Професор: Хората искат дебат. Защо няма?

Българите не вярват на изборния процес

Професор: Хората искат дебат. Защо няма? | StandartNews.com

"Липсва големият дебат в президентската кампания, а това е един модерен вариант на правене на политика по света. Тези, които искат най-висшия държавен пост, трябва да се изправят един срещу друг и всеки да каже ясно своите идеи.

Липсва и големият политически дебат между знаковите лидери на партии". Това мнение изказа пред БНР проф. Тодор Галунов, преподавател по политически науки във Великотърновския университет и политолог.

Той прогнозира, че и до края на предизборната кампания няма да видим голям дебат както на кандидатите за поста държавен глава, така и на основните лидери на партии.

Според него някои от кандидатите не са много уверени в себе си и търсят форма да заявят, че не са кандидати на определена партия, но искат подкрепата на същата партия:

"Това е спецификата на тази кампания и това размива политическите идеи".

По думите му партиите продължават да смятат, че по-престижно е да са в опозиция и това прозира в кампанията през липсата на ясни отговори на въпроса какво ще се направи след изборите на 14 ноември:

"Дали ще продължи този страх в партиите да поемат отговорност за съдбата на държавата, или ще се създаде работещо правителство и работещ парламент, това е голям дефицит, защото сме парламентарна република и всичко минава през сериозни промени в нормативната база. Тук политическият елит трябва да вземе своето решение".   

Проф. Галунов посочи като основен проблем липсата на доверие в изборния процес:

"Българският гражданин не вярва в изборния процес. За повече от 30 години политическият елит не може да убеди избирателите, че изборът е честен и прозрачен".

 

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай