Ще играе ли Борисов за президент? Завесата се вдига

Румен Христов отрече да е номинацията на ГЕРБ - СДС

Ще играе ли Борисов за президент? Завесата се вдига | StandartNews.com

Ще приеме ли лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов предизвикателството да се кандидатира за президент, което днес му отправи Румен Радев. Това е въпросът, който цял ден търси отговор след като Радев заяви, че призовава Борисов да защити честта на партията си и да се яви на вота за "Дондуков" 2.

Не сме водили разговори в посока Борисов – кандидат за президент, заяви обаче лидерът на СДС и съпредседател на коалицията ГЕРБ-СДС Румен Христов в ефира на „Денят на живо” по Нова нюз.

Има имена, които се спрягат, не е коректно да бъдат споменавани от мен. Аз съм председател на СДС и нямам намерение да бъдат кандидат за президент, категоричен бе Христов.

Според него за Борисов развитието на ГЕРБ е по-важно от оглавяването на дадена позиция в институция, пък било то и президентската. Христов смята, че лидерът на ГЕРБ би бил по-полезен за партията и избирателите си като лидер на формацията.

„Да допуснем, че той, след това тежко управление, има нужда да поеме глътка въздух. Според мен действията на Борисов са стратегия, защото 10 дни не са чак толкова важни за развитието на една личност, ако не е достатъчно добре опозната и утвърдена. Опасението е, че ако бъде обявена кандидат-президентската двойка сега, тя би била атакувана още от сега. Виждаме, че нагласите за хейт срещу кандидатите на ГЕРБ-СДС са големи. Що се отнася до коментара на президента, че Борисов ползва партията като щит, това важи за всички партии. Често пъти и председателят е щит на самата партия, това е взаимообвързан процес”, коментира Румен Христов.

На въпроса дали Кристалина Георгиева е кандидатът на коалицията за държавен глава Христов изрази мнение, че е рано жена да бъде президент на страната.

Относно кандидата, първоначалните идеи са били той да не бъде член на партия, но да бъде кандидат на коалицията ГЕРБ-СДС, подсилена с вицепрезидент от среди на ГЕРБ, за да има мобилизация в по-големия партньор.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай