Йотова: Търсим подкрепа от всички граждани

Състезанието ще е истинско, нека хората изберат най-добрите, када кандидатът за вицепрезидент

Йотова: Търсим подкрепа от всички граждани | StandartNews.com

„Аз не приемам президентските избори състезание с един кон, а всички кандидатпрезидентски двойки заслужават уважение“. За това настоя вицепрезидентът Илияна Йотова в интервю за БНР.

По думите на Йотова ще бъде истинско президентско състезание и нека хората изберат по-добрите. Цялото преимущество на нашата кампания е, че когато в началото на година обявихме, че ще се кандидатираме за втори мандат, в нито един момент не сме се обръщали към политическите партии за подкрепа, напомни Илияна Йотова.

Решението на Радев и Йотова да обявят толкова рано, че ще се кандидат за втори мандат на президентските избори беше да не стават залог на политическите партии и да не стават разменна монета в игрите на партиите.

Румен Радев и Илияна Йотова търсят подкрепа от всички български граждани, независимо каква политическа принадлежност имат и на коя партия симпатизират. Разликата между нас и останалите кандидатпрезидентски двойки е, че ние не обещаваме, а продължаваме, каза Йотова.

Тя обаче изрази негодуванието си, че малко назад остава кампанията за парламентарните избори, които са на една дата с президентските - 14 ноември.  Йотова каза, че не е причината в президента Румен Радев, че има толкова дълъг служебен кабинет.

Ние с президента Румен Радев бяхме най-големите радетели да има стабилно правителство, но държавният глава състави успешната формула за служебния кабинет. Когато има ясни конкретни задачи и приоритети, не с обещания, а конкретно да се решават проблемите на България, тогава в кабинета могат да влязат министри с най-различни политически възгледи и да направят така, че да постигнат резултати в полза на държавата, уточни Илияна Йотова.

Тя отказа да коментира вчерашните думи на бившия министър-председател и настоящ лидер на Бойко Борисов, който заяви, че Румен Радев и Стойчо Кацаров експериментират с пандемията и живота на хората. Ако Бойко Борисов толкова искаше да спори с президента Румен Радев, защо се скри под тогата  на проф. Анастас Герджиков, защо се изплаши?, запита Йотова. 

Според нея още едни избори в политическата криза, ще има тежки последици.  За Националния план за възстановяване и развитие, Йотова посочи, че когато ГЕРБ го изготвиха, планът изглеждаше като зов за помощ и за много тежката ситуация, в която се намира България. Благодарение на този млад човек - вицепремиерът Атанас Пеканов, планът беше преработен и сега вече в него има визия. Все още обаче имаме две точки, които не можем да преодолеем заради тежкото наследство – бъдещето на Мариците и върховенството на закона, посочи Илияна Йотова. 

Тя е убедена, че в рамките на служебния кабинет ще се поиска малко по-дълъг преходен период за бъдещето на електроенергийните централи, Зелената сделка и ядрената енергетика. Българският интерес ще бъде защитен, увери в заключение на интервюто си Илияна Йотова.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай