Първанов с култов анализ. Какъв ще е балотажът за президент

Късният Радев прилича на ранния Борисов, коментира президентът

Първанов с култов анализ. Какъв ще е балотажът за президент | StandartNews.com

Задълбочен и крайно интересен анализ на политическата обстановка у нас и предстоящите президентски избори направи държавният глава /2002-2012/ Георги Първанов. За разлика от много анализатори той прогнозира вероятен балотаж.

"С появата на Лозан Панов балотажът става твърде вероятен. Ако се върнем на другите кандидатури - безспорно Радев е фаворит, но и проф. Герджиков има своите качества. Президентските избори винаги са били непредсказуеми. Нека да припомня 2001 г., когато бях 15-ти по рейтинг според социологическите агенции и взех, че спечелих изборите", каза Георги Първанов.

Той коментира ситуацията през 2009 и 2010 година, когато като премиер Бойко Борисов призоваваше многократно тогавашния президент Георги Първанов да се изправи срещу него, но на парламентарните избори.

"Тогава казах - не съм аз този, който ще хвърли страната в хаос, като оставя двете институции обезкървени. Това, което сега виждаме, до някаква степен повтаря това, което се случи през 2010 г", каза Първанов.

По думите му дебатът е загрубял и е тъжно, че президентът Радев е изоставил утвърдения си президентски език.

„Късният Радев прилича на ранния Борисов", коментира Георги Първанов.

Според бившия президент настроенията на обществото са ясни и връщането на Бойко Борисов към днешна дата не е приемливо.

"Това, което аз казвам, не се отнася само за ГЕРБ, а и за другите партии, които очевидно ще търсят конфигурация помежду си - това е една измислена битка, една тебеширена линия, която е прокарана между двата типа партии и в крайна сметка ще се съберат в бъдещия парламент, няма да се разберат и ще потретим или не знам за кой път ще идем на избори", заяви той.

Според Георги Първанов предстоящите избори не са битка, а състезание, което става много интересно. По думите му имаме президент, който стои относително добре, както и основна конкуренция в лицето на проф. Герджиков, който вдъхва респект, кандидатите им за вицепрезидент също събират симпатии. Бившият президент коментира още, че не трябва да подценяваме и останалите двойки - те могат да разбъркат картите.

Той коментира и предизборните споразумения на партиите.

"С моя скромен опит в политиката мога да кажа, че смисълът на една кампания е да се разграничим, затова изпреварващите анонси объркат хората. Когато мине кампанията и се видят резултатите, трябва да се седне на една маса и да започнем да разговаряме, тези, които сме упълномощени, а не само с пет основни точки - образование, здравеопазване и това е", заяви бившият президент.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай