Йотова: Лидерът на вота за президент. Това е отговорност

Очакваме нашите политически опоненти, надяваме се да има сериозна дискусия, каза вицепрезидентът

Йотова: Лидерът на вота за президент. Това е отговорност | StandartNews.com

В такава сложна политическа ситуация е редно лидерът на една партия да излъчи себе за кандидат-президент и да поеме цялата отговорност. Това заяви вицепрезидентът Илияна Йотова в предаването „Лице в лице“ по бТВ по повод на отправеното предизвикателство от президента Румен Радев към председателя на ГЕРБ Бойко Борисов. Държавният глава призова Борисов да защити честта на ГЕРБ и да се яви на изборите за президент. "Време е Бойко Борисов да спре да използва партията си като щит и да защити честта й като се кандидатира за президент", каза Радев.

Йотова даде пример с Георги Първанов (б.р. държавен глава 2002 - 2012), който през 2001 г. е бил лидер на БСП и се кандидатира за президент.

Преди ден Инициативен комитет от 188 души - общественици, кметове, шампиони, студенти, академици, официално издигна двойката Илияна Йотова-Румен Радев за втори президентски мандат.

„Ние очакваме нашите политически опоненти, надяваме се да има сериозна дискусия, не подценявам никого. Уважавам всеки, които се е нагърбил с това да се кандидатира. (…) Колкото по-малко се съсредоточаваме върху това да изливаме злоба и персонални квалификации, толкова ще върнем доверието в политическата система“, добави вицепрезидентът.

На въпрос как се прави Инициативен комитет (ИК), Йотова отговори: „С много ентусиазъм и подкрепа. В началото трябваше да се обърнем към всички онези хора, които бяха в нашия Инициативен комитет през 2016 г. – тогава също бяхме издигнати от ИК. Нямаше разочаровани, имаше хора, които физически не можеха да влязат в него, защото не бяха в страната“.

Според нея хората в ИК, над 180 души, са цветът на нацията. Тя допълни, че всеки един от тях тежи на мястото си, като голяма част от тях познавала лично. Относно твърденията, че сред учредителите има бивши агенти на Държавна сигурност, Йотова заяви: „Нека някой да излезе и да каже: „Ти не си достоен да влезеш в политиката или ИК, защото си доносник“. Когато говорим с такива определения е хубаво всеки да погледне собствения си двор“.

Относно необявената официално подкрепата от БСП, вицепрезидентът заяви, че е запозната с процедурите в столетницата и добави, че в ИК са влезнали членове на социалистите. Тя бе категорична, че левицата няма да издигне друга кандидат-президентска двойка. Тя определи като невярна и опит за разединение на лявото пространство информацията, че пратеници на президента Румен Радев са се опитвали да отцепят структури от БСП.

По думите ѝ най-вероятно с президента Радев са допуснали грешки при някои техни решения, но отхвърли обвиненията, че вината за несъставяне на кабинет в последните две Народни събрания е на Радев.

„Ние подкрепихме площадите и протестите, защото там дойдоха българските граждани, които казаха: „Стига, повече така не искаме“. И ние сме с тези хора“, каза Йотова.

А твърденията, че Радев е разединител на нацията, тя отговори: „Единство ли е да се разбираш с политически елити, ръководства на партии, да се състави правителство, което отново няма да отговори на очакванията на хората. Или единство е да вървиш заедно с българските граждани и да олицетворяваш техните искания“.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай