се определя кой е истински държавник и загрижен за хората и кой с популистки прийоми печели съмнително доверие и води страната към финансова катастрофа.

- Как пенсионната система у нас може да бъде стабилизирана?

- Финансовата стабилност и адекватност на пенсионната система е изключително важна и тя трябва грижливо да бъде съхранявана. В дългосрочен план и с включването на Втория стълб на Допълнителното задължително пенсионно осигуряване очакванията са за един Коефициент на заместване на доходите от труд до 70%. За да може тази консервативна система да бъде финансово устойчива и да гарантира на осигурените лица адекватни пенсии, трябва сигурна политическа среда и законодателство, стабилно и работещо правителство, значителен ръст на БВП, чуждестранни и вътрешни инвестиции, сигурни работни места, високи доходи и от там постъпления в бюджета на ДОО с резултат по-висок размер на пенсиите.

По-високите нива на социална защита могат да се случат с участието както на управляващи така и на опозиция, както е в европейските държави. Противопоставянето  в обществото, чертаенето на разделителни линии, арогантността и усещането за самодостатъчност са вредни и водят след себе си до сериозни негативни последици. Формулата според нас е използване потенциала на цялата нация в името на по-добър стандарт на всички български граждани!

- Трябва ли да се запазят добавките за пенсионерите и в какъв вариант?

- Добавките към пенсиите са вече част от пенсиите. Нещо повече - всички пенсионери от тук нататък стартират размера на пенсиите си с тези 60 лева. В края на миналата година ние от ДПС предложихме като временна антиковид мярка по 120 лв. на всички пенсионери за месеците октомври, ноември и декември. Изрично заявихме, че това е добавка и няма нищо общо с пенсията. Най добрият вариант беше тази добавка да мине през системата на социалното подпомагане. И понеже това не се случи голяма част от пенсионерите трудно се ориентираха, защото накуп получават пенсия плюс добавки. Дали трябва да се запазят? 60-те лева вече са запазени. Това изкривява пенсионната система и добавки трябва да се предоставят при възможност само през подпомагането.

-  Инфлацията при основните храни, които българинът купува, вече стигна 40 процента. Как галопиращото поскъпване може да бъде спряно?

- Според Националната статистика инфлацията в страната е 17,7 за месец август спрямо август 2021 г. Управляващите твърдят, че инфлацията е привнесена. Това не е вярно, защото в Европа тя е около 8%. Инфлацията в България е чисто български феномен и се дължи на закъснелите неефективни антикризисни мерки, които не бяха и прецизно таргетирани. Дори в Украйна, където се водят военни действия, инфлацията е 23%.

- Чака ни тежка зима, която може да бъде и гладна, и студена. Как може да се подпомогнат семействата в България?

- Може да бъде и тъмна. Понежехоризонталната подкрепа на калпак е неефективна, затова е необходима подкрепа на най-уязвимите групи от обществото - хора с увреждания, социално слаби, общините, социалните домове, религиозните храмове, детски заведения, бизнеса и т.н. също са на ръба на оцеляването. Диференцирането на подкрепата на база обективни критерии е ключът към ефективните мерки.

- Какви мерки предлага ДПС за най-уязвимите групи?

- На първо място спешно осигуряване на дърва за огрев за предстоящия зимен сезон. Подкрепа на социалните служби и общините за осигуряване на топъл обяд, домашен социален патронаж социални услуги, асистентска подкрепа и всичко необходимо, за да оцелеят българските граждани. Държавата е тази, която трябва да гарантира оцеляването през зимния сезон.

- Д-р Адемов, водач сте на листата на ДПС в лидерския 25 МИР в София. Кои са най-големите предизвикателства пред Вас в кампанията?

- Огромно предизвикателство за мен е да се изправя срещу политически лидери, но в същия момент давам възможност и за един по-различен избор. С младите колеги от листата сме убедени, че можем да предложим заедно с експертния опит и иновативни модерни решения. Разчитам на сериозната експертиза в социалната сфера, убеден съм, че никой от останалите водачи не може да притежава знанията и уменията, които ме правят по-атрактивен. Социалните кризи изискват адекватен отговор, разбира се политически, подкрепен от сериозна експертиза.

- Какво в София трябва да се промени, за да заеме столицата ни своето достойно европейско място?

- Живея в София повече от 30 години и познавам до болка проблемите. Необходими са сериозни инвестиции, както по линия на европейската солидарност така и от бюджета, за да се решат инфраструктурните проблеми, проблемите с Топлофикация, градския транспорт и други. Не на последно място детски градини, тротоарни площи и улици в междублоковите пространства.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай