Тренд: ГЕРБ запазва голяма преднина, ще има втори тур за президент

Двойката Румен Радев-Илияна Йотова заема лидерската позиция с 46,8%

Тренд: ГЕРБ запазва голяма преднина, ще има втори тур за президент | StandartNews.com

Седмица преди изборите проучване на социологическата агенция „Тренд“ показва, че 6 формации със сигурност ще имат представителство в следващото Народно събрание. ГЕРБ задържа лидерската си позиция с 22,9% на сериозна дистанция от втория, която е близо 8% от заявилите, че ще гласуват, съобщава „24 часа“.

Основната интрига ще е за второто място - за него спорят БСП (15,1%) и “Продължаваме промяната” (14,8%), като разликата помежду им е само 0,3% в полза на столетницата. Формацията около Петков и Василев разполага с по-голяма периферия от червената столетница и при по-висока избирателна активност може да се окаже втора. Твърдият и мобилизиран електорат на БСП би имал по-сериозна относителна тежест при по-ниска активност.

“Има такъв народ” заема четвърта позиция с 12,8% подкрепа сред гласуващите, следвана от ДПС с 10,3%. “Демократична България” събира 9,1% вот и е шеста.

Под парламентарната бариера, но с шанс за представителство са “Възраждане” с 3,6% и “Изправи се БГ! Ние идваме” с 3,3%. Партията на Красимир Каракачанов подкрепят 2,2% от гласуващите.

Декларативната избирателна активност за предстоящите предсрочни парламентарни избори е 55%. Като се има предвид, че 1% от извадката в изследването отговаря на 55 хиляди души, може да се очаква да гласуват малко над 3 милиона български граждани. От избирателните списъци това би било активност от около 45%.

Подредбата на президентските избори изглежда доста по-ясна от тази на парламентарния вот и трудно би могло да се очаква разместване в нея. Двойката Румен Радев-Илияна Йотова заема лидерската позиция с 46,8%, следвана от Анастас Герджиков-Невяна Митева с 24,24% от гласуващите. Твърда трета позиция за Мустафа Карадайъ-Искра Михайлова (9,9%), които успяват да мобилизират целия електорат на ДПС.

Четвърта позиция заема двойката Лозан Панов-Мария Касимова-Моасе с 6,4% от гласуващите. Следват Костадин Костадинов-Елена Гунчева с 3,1%, Милен Михов-Мария Цветкова с 1,6% и Луна Йорданова-Иглена Илиева с 1%.

Декларираната активност на президентските избори е малко по-ниска от тази за парламентарните - 53%, като това би означавало малко под 3 милиона български граждани, които ще упражнят правото си на глас на вота за държавен глава.

От избирателните списъци това би било активност от около 43%.

Вторият тур от изборите за президент изглежда почти сигурен. Само изненадващо висока избирателна активност евентуално би могла да повиши вероятността за изход от изборите в един тур.

Данните са получени от терен, който е проведен седмица преди вота за Народно събрание и държавен глава. Те не могат да се приемат като прогноза за изборния резултат, а за моментна снимка към периода на осъществяване на терена.

Проучването е реализирано само на територията на Република България и не отчита вота на българските граждани, които ще гласуват в чужбина.

Данните са от национално представително за пълнолетното население на страната проучване на Изследователски център “Тренд” по поръчка на “24 часа”. Проведено е в периода 1-7 ноември т.г.. Направени са 1013 ефективни интервюта с респонденти на възраст над 18 г. по метода на пряко стандартизирано интервю “лице в лице” чрез таблет. Максимално допустимата стохастична грешка е +-3,1%. Проучването е финансирано от в. “24 часа”.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай