Четвъртък,

Рекордна активност! Колко българи гласуваха зад граница

От: Редакция -
291
Рекордна активност! Колко българи гласуваха зад граница
A
A
A

Рекордна е избирателната активност  се отчита извън страната. Повече от 220 хиляди наши сънародници зад граница са гласували на изборите в неделя.

Това обяви говорителят на ЦИК Цветозар Томов. Той припомни, че предишният рекорд е бил на 4 април, когато са гласували около 180 хиляди души. Забелязваме обратна тенденция на тази, която имаме в България, избирателите извън страната проявиха по-висока активност отколкото когато и да било друг път, коментира Томов. Сравнително по-малко са били оплакванията за забавяне на обработката на документите от секциите в чужбина.

Другият проблем, свързан с изборите извън страната, е разпращането на изборните книжа за втория тур и параметризираните машини, с които ще се гласува, защото зад граница ще се гласува с нови машини, които вече пътуват от България. Възможно е да има места, където съществува риск машините да не стигнат навреме, информира Томов. Говорителят на ЦИК Росица Матева добави, че днес са получени и сигнали, че съществува вероятност да не пристигнат и хартиени бюлетини в определени секционни комисии зад океана, но от МВнР са уверили, че е направена организация и се прави всичко възможно да бъдат доставени и хартиените бюлетини, и машините. Част от проблемите се дължат и на различните противоепидемични мерки в различните държави. Цветозар Томов уточни, че по-скоро рисковете са в Австралия и Нова Зеландия, за Северна Америка е малка вероятността да се стигне до такива проблеми. Ако все пак има проблеми, ЦИК ще се събере и ще реши какво ще предприеме. 

От Комисията показаха как се гласува с машина на втория тур на президентските избори. На сайта на ЦИК има и симулатор за машинното гласуване на 21 ноември. По-рано днес беше изтеглен жребият за определяне на реда на обръщенията по БНТ и БНР на кандидатите за президент и вицепрезидент, участващи в новия избор на 21 ноември.


Всички новини от категория Избори 2 в 1.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Валутни курсове

По курса на БНБ
Валута Лева (BGN) Обратен курс за 1 лев
CHF 1.70725 0.585737
GBP 2.24388 0.445657
USD 1.71204 0.584099
Виж всички