Първи имена за листите. Лидерска битка в София, Лена гори

Списъците ясни в До 17:00 часа на 7 май

Първи имена за листите. Лидерска битка в София, Лена гори | StandartNews.com

Първите имена от листите за новия парламент вече са ясни. До 17:00 часа на 7 май трябва да са регистрирани всички кандидати за депутати в Европейския и в националния парламент, сочи хронограмата на ЦИК. 

На прага на приближаващата предизборна кампания партиите ще запазят принципа да има нещо старо, но - и нещо ново. Така част от водачите остават, други ще бъдат сменени.

Лидерска битка ще има в 25 МИР в София. Там водачи ще са Бойко Борисов, Христо Петров-Ицо Хазарта, Костадин Костадинов и Корнелия Нинова.

В Пловдив се очаква да води Бойко Борисов, а срещу него да се изправи Асен Василев от ПП - ДБ и Иван Петков от БСП.

Лидерска битка се очертава и в Благоевград. Там един срещу друг вероятно ще се изправят Росен Желязков от ГЕРБ, Андрей Цеков от ПП-ДБ, Делян Пеевски от ДПС, Корнелия Нинова от БСП, съобщава БТВ.

Във Варна Даниел Лорер отново ще води листата на ПП-ДБ, Даниел Митов - тази на ГЕРБ, Костадин Костадинов на "Възраждане", а Борислав Гуцанов - на БСП.

Някои знакови лица на партиите са под въпрос за вота. Това са Лена Бориславова в ПП-ДБ, както и Лъчезар Иванов в ГЕРБ.

Част от листите на ГЕРБ вече са почти подредени, а сред новите имена на челни позиции излизат юристката от парламентарната група Рая Назарян и бившият кмет на София Йорданка Фандъкова. По неофициална информация, все още не е разрешен въпросът дали Лъчезар Иванов, най-дългогодишният депутат на ГЕРБ, да остане в листите.

Лидерът на СДС и коалиционен партньор Румен Христов отива в Монтана.

Сериозни размествания ще има в "Продължаваме промяната".

Бившият премиер Николай Денков ще води, освен традиционно в Шумен, и в Бургас, на мястото на Константин Бачийски от СЕК, който се отцепи от ПП-ДБ за вота. Асен Василев ще е водач в листите в Хасково и Пловдив, Кирил Петков и Христо Петров - в София.

Очаква се Бойко Рашков да остане в листите на ПП. Но в тях няма да намери водаческо място Лена Бориславова, твърдят от партията.

Христо Иванов остава да води в София, а Мартин Димитров - в Русе. Нов водач ще има в Благоевград - вместо Андрей Гюров ще е бившият министър на регионалното развитие Андрей Цеков. Не всички бивши министри обаче ще са част от листите.

Листите на БСП бяха наредени още в събота на пленум. От БСП си тръгва депутатът Богдан Боцев, а Манол Генов няма да се кандидатира, след като му беше взето водаческото място в Пловдив област и това беше скандалът на отминалия в събота пленум.

По решение на ръководството Веска Ненчева беше поставена за водач, а всички от пловдивската листа си направиха отвод и я опразниха. Така там предстои служебно пренареждане.

При "Възраждане" се знае, че лидерът Костадин Костадинов ще води в София и Варна. А листите на ИТН ще са готови в края на седмицата.

Въпреки краткия живот на този парламент, трусовете не подминаха почти никого. Най-много турбуленции имаше при ПП-ДБ. Още в началото на 49-ото НС Радостин Василев стана независим депутат. 

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай