Ясна е Челната тройка за “Дондуков” 2

Люта битка за второто място на парламентарните избори

Ясна е Челната тройка за “Дондуков” 2 | StandartNews.com
  • Люта битка за второто място на парламентарните избори

На старта на кампанията за президент вече ясно се оформи новата челна тройка.  В надпреварата за "Дондуков" 2 засега води настоящият президент Румен Радев с 49,5%, следван от подкрепения от ГЕРБ проф. Анастас Герджиков (22,3 на сто). Трети е Карадайъ с 9,1 процента, сочи горещото проучване на Центъра за анализи и маркетинг, излязло в четвъртък. То е проведено в периода 6-10 октомври и е реализирано със собствени средства на агенцията.Два дни по-рано "Алфа Рисърч" даде 42.6% на Радев, 28.1% на Герджиков и 8,2 на сто на Лозан Панов. Но това проучване, проведено със собствени средства на агенцията в периода 4 - 10 октомври 2021 г., е направено преди ДПС да излъчи кандидат-президентската си двойка - Мустафа Карадайъ и Искра Михайлова.13% от запитаните обаче са заявили в проучването, че биха гласували за "друг кандидат".

Може да се предполага, че около две трети от тях биха подкрепили кандидата на ДПС, подчерта Боряна Димитрова.Ние не участваме в президентските избори само за да подкрепяме някого. Ние сме убедени, че нашият кандидат Мустафа Карадайъ ще бъде на втори тур, категорично заяви в четвъртък зам.-председателят на ДПС Ахмед Ахмедов. И подчерта: "С кандидатурата за президент ДПС иска явно да участва във властта.".

Люта битка за второто място на парламентарните избори вещаят социолозите. ГЕРБ е първа сила с 23,5 на сто като за второто място с равен резултат се борят "Продължаваме промяната" (15,5%), Има Такъв Народ (15,2%) и БСП (15,0%), сочи сондаж на "Екзакта Рисърч Груп" към 12 октомври, проведен със собствени средства. При него интервюирани 1025 души в 70 населени места. При "Алфа Рисърч" и Центъра за анализи и маркетинг втора е БСП. Но разликите между трите партии са в рамките на статистическата грешка.ДПС качва позиции и вече е 11 на сто, отчете Центъра за анализи и маркетинг. Според агенцията "Демократична България" е шеста с 10,3%. И трите изследвания отчитат, че засега "Изправи се. БГ! Ние идваме" и ВМРО засега не се класират за парламента.

--------------

Изследването на "Алфа Рисърч" е проведено в периода 4 - 10 октомври 2021г., публикувано е на сайта на агенцията и е реализирано със собствени средства.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай