Цонев разказа как от бедно момче Карадайъ става лидер на ДПС

То е идеалист, прекланя се пред институциите

Цонев разказа как от бедно момче Карадайъ става лидер на ДПС | StandartNews.com

Председателят на ДПС Мустафа Карадайъ, който е и кандидат за президент - Мустафа Карадайъ, е много нестандартен политик. Той е от изчезващ вид, идеалист, имал е много трудно и бедно детство, помагал е на майка си. Останал е много рано без баща, извървял е целия си път по трудния начин. Изкачил е цялата стълбица в ДПС от редови член до председател. Това заяви зам.-председателят на ДПС Йордан Цонев в интервю за Лора Крумова по Нова тв

И подчерта, че Карадайъ уважава институциите до степен на преклонение. За него институциите са най-важното нещо, затова ходи с Конституцията в джоба си, защото не може да приеме, че президент, министри, депутати нарушават конституцията, подчерта политикът.

Той определи като дълбок политически ход решението на ДПС да кандидатира председателя си, в който стои въпросът на етническите турци в България - Вие нас смятате ли ни за равни и можете ли да изберете наше чедо начело на държавата, каза Цонев.

Заяви още, че го притеснява ни това, което се случва в последните 25 години в България, а именно задкулисието на кръга „Капитал”.

И аз като Пеевски аз бях жертва на задкулисието на кръга „Капитал” и неговия главен художествен ръководител Иво Прокопиев. Това е група, която рисува черни образи с четчица. Така бе нарисуван и моят образ в СДС, но се видя се няма нищо вярно, заяви Йордан Цонев. И допълни: „Ние сме хора които боравим с информация. Аз знам какво прави този кръг, знам с колко медии разполага, знам как контролира медийния мейнстрийм. Знам как този кръг без да ходи на избори има министри, знам от първо лице как разцепи СДС, как разцепи НДСВ, как прави политически ГМО продукти”, каза Цонев.

Много дълго време Пеевски се занимаваше да извади на светло това задкулисие. Затова те успяха да му нарисуват този образ, продължи Цонев. Той заяви, че хората обичат Пеевски, защото работи с хората по места и винаги когато е бил депутат е бил сред тях. 

И съобщи, че Пеевски е поставил като своя кауза освен да помага на хората, да разобличи задкулисието, защото то прави демокрацията фасадна и пленена.

Йордан Цонев бе категоричен, че Румен Радев не разбира ролята на президента. По Конституция той трябва да бъде медиатор между политическите партии, защото те са конкуренти и понякога преминават границата. При възникването на кризи президентската институция е основен фактор, тя трябва да бъде полето за постигане на съгласие, а не да влиза в политическите окопи, каза Цонев. Той определи днешното съвещание на Радев със служебните министри като кризисен пиар пред камерите. Защото, ако интересът му бе наистина животът и здравето на хората, зеленият сертификат щеше да бъде обявен още през лятото, за да се подготвят всички.

Кой не знаеше, че през есента ще влезем в тежка пандемична криза, попита риторично Цонев. 

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай