Румен Христов: Кабинет без ГЕРБ-СДС няма да е стабилен

Вярвам, че ще върнем водещите си позиции в София, казва Румен Христов, лидер на СДС, водач на листата на ГЕРБ-СДС в 23 МИР София

Румен Христов: Кабинет без ГЕРБ-СДС няма да е стабилен | StandartNews.com
  • Вярвам, че ще върнем водещите си позиции в София, казва Румен Христов, лидер на СДС, водач на листата на ГЕРБ-СДС в 23 МИР София, в специално интервю за СТАНДАРТ
  • България има нужда от формации, които имат опит за излизане от кризите
  • Свидетели сме на тоталния провал на служебния кабинет във всички сектори
  • Твърде претенциозни са обещанията на формацията на Кирил Петков и Асен Василев
  • Нацията е дълбоко разделена. Имаме нужда от обединител и това е проф. Герджиков

- Г-н Христов, България е в безпрецедентна ситуация – трети парламентарни избори в рамките на година, плюс президентски избори. Какъв е анализът Ви за изминалата кампания – случи ли се дебатът за излизането на страната от здравната и икономическата криза, който всички очакваха?

- Да, България е в безпрецедентна ситуация! Особено като се има предвид, че за първи път, от началото на ХХ век, българският Парламент не успя да излъчи редовно правителство, а това е основната задача на Народното събрание - избор на Министерски съвет. Дебати нямаше.Разбрахме какво не искат т.нар. “партии на протеста”, но не разбрахме какво предлагат. Всичко това можеше да се случи и в предизборните кампании, и в Парламента, но вместо това станахме свидетели на замеряне с обвинения и фокус върху т.нар. “изчегъртване”.Целта, както твърдяха тези формации, наричащи се “партии на промяната”, беше да сменят “модела Борисов”. Днес бих ги попитал смятат ли, че моделът Радев е по-добър? Свидетели сме на тоталния провал на Служебния кабинет във всички сектори.

- Социолозите прогнозират връщане на ГЕРБ-СДС на първото място на парламентарните избори. Но т.нар. партии на промяната отсега се заричат отново да ги поставят коалицията в изолация. Как ще коментирате тази ситуация?

- Истината е, че на този етап ГЕРБ-СДС нямаме алтернатива, защото всички след нас събират на половина от това, което социолозите ни дават като резултат. Алтернатива е налице, когато тези, които имат за цел да сменят управлението, получат по-голяма подкрепа от партията, която искат да отстранят. Вероятно ще се търси отново математически сбор, за да се съберат 121 мандата, но това едва ли ще доведе до стабилно правителство, ако в него не участва първата формация.

- Каква е Вашата прогноза, какво следва?

- Съставянето на правителство, по принцип, е предизвикателство, но тогава, когато няма изразено мнозинство, това предизвикателство е още по-голямо. Надявам се, че в процеса на съставяне на нов кабинет ще бъдат взети под внимание важните теми на обществото и начините, по които ще бъдат решени те.

- Как оценявате „летящия старт“ на новата формация на Кирил Петков и Асен Василев?

- Ние, българите, сякаш много обичаме “спасителите", макар че, ако бяхме установили политически модел с класическо ляво, класическо дясно и класически център, нещата в българската политика щяха да се случват много по-успешно. Твърде претенциозни са заявените обещания от г-н Петков и г-н Василев, но ще поживеем, ще видим. Прави впечатление мощната финансова подкрепа, която получават, а това означава, че най-вероятно зад този проект стоят икономически интереси. Дано да ме опровергаят.

- На предишните два парламентарни избора Демократична България успя да вземе повече в два от трите района в София. Как си обяснявате това и смятате ли, че ГЕРБ-СДС ще успее да запази столицата на 14 ноември?

- Неслучайно те са наричани градска “десница”, което означава, че тяхната подкрепа е концентрирана в столицата и няколко други големи градове. Нека кажем обаче, че резултатът на ГЕРБ-СДС в двата столични района също беше много добър. Надявам се сега да успеем да си върнем водещата позиция и в 23-ти, и в 24-ти МИР.

- Подкрепеният от ГЕРБ – СДС проф. Анастас Герджиков засега се очертава като сигурен участник на балотаж за президентския пост. Как според Вас ще се развие президентската битка?

- Засега скучно, защото няма дебати между основните претенденти, а това е прецедент за президентска кампания. Дали това е страх за “сигурния” избор на сегашния президент, не знам. Проф. Герджиков е изтъкнат български интелектуалец, учен и ректор на най-старото и авторитетно висше учебно заведение в България -СУ “Св. Климент Охридски”.Той, заедно със своята подгласничка, полк. Невяна Митева, са пълен антипод на сегашните обитатели на Дондуков 2.България е дълбоко разделена и имаме нужда от консенсусна фигура, която може да обединява, фигура, която може да бъде медиатор. И за мен, несъмнено това са проф. Анастас Герджиков и полк. Невяна Митева.

- Цел № 1 на България остава възстановяването от кризата, породена от пандемията. Какви икономически мерки предлага СДС?

- Мерките, за подпомагане на бизнеса,  които бяха предприети от редовното правителство на ГЕРБ, са подходящите. И СДС ги подкрепя! Това са известните 60:40, 80:20, 100:100, както и помощта, оказвана на структури от бизнеса, при които е налице намаление на приходите за предходен период. Тези мерки бяха променени от Служебното правителство, по-скоро в посока на ограничаване на бенефициентите, които могат да се възползват от тях. Но дори и това не е големия проблем. А той е, че като цяло се бави тяхното прилагане. Трябва да се помисли за намаляване на регулационните режими, а защо не и за данъчна ваканция на фирмите. А, заетите, които не могат да упражняват правото си на работа заради ограничителните мерки, трябва да бъдат компенсирани.

- Подкрепяте ли предложението за 9% ДДС върху основните храни?

- Категоричен привърженик съм на единната ставка. Ако приходите в бюджета са достатъчни и търсим облекчаване на всички граждани, можем да помислим за намаляване на ДДС от 20 на 18%. Въвеждането на много на брой диференцирани ставки изкривява пазарните отношения, води до злоупотреби, а не до намаляване на цените. Бих се обзаложил, че достигнатите цени за различните видове хранителни продукти няма да бъдат намалени при въвеждане на толкова настоятелно исканата 9%-тна ставка.

- От доста време СДС предлага данък дивидент да бъде намален от 5 на 2 процента, а корпоративния данък печалба за ЕТ – от 15 на 12%. Това общо искане с ГЕРБ ли е и как ще го постигнете?

- Позицията на големия ни коалиционен партньор е за запазване на размера на данъците. Това предложение е на СДС, ние го отстояваме от години, и е свързано с убедеността ни и доказано в практиката, че при намаляване на размера на данъчни ставки имаме по-висока събираемост, а и тежестта на данък дивидент, в приходната част на бюджета, е незначителна. Но това пък би било допълнителен стимул за родните и чуждестранни инвеститори, а вероятно би решил и проблема с високите касови наличности.

- Кои са стъпките за повишаване на доходите?

- Работеща икономика, ускорен икономически растеж, увеличаване на БВП, намаляване на процента, който отделяме за републиканския бюджет. Като пример ще ви посоча, че ако намалим с 1% средствата, заделяни за нуждите на Републиканския бюджет, то в гражданите и фирмите биха останали повече от милиард и триста милиона лева.

Повярвайте ми, те по-добре знаят как ефективно да похарчат тези средства. Целта не е постоянното увеличаване на размера на Републиканския бюджет, а неговото ефективно разходване и това е категорична дясна политика, която води и до повишаването на доходите.България е в безпрецедентна здравна и икономическа криза, която предстои да се задълбочава.

В такива моменти има нужда от политически формации, които имат опита при решаването на кризи.И ГЕРБ, и СДС сме силни по време на кризи. Спомнете си решенията и действията, които бяха предприети от Съюза на демократичните сили, през 1996-1997 година, когато България беше срината, след Жан-Виденовото управление.

Опит при решаването на кризи имат и колегите от ГЕРБ, които поеха управлението на страната след световната финансова криза през 2008-2009 година.Затова се обръщам към всички разумни хора да подкрепят коалиция ГЕРБ-СДС на предстоящите избори, с номер 32 в интегралната бюлетина.

Подкрепете и проф. Анастас Герджиков и Невяна Митева за президент и вицепрезидент - с номер 15.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай