ВМРО чества 128 години от създаването си

Воеводите се събират пред Паметника на загиналите революционери от Македония, Беломорска Тракия и Одринско

ВМРО чества 128 години от създаването си | StandartNews.com

128 години от създаването си чества утре ВМРО.

По традиция войводите тържествено ще отбележат годишнината в София на 23 октомври (събота) от 11.00 часа пред Паметника на загиналите революционери от Македония, Беломорска Тракия и Одринско (на бул. „Стефан Стамболов“ № 2, кръстовището на бул. „Тодор Александров“ и бул. „Христо Ботев“). Ще бъдат поднесени венци и цветя на паметника.

На събитието ще присъстват симпатизанти, членове на ВМРО и българи от историческите общности зад граница, представители на Българското сдружение на родовете от Македония.

На 23 октомври 1893 година в Солун шестима млади българи – д-р Христо Татарчев, Дамян Груев, Иван Хаджиниколов, Петър Попарсов, Христо Батанджиев и Андон Димитров поставят началото на легендарната ВМРО. Революционна организация, която е създадена по примера на БРЦК, ВМРО бързо се развива като покрива с организационна мрежа цялата територия на Македония и Одринско. Само десет години след своето създаване Организацията вдига най-голямото въстание в българската история – Илинденско-Преображенското.

След въстанието ВМРО се развива като държава в държавата и реално поема съдбата на хилядите неоправдани българи, останали в робство в Македония и Одринска Тракия.

Под ръководството на Тодор Александров и Иван Михайлов ВМРО се превръща в сила, с която се съобразяват враговете на България и става незаобиколим фактор в стремежите и борбата за обединение на Отечеството, припомнят от партията.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Автор Редакция
Коментирай