Топ юрист посече Петков: Трябва да връща заплати

Бившият икономически министър искал да държи реч като Фидел Кастро пред Конституционния съд

Топ юрист посече Петков: Трябва да връща заплати | StandartNews.com

Кирил Петков трябва да върне заплатите и командировъчните, които е получил като министър.

Това обясни бившият конституционен съдия проф. Пламен Киров във връзка с решението на Конституционния съд за гражданството на Петков.

“От тук насетне за Петков не следва нищо. Следва това, че след като е бил назначен в нарушение на Конституцията, той никога не е бил министър. От тук следват много неща - всички негови актове биха били нищожни, ако някой поиска тази нищожност да бъде прогласена, от което ще следва, че те не пораждат никакви прави последици. Това е процедура вече пред ВАС", обясни Киров по-рано днес пред БНР.

 По думите му настоящ нов министър може да въведе нови заповеди със съдържанието на онези, подписани от Петков, но те не могат да действат със задна дата. "Сега могат да завалят оспорвания пред съда от засегнати страни. А Петков трябва да си върне заплатите като министър и командировъчните му“, посочи проф. Киров. Относно въпроса дали може да се търси отговорност на Румен Радев  за назначаването на Кирил Петков, проф. Киров смята, че президентът "се е предоверил на почтеността в подадената декларация на Кирил Петков, но това не е било умишлено от страна на държавния глава".

 "Никой не пречи на Кирил Петков да си изпрати писмено своето мнение до съда. Само, че забележете, той не иска съдът да чуе неговото мнение. Той иска това стане в открито заседание и той да държи реч, която да бие рекорда на Фидел Кастро - повече от 4 часа - това би ли било елемент от предизборна кампания?" попита риторично Пламен Киров.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Автор Редакция
Коментирай